Cem BOZDAĞ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odamızın Makine Konseyi olarak sektörümüzün analizini yapıp ihtiyaçları belirledikten sonra yol haritası çizerek gelişime destek olmaya çalışıyoruz. Bursa makine sektörünün rekabetçiliğinin geliştirilmesi için BTSO yönetimimiz birçok faaliyete imza attı.
       
Çalışanlarımızın eğitimi için BUTGEM aktif olarak eğitimler ile Bursamıza destek vermektedir. Elemanlarımızın yasal olarak belgelendirilmesi için ise MESYEB çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca yeni kurulacak model fabrika ile yalın üretim süreçleriyle birlikte kalite ve verimlilik artışı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Makine sektörümüzün en büyük sorunlarından biri olan fabrika alanı ve yeterince genişleyememe sorununa çözüm için BTSO yönetimimiz TEKNOSAB’ı hayata geçiriyor. 40 milyar dolar ihracat hedefi olan bu makro proje Bursamızın değerini daha da yükseltecek. Büyük işletmelerin burada aktif hale gelmesinden sonra bu firmaların yan sanayilerinin de üretim ve satışlarını artıracağını, ek istihdam ile şehrimizin düşük olan işsizlik oranını daha da aşağıya çekeceğini düşünüyoruz.
        
BTSO, Ticaret Bakanlığı destekli Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) projelerini Türkiye’de aynı anda en fazla yürüten kurum konumundadır. Makine, Uzay-Havacılık ve Savunma UR-GE’lerine ek olarak Asansör İmalatı UR-GE’si de oluşturmak için harekete geçtik.
        
Küresel Fuar Acentesi ile üyelerimiz dünyanın en önemli fuarlarına giderek sektörel yenilikleri yakından görme fırsatı yakalıyor. Ayrıca BTSO’nun destekleriyle Bursamız’da gerçekleşen fuarlar Bursalı firmalarımıza ürünlerini sergileme ve yeni pazarlara ulaşma imkanı tanıyor. Yurt dışı alım heyetlerinin bu organizasyona getirilmesi ile de ihracatımızın artmasına destek oluyor.

Makine Konseyi olarak sektörümüzün ve firmalarımızın gelişimi için yürütülen bu çalışmalara destek verip daha çok faydalı olmak adına çalışmalara devam edeceğiz. Son yaşadığımız ekonomik değişiklik de bize ihracatın önemini bir kez daha gösterdi. Devletimizin destekleri hakkında üyelerimizi bilgilendirerek, firmalarımızın sağlıklı büyümelerine ve ihracatlarını artırmalarına yardımcı olmak istiyoruz. Firmalarımız arasındaki iletişim ve işbirliğini geliştirmek hedeflerimiz arasında yer almakta. Firmalarımızın iletişimini güçlendirmek, işbirliklerinin artmasına, ticaretin artmasına ve firmalarımızın eksik olan yönlerde birbirlerini tamamlamasına vesile olacaktır. BTSO çatısı altında bu iletişimi güçlendirmemiz en doğru hareket noktasıdır. Gelişen teknolojiyi firmalarımızın da takip etmesi, Endüstri 4.0 uygulamalarını ivedilikle firmalarımızın hayata geçirmesi gerekmekte. İlerlemediğiniz zaman geride kalmaktasınız.

Makine sektörü ülkemizin cari açığını kapatmasına destek olmak amaçlı ithal edilen ürünlerin listesi çıkartarak bunların yerli olarak üretimini gözden geçirmeli. İthal ürün girişi mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Özellikle ileri teknoloji ve orta ileri teknoloji ürünlerine sektör olarak ağırlık vermemiz gerekmekte. Bunun için Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerimizin sayısını artırarak daha verimli hale getirmeliyiz. Firmalarımızın katma değeri yüksek ürünler üretmesi yeni patentler alması gerekmekte. Bunun için sanayi üniversite işbirliği çok büyük önem arz etmektedir. Bu işbirliği geliştiği takdirde Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerimiz daha verimli olacaktır. Konsey olarak sektörden gelen talepler doğrultusunda BUTEKOM’u daha da geliştirerek hizmet yelpazesini genişletmeyi hedefliyoruz. Konseyimiz sektörün gelişimi için gereken tüm adımları atacaktır, bu imkanı bizlere tanıyan BTSO yönetimine teşekkür ederiz.