Körfezin Gözdesi Birleşik Arap Emirlikleri
Yedi emirlikten oluşan Birleşik Arap Emirlikleri, bağımsızlığını ilan ettiği 1971 yılından bu yana hızlı bir gelişim gösteriyor. Dışa açık ve rekabetçi bir pazara sahip olan BAE, bölgedeki diğer ülkeler için ticaret merkezi konumundadır.
Aşiretler Devleti olarak tanınan Birleşik Arap Emirlikleri, 2 Aralık 1971’de İngiltere’den bağımsızlığını ilan etmiş, aynı gün de Abu Dhabi Emiri Sheikh Zayed bin Sultan al-Nahyan ülkenin ilk Başkanı seçilmiştir. Başkenti Abu Dhabi olan Birleşik Arap Emirlikleri, yedi emirlikten meydana gelen bir federasyondur.
Yüzölçümü 83.600 km2 olup, topraklarının %97’si çöldür. Ülkenin, Arap/İran Körfezine ve Hint Okyanusu’na kıyısı vardır. Yedi emirlikten coğrafi olarak en büyüğü Abu Dhabi’dir. Ülke topraklarının yaklaşık %86’sını kaplamaktadır.

Resmi Adı Birleşik Arap Emirlikleri
Nüfus 9.400.145
Yüzölçümü 83.600 km2  (%97’si çöldür)
Dil Arapça, İngilizce, Farsi, Hindu ve Urdu
Başkent Abu Dhabi
Yönetim Şekli Yedi Emirlikten Meydana Gelen Federasyon (Monarşi)
Devlet Başkanı Shaikh Khalifa bin Zayid Al-Nahyan
 
Coğrafya ve İklim

83.600 km2’lik yüzölçümüne sahip olan ülkenin topraklarının %97’si çöldür. Ülkede yaz dönemi sıcak ve nemli bir hava görülmektedir. Sıcaklık 46 dereceye kadar nem de %100’e çıkmaktadır. Zaman zaman kum fırtınalarının yaşandığı kış aylarında ise sıcaklık 14-23 derece arasında değişmektedir. BAE için en büyük doğal sorun ise su kıtlığıdır. Yeraltı sularının yetersizliği ve su talebinin karşılanmasındaki güçlükler nedeniyle kullanılan suların %80’i deniz suyunu arıtma tesislerinden karşılanmaktadır.
Ekonomik Yapı

Birleşik Arap Emirlikleri, 1996 yılından bu yana Dünya Ticaret Örgütü’nün, 1998 yılından beri onyedi Arap ülkesinden oluşan Pan-Arab Serbest Ticaret Alanı’nın ve ayrıca Körfez İşbirliği Konseyi’nin üyesidir. Serbest piyasa ekonomisinin hakim olduğu ülkenin ekonomik zenginliği büyük ölçüde petrol ve doğal gaz üretimine ve ihracatına dayanır. BAE, milli geliri ile Ortadoğu ve Afrika ülkeleri içinde Suudi Arabistan ve İran’dan sonra en büyük üçüncü ekonomi, kişi başı milli gelir sıralamasında ise Katar’dan sonra ikinci ülke konumundadır.
Para Birimi Dirhem
GSYİH (Milyon $) 386.000 (2018 – IMF Tahmini)
Kişi Başına GSYİH ($) 37.068 (2018 – IMF Tahmini)
Büyüme Oranı (%) 3.1 (2018 – IMF Tahmini)
 
Birleşik Arap Emirlikleri’nde ticaret düzenlemeleri liberal niteliktedir. Rekabetçi iç piyasaya ve dışa açık bir pazara sahip olan BAE, bölgedeki diğer ülkelerin de önemli ölçüde mal ve hizmet tedarik ettiği bir ticaret merkezi konumundadır. Ekonominin petrol ve doğalgaza bağımlılığının azaltılmasına yönelik olarak hükümetin özellikle turizm, emlak, finans ve sağlık gibi sektörlere yatırım yaptığı gözlemlenmektedir. 

Dış Ticaret

Birleşik Arap Emirlikleri dış ticareti başta Dubai Emirliği olmak üzere, re-export ağırlıklı bir yapıya sahiptir. Çeşitli ülkelerden gelen mallar, BAE üzerinden farklı pazarlara ulaştırılmaktadır. Ülke piyasasında yabancı rekabet çok yoğundur. Güven kaybetmiş bir marka veya firmanın bu piyasada bir daha tutunabilmesi oldukça zordur. İthalat yapacak firmanın ülke içinde yerleşik, “ticaret lisansı” ve ticaret odası üyelik sertifikası ve çalıştığı bir bankası olması gerekmektedir.
İthalat genel olarak %5 oranında gümrük vergisine tabidir. Bu vergi de ürünün CIF bedeli üzerinden tahsil edilir. İhraç edilen başlıca ürünler de Hidrokarbon, mücavherat, metaller, plastikler, elektrik ve elektronik ürünler, makinalar ve motorlu taşıtlardır.

