Yaşamı kuran iki gerçek; Düşünmek ve eğitimdir.
Durmadan işleyen beyin, disipliner eğitimle gelişir. “Bir elma düştü. Gördü, düşündü ve bunu yeryüzünün çekmiş olduğu kanısına vardı.” Yerçekimi Yasası işte böyle doğdu…
Peki ama bir elmanın düşüşünü Isaac Newton’dan önce pek çok düşünür seyretmişti. Neden bu olaydan bir ‘yasa’ çıkarma eylemi Newton’a kalmıştı… Acaba neden başkası düşünmedi?
Tam anlamıyla dünyanın gelmiş geçmiş en büyük bilginlerinden biriydi… Yüksek matematik, teorik ve pratik fizik alanında yaptığı çalışmalar, Einstein zamanına kadar geçilemedi

BİLİM VE İNSAN
Bilim, kendi içindeki yasalarla doğrunun peşindedir… Doğada yer alan hemen her şeyin oluşumundaki gizemin arkasını araştırır bilim. İnsana kendisini anlatır, gelişmesini ister, alet kullanan ellerin beyinden emir aldığını, zekanın tek başına yeterli olmadığını, eğitilen insanın yeni bilgilerle ortaya yeni ve el değmemiş ürünler çıkarmasını sağlar…

DURANLARI KİMSE GÖRMEZ

Yıl 1970; Bursa’da tekstil ve otomotiv sektörleri gelişir…

Yıl 2019; Bursa’da halen her iki sektör başı çekmektedir…

Yaklaşık 50 yıl içinde yeni ve çarpıcı bir gelişme olmaması düşündürmeli…

Bilgi, var olan üretim gücünü ortaya çıkardı… Oysa insan bilgiyi geliştirmeli, yeni bilgilerle donanımlı olmalıydı. Öyle olmadı. Bilgiyi üretmek yerine bilginin olduğu yerdeki ürünü aldı insanlar. Kolaydı, düşünmek gerekmiyordu…
Tarihi hatalarla yüzleşmeyen toplumlar, sömürü düzeninin birer parçası olmaya devam ettiler yüzyıllarca. Bilimden uzaklaştıkça topraklarını kaybettiler, madenlerini başkaları işletti ve ölüm kutsanmaya başlandı. ‘Kölelik’ sistematik hale geldi ve düzeni kuranlar, kuramlardan yararlandılar…
Üretilen bilgiye ulaşımın şifreleri var artık. Daha az insan her şeye ulaşıyor, her şeyi biliyor, her alana müdahale edebiliyor. Daha azla yetinmeye alıştırılanlar ise altlarından kayıp giden yaşam bir yana zamana dahi direnemiyor.

ENDÜSTRİ 4.0 VE DiJİTAL DÖNÜŞÜM
Newton’dan bu yana geçen zaman içinde teknolojik gelişmeler dünyayı değiştirdi. İnsan gücüne olan gereksinim azaldı… Robotik teknolojinin gelişmesiyle insan gücünün yerini alan otomasyon sistemler gelecekte insan gücüne olan bağımlılığı daha da azaltacak ve yapay zekayla işleyen makineler artacak.

ROBOTLARLA TANIŞTIK
2007 yılında sanayide kullanılan robot sayısının 50 bin civarında olduğu tahmin edilirken 2009 yılında bu rakam 300 bine yükselmişti… Bugünkü sayıyı henüz tam olarak bilmiyorum… Şili’de iş gücünün yüzde 50’den fazlasını hali hazırda bilgisayar sistemleri karşılayabiliyor. ABD’de de durum Şili’ye yakın seviyelerde. 2026 yılında Türkiye’de ve Japonya’da bu durumun yüzde 50’lere yükselmesi beklenirken; ABD, Şili, İrlanda ve İngiltere’de yüzde 70’leri bulacağı öngörülüyor. Çabalar bu yönde yoğunlaşıyor…
Bu veriler ışığında; iş hayatında ihtiyaç duyulan becerileri farklılaştırıp, meslekleri dönüştürerek tüm dünyada büyük bir işsizler ordusunun oluşmasına neden olacağı da kesin gibi. Bunun farkında olanlar, son zamanlarda bireylerin geleceklerini planlarken bu gelişmeleri göz önünde bulundurması gerektiğini söylemeye başladı.

ESKİ MESLEKLER ESKİDE KALDI
Hızla değişen dünyada ekonomik, çevresel ve sosyal konularda yeni çözümlere ihtiyaç duyulacağını görüyoruz. Gelecekteki mesleklerin şekillenmesini yine araştırmalar belirliyor…
Küresel iklim değişikliği, ekonomik ve demografik değişimler, insanlardaki keşfetme duygusu, biyomedikal gelişmeler ve akıllı makinelerin yarattığı değişiklikler, mesleklerdeki değişimlerin temel noktalarını oluşturuyor. Bu yüzden, gelişmiş beyinlerin ele alması gereken ana akım, ‘meslek liseleri’ olmalıdır. Liseler, üniversite yolunda ciddi birer kale olarak görülmeli, Bursa’da yakılan eğitim ateşi, her yeri sarmalıdır. Bu ateş, ülkeyi aydınlatacaktır…
Bursa, bilgiye ulaşan ve bilgiyi üreten nesiller yetiştirmekte elinden geleninin en iyisini yapmak zorundadır
Dünya, çok hızlı dönüyor. Yerinde sayanlar geride kalacak ve Türkiye’nin kaybedecek zamanı yok. Meslekler ve beceriler konusunda atılacak her adım, ülkenin geleceğini belirleyecek.
“BTSO’nun yaktığı eğitim ateşine sahip çıkın, hiç sönmesin…”

YENİ MESLEKLER  
-Biyomedikal
-Gelişmiş gen bilimi
-3D yazıcılar
-Artırılmış gerçeklik
-Bigdata analizcileri
-Dijital içerik uzmanları
-Kişisel marka danışmanları
-Bilgi güvenliği analizcileri

ROBOTICS
-Yapay zeka,
-Nano-teknoloji,
-Yazılım uzmanlığı
-Sanal gerçeklik tasarımcıları
-Holografik tasarımcılar
-Bilgisayar sistem analistleri
-Sivil ve ticari drone pilotları
-Akıllı bina teknisyenleri
-Robotik teknisyenleri
-Kişisel mikrobiyom yöneticileri
-Cyborg tasarımcıları

TEMİZ ENERJİ
-Rüzgar enerjisi teknisyenleri
-Güneş enerjisi teknisyenleri
-Temiz enerji mühendisleri
-Organik tarım uzmanları
-Güvenlik koordinatörleri
-Hava kontrol mühendisleri