Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Konseyi toplantısının konuğu olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Çanakkale’de uyguladığımız ve Kapadokya için düşündüğümüz alan başkanlığı sisteminin Uludağ'a da uygulanması konusunda talep var. Bu konuyu hızlı bir şekilde değerlendirip inşallah 2019'un başında sonuçlandıracağız." dedi.

BTSO Altıparmak Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen Turizm Konseyi İstişare Toplantısı’nda konsey üyeleriyle bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy önemli açıklamalarda bulundu.  Bakanlık görevine başlamasının ardından gerek BTSO Yönetimi gerekse de Bursa milletvekillerinin kendisini sık sık ziyaret ettiğini belirten Bakan Ersoy, “Ellerinde dosyaları ile gelerek projelerini detaylı bir biçimde bana sundular. Çok ısrarcı bir ekibiniz var. O yüzden geleceğiniz parlak. Doğru ekipler seçmişsiniz. İşin ucunu bırakmıyorlar.” dedi.

“Bursa Turizmde Hırslı Ve İstekli”

Bursa için elinden geleni yapmaya istekli olduğunu belirten Bakan Ersoy, Bursa’nın da turizm konusunda oldukça istekli olduğunu vurguladı. ‘Bakan olarak en büyük kriterim yatırım yapmayı düşündüğümüz, talepleriyle gelen ilin istekli olması’ diyen Ersoy, “Kentin organize olması, planlı ve mantıklı bir şekilde taleplerini bize iletmesi oldukça önemli. Bütün yükün de Ankara’ya yıkılmaması gerekiyor. Sizin de taşın altına elinizi koymaya hazır olmanız gerekiyor. Bu dirayeti, istekliliği ve hırsı da Bursa’da gördüm. Yapılamayacak isteklerde de bulunmadınız. Hepsi makul istekler. Dolayısıyla döner dönmez, hızlı bir şekilde taleplerinizin birçoğunu sonuçlandıracağımıza inanıyorum.” diye konuştu.

“Turizm Potansiyeli Açısından Bursa Çok Fazla Değere Sahip”

Bursa’nın turizm sektöründeki gelişimini yakinen takip etme fırsatı bulduğunu belirten Bakan Ersoy, “Turizme ilk başladığım yıllarda, 1985-1991 yılları arasında Uludağ’a öğrenci turları düzenliyorduk.  Bursa, turizmde gözümü açtığım yerlerden biridir. Dolayısıyla o tarihlerden bugüne Bursa’nın sektördeki gelişimini gözlemleme şansımız oldu. Bursa’nın 8.500 yıllık bir tarihi ve kültürü var. Tarihi yerleri, arkeolojik değerleri, İznik gibi önemli bir antik şehri, Uludağ gibi bir potansiyeli ve termal suları var. Turizm potansiyeli açısından Bursa’nın turizm ile ilgili çok fazla değeri var. Öte yandan girişimci halkından kaynaklı, Bursa’nın çok da hırslı bir ticaret ve sanayi kenti olmak gibi bir özelliği de var. Bu durum sanırım son 25-30 yıllık süreçte turizmi biraz bastırdı. Bu sektörlerde turizme nazaran daha hızlı geri dönüşler alındığı için Bursa yönünü muhtemelen o tarafa çevirdi.” dedi.

“Ana Hedefimiz Hızlı Olmak”

Turizmin her zaman kalıcı bir değer olduğunu vurgulayan Bakan Mehmet Ersoy, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sanayi, teknoloji değiştikçe değişebilir ama turizm yüzyıllarca devam eder. Turizmin istihdam odaklı bir sektör olması ve yatırımcısı açısından keyifli bir sektör olması sektörü gelecekte de cazip kılmaya devam edecek. Bursa’nın turizmde büyük bir potansiyeli var. Sektör, biraz sanayinin arkasında kalmış gözükse de şimdi el birliğiyle sektörü tekrar hızlandıracağız.” ifadelerini kullandı. Bakanlık olarak ana hedeflerinin ‘hızlı olmak’ olduğunu kaydeden Bakan Ersoy, “Yeni sistemle birlikte artık çok hızlı bir şekilde karar alabiliyoruz. Bugün de burada detaylı sorunlarınızı, isteklerinizi, çözüm yollarınızı soru cevap yoluyla değerlendireceğiz. Yapılabilecek olanları da çok hızlı bir şekilde değerlendireceğiz.” şeklinde konuştu.

Uludağ’a Alan Başkanlığı Sistemi
 
Uludağ’a ilişkin aktarılan talepler hakkında da konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Çanakkale’de uygulanan ve Kapadokya için düşünülen alan başkanlığı sistemini, Uludağ için de hayata geçirmeyi planladıklarını açıkladı. Bakan Ersoy, “Çanakkale’deki alan başkanlığı sistemine benzer bir uygulamayı Kapadokya için de oluşturmak amacıyla ilgili kanunu 2019 yılının başında Meclisimize göndereceğiz. Talep sizlerden geldiği için benzer bir çalışmayı da Uludağ için hazırlamayı düşünüyoruz. Burada birinci kriter, bütün milletvekillerinin, il teşkilatlarının ve STK’ların bunu bizden toplu bir şekilde talep ediyor olmaları.” dedi.