Türkiye – BAE Ticaret İlişkileri
Türkiye-BAE dış ticaret hacmi 2015-2017 döneminde yükseliş trendine girmiştir. İkili ticaret hacmi 2017’de 14.7 milyar dolarla rekor seviyeye ulaşmıştır. Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri’ne sektörel bazda ihracatında ilk sıralarda; kıymetli taşlar, metaller, hava taşıtları parçaları, petrol ürünleri ile makinalar ve elektrikli cihazlar vardır. Türkiye’nin BAE’den yaptığı 2017 yılı ithalatında işlenmemiş külçe altın ilk sırada yer almaktadır.
 
Birleşik Arap Emirlikleri İş Kültürü
Her ülkenin farklı özellikleri ve iş kültürü olduğu gibi Birleşik Arap Emirlikleri’nin de kendine has kültür öğeleri bulunuyor. İş seyahati için yolunuz bu ülkeye düşerse dikkat etmeniz gereken bazı konular var.
İş Görüşmesi Sırasında
  • BAE yabancı yatırımları desteklemektedir. Genel olarak burada iş yapabilmenin yolu mali kriterleri yerine getirmenize bağlıdır.
  • Görüşme sırasında yerinize oturduktan sonra bacak bacak üstüne atılmasına izin verilmektedir. Ancak fertlerin karşı tarafa doğrudan ayak tabanlarını göstermemeleri gerekmektedir.
  • Kartvizit kullanımı yaygındır. Eğer kullanılacaksa Arapça olmasını sağlayınız. Yaygın bir şekli ise kartvizitin bir tarafının Arapça diğer tarafının da İngilizce olmasıdır.
  • Batıdaki gibi haftada beş gün çalışılmaktadır. Haftanın başlangıç günü Pazartesi yerine Cumartesi olarak kabul edilebilir.
 
İş Kıyafeti
  • Arap ülkelerindekinin aksine burada yabancıların yerel elbiseleri giyerek dolaşmaları pek hoş karşılanmamaktadır. Bunun sebebi de yabancıların sadece yerel kıyafetleri giyerek kendilerine göre üstünlük sağlama isteklerini ortadan kaldırmaktır.
  • Erkekler için gündüz giyilebilecek en uygun kıyafet gömlek ve pantolondur. Geceleri de yakalı gömlek ve kravat giyilebilir. Ortamına göre de sahra kıyafetleri de giyilebilir.
  • Kadınların diğer Arap ülkelerinde ki gibi çok fazla gösterişsiz kıyafetleri seçmelerine gerek yoktur. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus çok fazla açık olmayan kıyafetlerin giyilmesine özen gösterilmelidir.
 
Hediye Kültürü
  • BAE'nde hediye vermek dünyanın diğer bir ülkesinde hediye vermekten çok daha zor bir iştir. Çünkü buradaki ürünlerin fiyatları dünyanın en ucuz fiyatlarıdır. İkinci önemli problem de farklı uluslardan insanların bir arada yaşamasıdır.
  • Alabileceğiniz hediye en iyisi olmalıdır. Örneğin bir halı alıyorsanız, el halısı olmasına özen gösterilmelidir.
  • Erkekler için altın mücevherat veya ipek kumaşlı elbiseler almayınız. Platin daha fazla kabul görmektedir. Ancak beyaz altınla karıştırılma durumu vardır. Bu yüzden en emniyetli seçenek gümüş olabilir.
  • Geleneksel parfüm Araplar tarafından en fazla takdir gören bir hediye seçeneğidir. Avrupa'da insanlar statüsünü giydikleri elbise ile belirlerlerken, Arap dünyasında parfümü yani kokusu statüsünü belirlemektedir.
 
Halk Davranışı
  • Kadınlar bu ülkede oldukça aktif olmalarına rağmen ticaret aktiviteleri, bankacılık ve satış gibi işlerden uzak tutulmaktadır.
  • Yüksek sesle konuşmak ve boğuk sesle gülmek kaba bir davranış olarak kabul görse de, her iki yanaktan öpme ve erkek erkeğe el ele gezmek geleneksel bir davranış biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu davranışlar yakın, kardeşlik ilişkilerinin kurulduğu anlamına gelmektedir
  • Genellikle bir araya gelişlerde kadınlar hariç herkes birbirleriyle el sıkışırlar. Kadınlarla el sıkışılması için akraba gibi yakınlıkların olması gerekmektedir.

