Bursalı Firmalar ‘Küresel Fuar Acentesi’ ile Dünyaya Açılmaya Devam Ediyor

Küresel Fuar Acentesi (KFA), ürünlerini uluslararası platformlarda tanıtmak isteyen Bursalı firmaları dünyanın önemli fuarlarına taşımayı sürdürüyor.
BTSO üyeleri, KFA tarafından düzenlenen organizasyonlarla dünyanın en önemli gıda fuarları arasında gösterilen Gulfood Fuarı, tekstil sektörünün prestijli fuarları Premiere Vision, Texworld ve London Textile Fuarı ile Finlandiya’da düzenlenen EDUCA Fuarı’nı ziyaret ederek sektörlerindeki son yenilikleri inceledi.

Bursa İş Dünyası Ortadoğu’nun Güvenli Limanı Dubai’de

Gıda sektörü temsilcileri, Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında Dubai’de düzenlenen Gulfood 2020 Yiyecek – İçecek Fuarı’nı ziyaret etti.
Bu yıl 16-20 Şubat tarihleri arasında 25’nci kez gerçekleştirilen Gulfood 2020 Fuarı’na, 100 ülkeden 4 bin 200 firma stantlı katılım sağladı. Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında Bursa’dan yaklaşık 40 firma temsilcisi uluslararası alandaki en güçlü firmaların ürünlerini yakından incelerken, yeni ticaret köprüleri için de önemli görüşmeler gerçekleştirdi. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Haşim Kılıç, Karacabey Ticaret Borsası Başkanı Murad Bertan ve BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit’ın da yer aldığı heyetin başkanlığını ise BTSO Meclis Üyesi Fuat Alparslan yaptı.
Fuarın ilk gününde dünyanın dört bir yanından fuara akın eden firmaların stantlarını ziyaret eden BTSO üyeleri, ikinci gün ise Dubai Ticaret Ataşeliği tarafından Türk Ticaret Merkezi’nde organize edilen bilgilendirme toplantısına katıldı. Dubai Başkonsolosu İlker Kılıç, Ticaret Ateşeleri Hasan Onal ve Ahmet Canlı ile Türk İş Konseyi Başkanı Fatma Nilgün Emrem, Dubai ekonomisi ve gıda sektörü hakkında önemli bilgiler verdi. Toplantıda ayrıca Dubai’de de faaliyet gösteren dünyaca ünlü Günaydın Et Lokantası’nın sahibi Cüneyt Asan da markalaşma sürecindeki deneyimlerini paylaştı.
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Haşim Kılıç, Bursa’nın gıda sektöründeki güçlü potansiyelini fuarlar sayesinde uluslararası alanlara da yansıtmak istediklerini vurguladı. Yurt dışı fuarlarına katılan firmaların farklı bir vizyona kavuştuğunu ifade eden Kılıç, “Birçok firmamız Küresel Fuar Acentesi gibi önemli bir proje sayesinde ihracat yapmaya başladı.” dedi.
BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit da dünyada gıda pazarı 1,5 trilyon dolar iken Türkiye’nin bu rakamdan yüzde 1,2 pay aldığına dikkat çekti. Dubai’ye yılda 8 milyon ton gıda girişi olduğunu belirten Bayizit, “Bu rakamdaki payımızın sadece 220 bin ton olması oldukça düşündürücü. Coğrafi ve kültürel yakınlığa rağmen bu pazardan aldığımız pay çok düşük. Türkiye’nin üretimle ilgili problemi yok, Türkiye’nin satış ve pazarlama problemi var. Bu nedenle Ticaret Bakanlığımızın destekleriyle gerçekleştirdiğimiz UR-GE projeleri ve Türk Ticaret Merkezleri gibi önemli projeler var. Bununla birlikte Küresel Fuar Acentesi de Bursa iş dünyasının gücüne güç katan özel bir proje. Bu avantajı değerlendirmeliyiz” diye konuştu.  Murat Bayizit, Türk firmalarının yılda 20 milyon civarında turist ağırlayan Dubai gibi şehirlerde lokalize olması gerektiğini de sözlerine ekledi.  
BTSO Meclis Üyesi ve Heyet Başkanı Fuat Alpaslan ise Bursa’nın ihracat performansıyla Türkiye’nin hedeflerine liderlik eden bir şehir olduğunu belirterek, “BTSO üyelerinin böylesine önemli organizasyonlarda yer almasıyla Bursa, dış ticaretteki başarısını artırmaya devam edecek.” diye konuştu.
 
