Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, 'Bursa Raylı Sistemler Çalıştayı'na ev sahipliği yaptı. Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. (TÜVASAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlhan Kocaarslan, mill tren projesinde çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü söyledi.

Programa, BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, TÜVASAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlhan Kocaarslan, ASELSAN ve TÜLOMSAŞ uzmanları ile sektör temsilcileri katıldı. Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Türkiye’de raylı sistemlerde teknoloji geliştirmek için güçlü bir irade sergilendiğini söyledi. 30’u aşkın UR-GE, kümelenme ve HİSER projesiyle yüzlerce firmayı Türkiye’nin yerli ve milli üretim hedefleri için bir araya getirdiklerini dile getiren Şener, “Türkiye’nin ilk yerli tramvayını bu şehirde üretmeyi başardık. İş dünyası temsicilerimiz, Odamızın liderliğinde yerli metromuz, yerli tankımız, yerli uçağımız için kolları sıvarken, oluşturduğumuz güçlü altyapı sayesinde milli otomobilin üretim merkezini de Bursamıza taşıdık. Ülkemizin teknolojik bağımsızlığına giden yolda önemli bir kilometre taşı olan atılımlar sayesinde Türkiye, 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine emin adımlarla yürüyecektir.” dedi.

“KABUĞUMUZU KIRDIK”

TÜVASAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlhan Kocaarslan, tedarikçilerle buluşmak üzere Bursa’ya geldiklerini belirterek, kurum olarak Bursa’da son 5 yılda 20 şirket ile birlikte çalıştıklarının altını çizdi. TÜVASAŞ’ın 70 yıl önce yurt dışında gelen vagonların bakım ve tamirlerini yapan bir kurum olduğunu, 1985 yılından itibaren de Türkiye Vagon Sanayi olarak çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Kocaarslan, “Özellikle yolcu taşıyan tüm sistemlerin hepsini yapan bir kuruluşuz. 2019 yılında alüminyum gövde fabrikamızın da devreye alınmasıyla toplamda fabrika sayımız 6’ya yükseldi. Artık kurumumuz kabuğunu kırdı. Kendi araçlarını üreten bir şirket olmamız için teknolojik ağırlıklı şirkete dönüşmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

MİLLİ TREN PROJESİ

Milli tren projesindeki çalışmalar ile ilgili bilgiler de veren Kocaarslan, “Milli trenimiz artık meydana çıktı. Bir araç inmek üzere. Her şeyi bitti motoru ve kliması takıldı. İkinci aracın giydirmesi yüzde 60 seviyesinde. Diğer araç da boyadan çıkıyor. 4. aracımız ise şu anda imalatta. 5. aracımızın da çalışmaları devam ediyor. Bir set haline getirdiğimizde raylara indireceğiz. Yerli şirketleri bu sektöre kazandırmak istiyoruz. Seri üretim hatları kurduk. Her şey tamam. İçinde 40 kilometre kablosu olan onlarca kontrol sistemleri bulunan devasa bir araç ortaya çıkıyor. 25 metre uzunluğunda. İş dünyamız ile birlikte çalışarak yeni projelere ve çalışmalara imza atmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

BUTEKOM Genel Müdürü Dr. Mustafa Hatipoğlu, BTSO’nun 2013 yılında raylı sistemler ve uzay havacılık savunma alanında kümelenme faaliyetlerine başladığını söyledi. Küme firmalarının yerli ve milli yatırımlara önemli katkılar sağladığını da vurgulayan Hatipoğlu, Raylı Sistemler kümelenmesinde 100’e yakın firmanın yer aldığını da sözlerine ekledi. 'Raylı Sistemler Çalıştayı'nda TÜVASAŞ, Aselsan ve TÜLOMSAŞ uzmanları sunumlar gerçekleştirdi. Program, ikili iş görüşmeleri ile sona erdi.