BUTEKOM Proje Üretmede Üniversitelerle Yarışıyor
Bursa’da tekstil sektörünün Ar-Ge ihtiyacının karşılanması ve sektörde dönüşümün sağlanması hedefiyle 2008 yılında kurulan BUTEKOM, 10. yılını geride bıraktı. Sektörde yeni fikir ve projelerin ekonomiye kazandırılmasına öncülük eden BUTEKOM, geride kalan süreye birçok başarı sığdırdı.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından düzenlenen “Tekstil Teknolojileri Çalışma Grubu” toplantılarında sektörün Ar-Ge merkezi ihtiyacının karşılanması hedefiyle kurulması kararlaştırılan BUTEKOM, 2008 yılında hayata geçirildi. Sektörün ortak talep ve beklentileri doğrultusunda UTİB ve UHKİB ortaklığında kurulan Merkeze, 2014 yılında BTSO ortak oldu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası liderliğinde yeni bir yapı ve yeni bir misyona kavuşan BUTEKOM, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde iş dünyasına hizmet veriyor.

250’Yİ AŞKIN FİRMA VE KURUMA HİZMET
Test analiz, proje hizmetleri, numune üretimi, teknik raporlama, teknik danışmanlık ve eğitim faaliyetleri olmak üzere oldukça geniş bir hizmet yelpazesine sahip olan BUTEKOM’un hizmetlerinden bugüne dek 250’yi aşkın firma ve kurum faydalandı.

10 AR-GE PROJE PAZARI
BUTEKOM tarafından bugüne kadar 10 Ar-Ge Proje Pazarı gerçekleştirildi. İki binden fazla projenin sunulduğu etkinliklerde, sunulan projelerin yüzde 13’ü sanayi ile ortaklığa dönüştü. Üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesine önemli katkılar sunan Ar-Ge Proje Pazarları’ndaki projelerin yüzde 3’e yakın kısmı da ticarileşerek ürüne dönüştürüldü ve pazara sunuldu. BUTEKOM ayrıca Lif ve Polimer Sempozyumu, İnovasyon ve Tasarım Baharı, çalıştaylar ve alım heyeti faaliyetleri gibi çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yaptı. 

110 FİRMAYA ÇEŞİTLİ FONLARDAN PROJE
BUTEKOM tarafından 110 firmaya çeşitli fonlardan proje sağlandı. Kalkınma ajansları, TÜBİTAK, KOSGEB, Avrupa Birliği gibi kurumları için çeşitli firmaların ortaklığında hazırlanan 110 proje hayata geçirildi. Proje sayısı bakımından üniversitelerle yarışır duruma gelen BUTEKOM’da ayrıca konusunda uzman isimler ve akademisyenler tarafından tekstil sektörüne yönelik 35 kitap yayımlandı.

5 BİNİ AŞKIN KİŞİYE EĞİTİM
BUTEKOM bünyesinde çeşitli konularda şimdiye kadar 140’ı aşkın eğitim programı gerçekleştirilirken, düzenlenen eğitimlere katılan 5 binden fazla kişiye sertifika verildi.

TÜRKİYE’NİN İLK EV TEKSTİLİ KÜMELENMESİ SETEK
BUTEKOM’un örnek projelerinden olan Sürdürülebilir Ev Tekstili Kümelenmesi (SETEK) ile ev tekstili firmaları için 12 milyon liralık fon sağlandı. Ev tekstili firmalarının global arenda güçlenmesini hedefleyen SETEK Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Kümelenme Destek Programı kapsamına alınan ilk ev tekstili kümelenmesi unvanına sahip. Sektörel odağı ‘nanoteknoloji odaklı ev tekstili’ olan proje kapsamında kümelenmeye dahil olan 45 firma, pazarlama kabiliyetlerini geliştirmek, tasarım odaklı üretimini artırmak ve katma değerli üretime geçişlerini hızlandırmak amacıyla çalışmalar gerçekleştiriyor.

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI BÜYÜK DESTEK
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, AB Mali Programları Daire Başkanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı’nın ikinci döneminde BUTEKOM, ‘Kompozit Malzeme ve Teknik Tekstil Prototip İmalat ve Uygulama Merkezi’ ile destek almaya hak kazanan kurumlar arasında yer aldı. 6,5 milyon euro’yu aşkın destek sağlanacak olan projede KOBİ’lerle beraber prototip üretim ve uygulama faaliyetleri gerçekleştirilecek.

1.220 FARKLI TEST
BUTEKOM bünyesinde teknik tekstiller öncelikli olmak üzere 1.220 farklı test uygulanabiliyor. TÜRKAK tarafından TS EN ISO/IEC 17025 akreditasyonuna sahip olan BUTEKOM’da yapılan testlerin sonuçları da tüm dünyada geçerliliğe sahip. BUTEKOM laboratuvarlarında Bursa’da ve yakın coğrafyada bulunmayan birçok cihaz yer alıyor. BUTEKOM Analitik Laboratuvarı, Antibakteriyel Laboratuvarı, Kondisyonlama Laboratuvarı, Yanma Laboratuvarı, Yaş Kimyasal Laboratuvarı ve Çevre Laboratuvarı olmak üzere altı farklı laboratuvarda hizmet sunuyor.

ÜÇÜNCÜ 5 YILDA BÜYÜK HEDEFLER
Kurulduktan sonra ilk 5 yılda eğitim, sektörel Ar-Ge pazarları düzenleyen BUTEKOM, ikinci 5 yılda ise Ar-Ge altyapısını güçlendirme ve akredite laboratuvarlarının geliştirilmesi amacıyla çalışmalara imza attı. BUTEKOM’un üçüncü 5 yıllık süreçte ise yaptığı Ar-Ge çalışmalarını patente dönüştüren ve bunları sanayiye transfer eden bir kimlikle çalışmalarını sürdürme misyonunu belirledi.