 
Tekstilciler İhracat İçin Londra’da

Bursa tekstil sektörü temsilcileri, proje kapsamında düzenlenen organizasyonla İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen London Textile 2020 Fuarı’nı ziyaret etti. BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş başkanlığındaki 20 kişilik heyet, 375 firmanın stant açtığı fuarda ikili iş görüşmelerine imza attı.  BTSO heyeti ayrıca MÜSİAD UK Başkanı Mustafa Demir ile de bir araya geldi.
İsmail Kuş, dünya tekstil ihracatı sıralamasında 5. sırada yer alan Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin Çin’den sonra en büyük ikinci tedarikçisi konumunda olduğunu söyledi. İsmail Kuş, Bursa tekstil sektörünün Türkiye’nin kalkınma hedeflerine yüksek katma değeri ve güçlü ihracat performansı ile ciddi anlamda katkı sağladığını kaydetti. Türkiye’den 65’i Bursa firması olmak üzere toplam 150’ye yakın firmanın fuara stantlı katılım sağladığını belirten İsmail Kuş, fuarın 6 bin 500 iş profesyoneli tarafından ziyaret edildiğini de sözlerine ekledi.

Paris’te Bursa Rüzgarı

BTSO ve KOSGEB destekleriyle düzenlenen organizasyonda 30 firmadan 80’i aşkın sektör temsilcisi Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilen Texworld Fuarı’na ziyarette bulundu. Bursa iş dünyası temsilcileri, sektördeki yenilikleri yakından inceleme fırsatı bulurken, uluslararası firmalarla da yeni iş birliklerinin yollarını aradı. Yurt dışı fuar organizasyonu kapsamında BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, BTSO Tekstil Konseyi Başkanı Bayram Uçkun ve Heyet Başkanı Alaeddin Dağlı ile birlikte Texworld’de stant açan Bursalı firmaları ziyaret etti.
Meclis Başkanı Ali Uğur, tekstil sektöründe Türkiye’nin lider kentlerinden olan Bursa’nın tasarım ve kalite bakımından dünya standartlarında olduğunu vurguladı. Küresel Fuar Acentesi kapsamında düzenlenen yurt dışı programının firmalar için oldukça verimli geçtiğini dile getiren Ali Uğur, “Texworld’de Bursa firmalarımızın da istikrarlı bir şekilde yer alması oldukça önemli.” dedi. Ali Uğur ayrıca Çin’de yaşanan “Corona Virüsü” vakalarının fuara yansıdığını ve bu yıl Çinli katılımcı sayısının azaldığını da sözlerine ekledi.
BTSO Tekstil Konseyi Başkanı Başkanı Bayram Uçkun da BTSO öncülüğünde düzenlenen yurt dışı iş gezilerinin firmalara yeni ihracat bağlantıları kurma noktasında önemli imkanlar sağladığına dikkat çekti. Heyet Başkanı Alaeddin Dağlı ise tekstil sektörü temsilcilerinden oluşan heyetin fuarda son moda ve trendleri yerinde inceleme fırsatı yakaladığını belirtti.

Eğitimciler Finlandiya Modelini İnceledi

Bursa eğitim sektörü temsilcileri, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de düzenlenen EDUCA 2020 Fuarı’nı ziyaret etti. BTSO Meclis Üyesi ve Eğitim Konseyi Başkanı Gıyasettin Bingöl’ün heyet başkanlığında yaklaşık 20 kişiden oluşan heyet, eğitim sektöründeki son yenilikleri inceledi. Finlandiya’da eğitim sektörüne yönelik düzenlenen en kapsamlı etkinlik olma özelliği taşıyan EDUCA’yı iki günde 20 bine yakın eğitim profesyoneli ziyaret etti.  Heyet fuar ziyaretinin yanı sıra Finlandiya eğitim sistemine ilişkin bilgi almak üzere çeşitli kurumlarla temaslarda bulundu.

BTSO ve KOSGEB Destekliyor

BTSO ve KOSGEB, Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında düzenlenen iş gezilerine katılan firmaların ulaşım, konaklama ve rehberlik ücretleri gibi harcamalarına destek sağlamaya devam ediyor. KOSGEB, organizasyonlara katılan firmalara yakın ülkeler için 5 bin TL, uzak ülkeler için ise 10 bin TL’ye kadar destek verirken; BTSO da başvuru yapan her üyeye yılda iki defaya mahsus olmak üzere 1.000 TL katkı sağlıyor. BTSO üyeleri, uluslararası fuar takvimine ilişkin bilgilere www.kfa.com.tr adresinden ulaşabiliyor. Bursa iş dünyası temsilcileri sektörlerine ilişkin uluslararası nitelikteki organizasyonlar için başvurularını da yine söz konusu web sitesi üzerinden gerçekleştirebiliyor.