Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde başlatılan ve mesleki ve teknik eğitimin güçlenmesinde önemli bir model olması beklenen ‘Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Projesi’ ile stratejik alanlarda iş dünyasının talep ettiği nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine katkı sağlanması hedefleniyor.
Hayata geçirdiği projelerle okul-sanayi işbirliği vizyonuna önemli katkılar sağlayan BTSO, mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesine destek olmaya devam ediyor. BTSO’nun Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde, BEBKA ve iş dünyası kuruluşlarının destekleriyle hazırladığı ‘Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında 13 pilot okulun yüksek teknoloji alanlarında tematikleştirilmesi hedefleniyor. Her okulun kendi alanına uygun iş dünyası kuruluşları ve BTSO Sektör Konseyleri ile eşleştirildiği proje ile iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda okullarda eğitim kalitesini yükseltecek makine, teçhizat ve atölye yatırımları gerçekleştirilecek.

17 MİLYON TL BÜTÇELİ
BEBKA’nın toplam 17 milyon TL bütçeli “Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi” programı kapsamında; BTSO, iş dünyası kuruluşları ve sanayicilerin eş finansman destekleri vasıtasıyla yürütülecek proje okul sanayi işbirliğine de önemli katkılar sağlayacak.
‘Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Proje Tanıtım Toplantısı’nda konuşan BTSO Başkanı Burkay, Milli Eğitim Bakanlığı ve BTSO arasında geçen aylarda imzalanan protokol kapsamında sivil toplum kuruluşları ve sektör konseyleriyle birlikte yeni bir çalışmaya imza attıklarını söyledi. Nitelikli insan kaynağının Bursa iş dünyasının en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu ifade eden Başkan Burkay, “Yeni kurguladığımız proje ile 13 pilot meslek lisesi belirledik. Bursa endüstrisi ve ekosistemini tarif eden alanlarda, bu meslek liselerimizde başlatacağımız süreçle birlikte Bursa’nın ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını oluşturmayı ve mesleki eğitim kurumlarımıza kalite kazandırmayı hedefliyoruz.” dedi.

STRATEJİK SEKTÖRLERE DÖNÜK OLACAK”
Mesleki eğitimde Almanya modelini Bursa’da hayata geçirme hedefiyle uzun yıllardır çalışmalar sürdürdüklerini kaydeden Başkan Burkay: “13 okulumuzun belirlenen tematik alanlarda uzmanlaşmasını sağlayacağız. Bu alanlar, Bursa’nın ve Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek sektörler olacak.”

“UZMANLAŞMA ÖN PLANDA OLACAK”
Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşması için projeler geliştirmeye devam edeceklerini kaydeden Başkan Burkay, konuşmasını şöyle devam etti: “Mesleki eğitimde dünyadaki en başarılı örnekleri detaylı bir şekilde analiz ettik. Bu ülkelerin stratejileri doğrultusunda ilgili meslek okullarını, belirli temalarda görevlendirerek o sahada uzmanlaşmalarını sağladıklarını tespit ettik. Bizim de arzumuz, bütün meslek liselerinde ‘ne iş olursa yaparım’ mantığını kenara bırakmak. Öğrencilerimizin belirli alanlarda profesyonel bir şekilde uzmanlaşmasına liderlik etmek istiyoruz.”     
               
HER OKULA İSTİŞARE KURULU
Bursa sanayisini oluşturan birçok aktörün meslek lisesi mezunu olduğunu hatırlatan Başkan İbrahim Burkay, “Meslek lisesinden mezun olan birçok dostumuz, endüstri şirketlerimizin yöneticiliğini yapıyor. Meslek liselerimizi hiç olmazsa meslek sahibi olsun diyerek, çocukların zorunlulukla okutulduğu bir kurum mantığından uzaklaştırmamız lazım. BTSO her okulun ve projenin içinde var.  Yeni proje ile her okula iş dünyası kuruluşları da partner olacak. Her tematik okulumuzda da ilgili sektörlerdeki duayen iş insanlarının da yer aldığı bir istişare kurulu oluşturuyoruz. Projemizin Bursa için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

“HEPİMİZİN ORTAK HEDEFİ GÜÇLÜ BİR NESİLDİR”
Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa’nın ekonomik göstergelerde Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans gösterdiğini söyledi. Üretimde modern teknolojilerin ön plana çıktığı bir süreç yaşandığını ifade eden Vali Canbolat, “İnsan kaynağımızı geliştirmeyi hedefliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımızın 2023 vizyonu doğrultusunda ortaya koyduğu mesleki eğitimdeki hedefler, bu çalışmalara hizmet etmektedir. Orta ve uzun vadede mesleki eğitimin gelişmesi adına kamunun ve iş dünyasının birlikte hareket etmesi oldukça büyük önem arz ediyor. Hepimizin ortak hedefi, genç ve dinamik iş gücünü en iyi şekilde yetiştirmektir. Bu da kamu ve özel sektörün güçlü birlikteliği ile olacaktır. Bursa Ticaret ve Sanayi Odamızın mottosu olan Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ vizyonu ile bu projenin başarıya ulaşacağına inanıyorum.“ ifadelerini kullandı.

