Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen Bursa Gıda Sektöründe Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) projesi kapsamında düzenlenen alım heyeti faaliyeti sona erdi. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve iki gün süren etkinliğe 69 firma katılırken, Bursalı firmalar 33 farklı ülkeden gelen 160 yabancı alıcı ile 1.000’in üzerinde iş görüşmesi gerçekleştirdi.
 
HER ÜÇ GÖRÜŞMEDEN BİRİ OLUMLU
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, Bursa gıda sektörünün rekabetçiliğini artırmak ve sektör temsilcilerinin dünya ticaretinden daha fazla pay almasını sağlamak adına hayata geçirdikleri Gıda UR-GE projesi ile önemli çalışmalara imza attıklarını kaydetti. Aytuğ Onur, “Ticaret Bakanlığı destekleriyle yürüttüğümüz Gıda UR-GE projemizdeki dördüncü alım heyeti faaliyetimizi de başarıyla noktaladık. Bursa’da ağırladığımız yabancı alıcılar ile firmalarımız 1.000’den fazla iş görüşmesi gerçekleştirdi. Firmalarımızdan aldığımız geri bildirimlere göre her üç görüşmeden biri olumlu neticelenme potansiyeli taşıyor.” dedi.
 
 “KATILIMCI SAYISI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTTI”
BTSO Meclis Üyesi ve Gıda Tarım Hayvancılık Konseyi Başkanı Burhan Sayılgan, BTSO’nun UR-GE desteğini en iyi şekilde kullanarak Bursa gıda sektörüne önemli bir ivme kazandırdığını söyledi. Sayılgan, etkinliğe katılan firma sayısının her geçen yıl artış gösterdiğini vurguladı. Düzenlenen ilk alım heyetinde 40 firma yer alırken bu yıl sayının 70’e yükseldiğini kaydeden Sayılgan, gelecek yıl gıda sektörüne yönelik kapsamlı bir fuar çalışmasını hayata geçirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
 
 
“POTANSİYEL MÜŞTERİLERİMİZLE BULUŞTUK”
Marmarabirlik İhracat Bölge Temsilcisi Ömer Yıldırım, UR-GE alım heyetlerinin tamamına katıldıklarını belirterek, etkinliğin katılımcı kitlesinin her geçen yıl arttığına vurgu yaptı. Pakistan ve Körfez ülkelerinden etkinliğe büyük bir ilgi olduğunu gözlemlediklerini kaydeden Yıldırım, yeni pazarlardaki potansiyel müşterilerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
 
Kafkas firmasının İhracat Müdürü Kenan Uğur Ateş ise ilk kez katıldıkları alım heyeti faaaliyetinin beklentilerini fazlasıyla karşıladığını söyledi. Ateş, “İhracat ağımız ABD, Almanya, Fransa, Suudi Arabistan ve BAE gibi ülkelerden oluşuyor. Bu etkinlikte var olmadığımız pazarlarda yeni müşteriler bulma şansımız oldu. Özellikle Pakistan, Sudan, Katar ve Ürdün gibi ülkelerden önemli talepler geldi.” ifadelerini kullandı.
 
“YENİ TİCARET KÖPRÜLERİ KURULUYOR”
Börekçi Şevket Genel Müdürü Eyüp Korucuoğlu, UR-GE alım heyeti faaliyetleri sayesinde özellikle Arap coğrafyasında bilinirliklerini artırdıklarını belirterek, “Bu etkinliğe 3. kez katıldık. Suudi Arabistan pazarına girişimiz alım heyetleri sayesinde olmuştu. Bu yıl da ürünlerimizin tanıtımı açısından oldukça verimli bir etkinlik geçirdik.” dedi.
 
“RAFLARDA DAHA FAZLA TÜRK MALI GÖRMEK İSTİYORLAR”
Alım heyeti organizasyonuna katılan yabancı alıcılar da memnuniyetini dile getirdi. Hollanda menşeili Spar markasının Katar sorumlusu Cedric Mazure, Katar’da faaliyet gösteren üç ayrı süpermarketlerinin bulunduğunu belirterek, “Gıda sektör temsilcileri gerçekten çok iyi organize olmuş. Çok kaliteli firmaların, çok kaliteli ürünlerini gördük. Yeni ve köklü ticaret bağlantıları kuracağız. Son dönemde Türk ürünlerinin sayısı Katar’da artıyor. Katar halkı da bu durumdan memnun. Katarlılar marketlerde daha fazla Türk gıda ürünü görmek istiyor.” dedi.
 
SAĞLIKLI GIDA ÜRÜNLERİ ENDONEZYA’DA GÖZDE
Endonezya’da faaliyet gösteren ve 300 marketten oluşan bir perakende zincirini temsilen etkinliğe katılan Yuri Andiko Tamin, Türkiye’nin ağırlıklı olarak çikolata ve şekerleme ürünlerinin Endonezya pazarında yer aldığını belirterek, “Ülkemizde son dönemde sağlıklı yiyecekler konusunda yükselen bir trend var. Burada da bu tarz firmalarla görüşmeler gerçekleştirdik.” dedi.