Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,6 büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın üçüncü çeyreğine (Temmuz-Eylül) ilişkin büyüme verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde 2017'nin aynı dönemine göre yüzde 1,6 büyüme kaydetti. Gayrisafi Yurt İçi Hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2018 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 1, sanayi sektörü yüzde 0,3 artarken inşaat sektörü yüzde 5,3 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 4,5 arttı. Harcamalar tarafında hanehalkının tüketim harcamalarındaki yavaşlama dikkat çekerken mal ve hizmet ihracatının büyümeye yüksek katkısı göze çarptı.

Kasım ayında enflasyon geriledi

Kasım ayında enflasyon yürütülen indirim kampanyaların yanı sıra petrol fiyatlarındaki gerileme, vergi indirimleri ve TL’deki değerlenmeye bağlı olarak hızlı düştü. Kasım ayında TÜFE ve Yİ-ÜFE sırasıyla %1,44 ve %2,53 oranında geriledi. Nisan ayından bu yana yukarı yönlü bir seyir izleyen yıllık TÜFE enflasyonu Kasım ayında %21,62’ye, Yİ-ÜFE’de yıllık artış da Ekim ayındaki %45,01 seviyesinden %38,54’e indi.

Yabancı turist sayısı 35 milyonu aştı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısına ilişkin verileri açıkladı. Açıklanan verilere göre Ekim ayında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yıllık bazda %25,5 artışla 3,8 milyon kişi oldu. Ocak-Ekim döneminde ziyaretçi sayısındaki artış %22,4, ziyaretçi sayısı 35,6 milyon kişi olarak gerçekleşti. Bu dönemde Türkiye'ye en çok ziyaretçi gönderen ülke 5,7 milyon kişi ve %16,1 pay ile Rusya olurken, bu ülkeyi 4,2 milyon kişi (%11,7 pay) ile Almanya izledi.

BDDK’nın taksit düzenlemesi yürürlükte

BDDK’nın cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesine ilişkin yönetmeliği ve havayolları, seyahat acenteleri ve konaklamayla ilgili yurt içi harcamalarda taksit sınırını artıran yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu çerçevede, fiyatı 3.500 TL’nin altında kalan cep telefonları için taksit sınırı 12’ye çıkarılırken, bu tutarın üzerindeki ürünler için taksit sınırı 6 olarak belirlendi. Ayrıca, yurt içi turizm harcamalarında taksit sınırının 6’dan 9’a çıkarıldığı açıklandı.

Termik santrallere yüzde 10 yerli kömür

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, termik santrallerde kullanılan ithal kömürün %10 oranında yerli kömür ile ikame edilmeye başlanacağını, böylece kömür ithalatının azalacağını açıkladı. Hayata geçirilecek düzenleme ile yılda 414 milyon dolar tutarındaki kaynağın ülke içerisinde kalacağına vurgu yapan Bakan ayrıca yerli ikame oranının orta vadede daha da artırılabileceğini ifade etti. Türkiye geçtiğimiz yıl TÜİK verilerine göre 36,6 milyon ton taşkömürü ithal ederken, bu miktarın yaklaşık 18,8 milyon tonluk kısmı termik santraller tarafından kullanıldı.