“Uludağ’ı Tekrar Cazibe Merkezi Haline Getireceğiz”

Alan başkanlığı sisteminin Bakanlıkların, yerel yönetimlerin yetkilerinin çakıştığı ortamlarda uygulandığını belirten Ersoy, “Bu bölgelerde süratli kararlar alınamıyor ve planlar çok geç yapılıyor. Bu da gerek yatırımcı gerekse de hak sahipleri açısından çeşitli sıkıntılara yol açıyor. Buna alan başkanlığı sistemiyle çözüm bulmuş durumdayız. Benzer bir yönetim tarzını inşallah el birliğiyle Uludağ’a da uyarlarız. Hızlı bir şekilde Uludağ’ın sorunlarını çözüp, Uludağ’ı tekrar Avrupa standartlarında bir kayak merkezi ve cazibe merkezi haline getireceğiz. İlgili kararları alıp en kısa sürede uygulamaya geçireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Hedef: Konaklama Dışı Harcaması Yüksek, Nitelikli Turist

Bakanlığın yeni turizm stratejisi hakkında da bilgiler veren Bakan Ersoy, Türkiye’nin turizmde kişi sayısı olarak istenen noktaya ulaştığını vurguladı. Yeni dönemde konaklama dışı harcaması yüksek, nitelikli turiste odaklanacaklarını belirten Mehmet Ersoy, “Artık yeni bir stratejiyle lig atlamamız gereken bir döneme geldik. Bu da markalaşmaya dayanıyor. Markalaşmaya yatırım yapacağız. En ufak krizde dahi ilk etkilenen sektörlerden biri turizm oluyor. Rüzgar ters esse dahi devrilmeyecek bir turizm politikası inşa ediyoruz. Kitlesel turizmden ziyade butik turizme yöneleceğiz. Geçmişte olduğu gibi arza dayalı değik, talebe dayalı turizm yapacağız. Bu da bir anda olacak bir şey değil. El birliğiyle 2023’e kadar emin adımlarla yürüyeceğiz.” diye konuştu.

Hiser Projesi Sektöre Güç Katacak

Toplantıda konuşan BTSO Turizm Konseyi Başkanı Sibel Cura Ölçüoğlu, “Sektörün gelişimi adına kentin ortak aklının bir araya geldiği BTSO Turizm Konseyi olarak bizler de Bursa’nın turizm potansiyelini güçlendirmek adına yoğun bir mesai harcıyoruz. Özellikle turizm sektörüne yönelik Odamız tarafından hayata geçirilen HİSER Projesi, sektörün dünyaya açılması ve firmalarımızın rekabet gücünün artırılması için büyük bir fırsat sunuyor.” dedi. 

Ölçüoğlu: “Kentimizin Sahip Olduğu Zenginliği Fırsata Çevirmeliyiz”

Konsey olarak Bursa’nın sahip olduğu avantajları fırsata çevirmek ve kenti en önemli turizm destinasyonlarından biri haline getirmeyi amaçladıkların ifade eden Ölçüoğlu, “Bu noktada turizmin gelişmesi için elimizdeki imkanları en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Bursamız, turizmle alakalı farklı özellikleri bünyesinde barındıran bir şehir. Bu potansiyelin avantaja dönüştürülmesi turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesiyle mümkün olacaktır. Turizmde çeşitlendirme ile birlikte, turizm tüm yıla yayılacak, kentimizin turizm pazarına yeni ürünlerle açılması sağlanacaktır.” dedi.
 
 
Başkan Burkay: “Turizm Konseyimiz Göreve Hazır”

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın turizm noktasında önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Başkan Burkay, “Bursa’da farklı yatırımlarla 12 ay boyunca turizmi canlı tutacak stratejiler ortaya koymalıyız. BTSO olarak Bursa’nın sahip olduğu bu zenginliğe daha fazla katkı sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu. Bursa’nın termal turizm alanındaki potansiyeline de değinen Başkan Burkay, “Sıcak su bölgeleri özellikle termal ve sağlık turizmine ciddi katkı sağlayabilir. Bursamız doğal ve kültürel zenginliği olan termal altyapının uluslararası alanda pazarlanması için vizyon oluşturacak tesis ve altyapılara ihtiyaç duyuluyor. Özellikle Sağlık Serbest Bölgesi’nin hayata geçirilerek termal turizmin marka değerine dönüşmesini hedefliyoruz. BTSO bünyesinde faaliyet gösteren Turizm Sektör Konseyimiz Bakanlığımızın stratejilerinde belirlediği her projeye destek olmaya hazır.” şeklinde konuştu.

“Uyem Zirvenin Cazibesini Artıracak”

Bursa’nın farklı turizm alanlarında da söz sahibi olabilecek kapasiteye sahip olduğunu kaydeden Burkay, özellikle Bursa’nın fuar ve kongre turizminde daha iyi noktaya gelebileceğini ifade etti. Başkan Burkay, BTSO tarafından hayata geçecek Uludağ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (UYEM) hakkında da Bakan Ersoy’a bilgiler aktardı.

“Medeniyetler Geçidi Bursa”

Bursa Valisi Yakup Canbolat,  Bursa’nın tüm turizm çeşitliliğini barındıran dünya üzerindeki ender şehirlerden birisi olduğunu söyledi. Vali Canbolat, “Bursa Uludağ gibi bir değere, inanç turizmi açısından İznik gibi bir açık hava müzesine; termal kaynaklara ve fevkalede sahil şeritlerine sahip. Bursa’nın şansı, turizm konusunda yol haritasını oluşturacak ortak aklının ve girişimcilerinin var olmasıdır.” diye konuştu.

“Turizm Önemli Bir Misyona Sahip”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, turizmin bir kültür meselesi olduğunu belirterek, sektörün gelişimi için herkese önemli sorumluluklar düştüğünü ifade etti. Alinur Aktaş, “Ülkemizin önemli hedefleri var. Turizm bu konuda önemli bir misyon üstleniyor. Önümüzdeki süreçte ciddi mesafeler aldığımızı hep beraber göreceğiz.” ifadelerini kullandı.
İçişleri Eski Bakanı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, Turizm Konseyi İstişare Toplantısı’ndan çıkacak sonuçların sektör için hayırlı olmasını diledi.