 
Birleşik Arap Emirlikleri Gezi Rehberi
Gökdelenler, alışveriş merkezleri, parıltılı sular, hayran bırakan mimari yapılar, ışıltılı sokaklar görmek isteyenler için en doğru adres Birleşik Arap Emirlikleri’dir. Örnek gösterilen yapılara sahip olan ülke, turistleri her seferinde çok iyi ağırlıyor. Genel bir bakış atacak olursak, Birleşik Arap Emirlikleri gezilecek yerler şöyle:
 
Burj Khalifa
Burj Khalifa, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en ünlü yapılarından biri ve Dubai’nin simgesidir. Dünyanın en uzun yolculuk yapan asansörünün burada olduğu iddia ediliyor. Dubai’nin panoramik manzarasına sahip olan gözlem güvertesine yapılan gezi, çoğu turistin ilgisini fazlasıyla çekiyor.
 
Sheikh Zayed Cami
Şeyh Zayed Camisi çağdaş tasarım ve eski işçilik kullanılarak yapılmış bir eserdir. Bu cami İslam mimarisinin yeni bir yorumudur. Modern ve eski stilleri, teknikleri uyumlu bir şekilde harmanlıyor.
 
Sharjah İslam Medeniyeti Müzesi
İslam tarihine ve kültürüne derinlemesine giren en iyi müzelerden biridir. İslam Medeniyeti Müzesi, İslam İmparatorluklarının Asya ve Afrika’ya nasıl yayıldığını gösteriyor. Nadir bulunan el yazmaları ve dini belgeler hemen fark ediliyor.
 
Bastakia
Dubai’nin Bastakia bölgesi kaçırılmaması yerlerden. Gökdelenler gökyüzünü ele geçirmeden önce kentin nasıl olduğuna buradan bakabilirsiniz. Orjinal  Duabi kent surunun ayakta kalan küçük bir kısmını da görebilirsiniz.
 
Sharjah Sanat Müzesi
Emirates’te sanatlara adanmış en önemli müze olan Sharjah, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki en çeşitli sanat koleksiyonuna sahiptir. Müze, Arap sanatçıların yaptığı eserlerle ve Arap dünyasını resimleme konusunda uzmanlaşmış Avrupalı  sanatçıların önemli eserleriyle tanınmaktadır.
 
 
Birleşik Arap Emirlikleri Yemek Kültürü
 
İslami kurallara uygun bir mutfağa sahip olan BAE, batının da bazı yemeklerini içinde barındırır. Kızarmış tavuk, sokak satıcıları ve açık mekanlarda sıklıkla tüketilmektedir. Khubz adındaki Arap ekmeği ve humus da en çok sevilen yemekler arasındadır. Bunların yanında Biriyani denen pirinç pilavı  ve Shawarma adındaki geleneksel yemek mutfağın vazgeçilmezlerindendir.
 
Luqaimat
Basra Körfez ülkelerinde, özellikle de Ramazan ayı süresince yapılan son derece popüler bir tatlıdır. Kızarmış yuvarlak küçük köfte şeklindeki hamur parçalarından yapılan tatlı, birkaç çeşninin içerisine de batırılır.
 
Shuwaa
Shuwaa, pirinç, sebzeler, baharatlar ve fıstıklarla bütün bir kuzuya çok yavaş önce doldurma ya da kapalı ya da batık bir fırında pişirme ile ilgili bir yemektir. Yerli halk, bu yemeği hurma yapraklarına sarıp pişirerek daha lezzetli hale getirir.
 
Kabsa
Suudi Arabistan’da başlayan Kabsa, uzun pirinç, et, sebze ve çeşitli baharat karışımlarıyla yapılan bir yemektir. Kabsa’nın pişirilmesinin ilginç bir yolu Mandi’dir. Mandi ise Yemen’e özgü eski bir pişirme tekniğidir.
 
Al Harees
Ramazan ayı boyunca popüler olan Al Harees, haşlanmış ve karışık buğdayın bulunduğu Arap Yarımadası’nın geleneksel bir yemeğidir. Çoğu zaman etle karıştırıldığında ziyaretçiler tarafından oldukça beğenilen bir yemek haline gelir.