“OKUL VE SEKTÖR AYNI DİLİ KONUŞACAK”
İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, Bursa’da şu anda 100 meslek lisesi olduğunu ve. 48 farklı alanda eğitim ve öğretim yürütüldüğünü kaydetti. 5 bin 131 öğretmen ve 55 bin 663 öğrencinin mesleki eğitimin içinde yer aldığını kaydeden Dülger, “Bu devasa bir rakam.  BEBKA’nın mali destek programındaki mesleki eğitime yönelik ayırdığı miktarın önemli bir kısmını bu projemizde kullanmayı amaçlıyoruz. Hiçbir talebimizi geri çevirmeyen BTSO Başkanımız İbrahim Burkay ve ekibi de projelere sağladığı katkılarından dolayı teşekkürü hak ediyorlar. Bu proje ile okullarımızdaki makine parkı ve alt yapısı daha da güçlenecek. Proje, okul ve sektörün aynı dili konuşmasını sağlayacak.” dedi.

“BURSA HER ZAMAN BİRİNCİ SIRADA”
BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, 2019 Yılı Mali Destek Programı'nın amacının bölgede imalat sanayisinin ihtiyaç duyduğu alanlarda mesleki eğitimin geliştirilmesi yoluyla bölgenin rekabet gücünün artırılması olarak belirlendiğini söyledi. İsmail Gerim, “Önemli bir destek mekanizmasını bu yıl mesleki eğitim ve girişimcilik alanlarında hayata geçiriyoruz. Girişimcilik konusunda Bursa her zaman başı çeken bir noktada. Genç beyinlerimizi kuluçka merkezi olarak adlandırılan yapılar içine almayı ve yatırımcılarla buluşturacak noktalara çekmeyi başarmamız lazım. Bu konuda güzel projeler bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

MESLEKİ EĞİTİMDE İŞBİRLİĞİYLE ARANAN ELEMANLAR YETİŞECEK
Proje tanıtım toplantısının ardından okul idarecileri, iş dünyası kuruluşlarının temsilcileri ve BTSO Sektör Konseyleri Başkanları BTSO Hizmet Binası’nda bir araya gelerek hazırlanan projeleri değerlendirdi.
Toplantının açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nemli, Bursa sanayisinin yüksek katma değerli ve yüksek teknoloji yoğunluklu sektörlere dönüşümü hedefiyle çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Sanayide dönüşümün sağlanmasının nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ile mümkün olacağını ifade eden Nemli, bu doğrultuda ‘Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Projesi’ni başlattıklarını vurguladı. ‘İnsan kaynağını yetiştiren kurumlarımızın da sanayideki dönüşüme uygun şekilde değişmesi gerekiyor’ diyen Nemli, “Proje kapsamında belirlenen 13 pilot okulu bilişim, mikro mekanik, mikro elektronik ve havacılık gibi yüksek teknoloji alanlarında tematikleştirmeyi hedefliyoruz.  Her okulumuz branşına ve bulunduğu bölgeye bağlı olarak sanayi paydaşları ve Odamız bünyesinde faaliyet gösteren sektörel konseylerle eşleştirildi. Mesleki eğitim yönetiminde önemli bir iş modeli oluşturan projemizin tüm Türkiye tarafından örnek alınacağına inanıyorum.” dedi.

İŞ DÜNYASI KURULUŞLARI BAŞARIYA İNANIYOR
Toplantının ardından görüşlerini paylaşan proje ortağı iş dünyası kuruluşları da projenin mesleki eğitimde kapsamlı bir dönüşüm başlatacağına işaret etti. BOSİAD Başkanı Rasim Çağan, BTSO öncülüğünde hayata geçirilen projeyi Türkiye’nin kurtuluş projelerinden biri olarak gördüğünü söyledi. Projenin öğrencinin eğitimi, eğitmenin eğitimi ve okullardaki alt yapının iyileştirilmesi olmak üzere üç aşamadan oluşacağını ifade eden Çağan, “Başarı şansı çok yüksek bir proje. İş dünyası olarak umutluyuz. Okullarımızın donanımlarının geliştirilmesi ile birlikte mesleki ve teknik eğitimin kalitesi de artacaktır. Bu durum özellikle anne-babalar ve çocuklardaki mesleki teknik eğitim algısının da değişmesine katkı sağlayacak.” dedi.

“STRATEJİK ALANLARA NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ”
BUİKAD Başkanı Oya Eroğlu, Bursa iş dünyasının talep ettiği, stratejik alanlarda nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine projenin önemli katkılar sağlayacağını söyledi. BUİKAD olarak proje kapsamında Yenicabat Sağlık Meslek Lisesi ile eşleştiklerini belirten Eroğlu, “Özellikle kadınların iş hayatına katılması ve kadın istihdamının artırılması vizyonuna sahip bir dernek olarak projenin paydaşı olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Okulumuzdaki öğrencilere fayda sağlamak için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz.” diye konuştu.

“TÜRKİYE’YE MODEL OLACAK”
UTİB Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nuri Canik projenin Türkiye’ye model olacağını belirterek, “Sanayici ve teknik okulları aynı masa etrafında buluşturan bu proje çok iyi bir başlangıç olacak. Teknoloji süratle gelişirken okullarımız statik kalmış olabilir. Proje sayesinde okullarımız çağın gereklerine uygun donanımlara kavuşacaklar.” dedi. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Bülent Altıntaş ise mesleki ve teknik eğitimle ilgili sektör temsilcilerinin ilk kez ‘Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında birlikte önemli adımlar attığını söyledi. Söz konusu işbirliğinin uzun vadeli olmasını hedeflediklerini kaydeden Altıntaş, projeden hem okulların hem de sanayicilerin büyük fayda sağlayacağını vurguladı.