Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Bursa iş dünyası ile buluştu.
Orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlerdeki katma değeri yüksek ürünlerin ve bu sektörlerin gelişimi için kritik önemi haiz ürünlerin üretimini artırmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında makina sektörü için açılan çağrının BTSO ev sahipliğinde düzenlenen tanıtım toplantısına katılan Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Aklın Türkiye’de geliştiği, fikri hakların Türkiye’de oluştuğu işler önceliğimiz. Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine imza attığı, ekonomide yeni başarı hikayelerinin yazıldığı bir dönemi hep birlikte hayata geçireceğiz.” dedi.
YERLİLEŞME VE MİLLİLEŞME ÖNCELİĞİMİZ
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi ve Bakanlığın yürüttüğü çalışmalar hakkında sunum gerçekleştirdi. İmalat sanayi odaklı dönüşümle stratejik çalışmalarda yüksek katma değer üreten bir ülke olma yolunda adımlar atmaya devam edeceklerini kaydeden Kacır, “Milli Teknoloji Hamlesi ile stratejik değer taşıyan ürünlerin yerli ve milli olarak üretilmesini hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
AR-GE ODAKLI YATIRIM VE ÜRETİM VURGUSU
Yüksek katma değerli üretimi hedefleyen bir ülke olarak Türkiye’nin taşıdığı kabiliyetleri dikkate alarak belirli sektörleri odağa aldıklarını vurgulayan Kacır, “Makine, elektronik tıbbi cihaz, ilaç, ulaşım araçları ve kimya sektörleri önümüzdeki dönemin odak sektörleri olacak. Sektörlerimize yenilikçi bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Ar-Ge’nin yatırıma ve üretime dönüşmesi bu dönemin önceliklerinden birisi. Türkiye, ekonomide yeni başarı hikayelerini sanayicilerimiz ve tekno girişimcilerimizle birlikte yazacaktır.” dedi.
“İŞ DÜNYASININ GÖRÜŞLERİNE AÇIĞIZ”
Türkiye’nin küresel ölçekte ihracat ile büyüyeceğini vurgulayan Kacır, “Bu program ilk olarak makine sektöründe pilot uygulama ile hayata geçiyor. Bunun birkaç sebebi var. Makine sektörü, orta-yüksek ve yüksek teknolojilerinin yoğun olduğu bir sektör. İkincisi, Türkiye’nin güçlü bir altyapıya sahip olduğu bir sektör. Programa ilişkin iş dünyasının bütün görüşlerine açığız.” ifadelerini kullandı.
ÖN BAŞVURULAR 6 ARALIK’A UZATILDI
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programının başvuru sürecinin devam ettiğini belirten Kacır, “Programda öncelikli ürün listelerinde belirlediğimiz ürünlere yönelik yatırımlar, stratejik yatırım teşviklerinden olan veya kamuoyunda ‘Süper Teşvik’ olarak bilinen proje bazlı teşviklerden yararlanma imkanına sahip olacak. Hali hazırda stratejik yatırım teşvikleri, 50 milyon TL ve üzeri yatırımlara veriliyorken, bu program kapsamında öncelikli ürün listesinde bulunan ürünler için stratejik yatırım teşviğinin alt limiti 10 milyon TL olarak uygulanacak. Proje bazlı teşviklerden 500 milyon TL ve üzeri yatırımlar yararlanabiliyorken, bu program kapsamında öncelikli ürün listesinde bulunan ürünler için proje bazlı teşviklerden yararlanma limiti 50 milyon TL olacak. Dolayısıyla biz Ar-Ge süreçlerini desteklerken, yatırım süreçlerine de etkin destekler sunacağız. Ön başvuru tarihini gelen talepler sonucu 6 Aralık 2019 tarihine kadar uzattık.” dedi.
Bakan Yardımcısı Kacır'dan Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi'nde İnceleme
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Bursa'da yapımına devam edilen ve Türkiye'nin uzay temalı ilk eğitim merkezi olacak uzay ve havacılık eğitim merkezinde de incelemelerde bulundu.
Türkiye'nin "Milli Teknoloji Hamlesi" yolculuğunda bakanlık olarak en fazla önem verdikleri alanların başında uzay ve havacılığın geldiğini belirten Kacır, "Her yıl on binlerce misafiri ağırlayacak GUHEM, yeni uzay mühendisleri, pilotlar ve inşallah astronotların yetişmesine vesile olacaktır." ifadesini kullandı. Uzay ve havacılık sektörlerinde son dönemde önemli başarılar elde ettiklerini vurgulayan Kacır, Türkiye'nin uzay ve havacılıkta yerli ve milli ürünlerini geliştiren bir ülke konumuna geldiğini, özellikle gençlerin ve çocukların da "Milli Teknoloji Hamlesi" yolculuğuna dahil olmaları için büyük gayret gösterildiğini bildirdi.
Bu doğrultuda iki yıldır TEKNOFEST'i düzenlediklerini hatırlatan Kacır, "TEKNOFEST ikinci yılında 1 milyon 720 bin ziyaretçi ağırlayarak dünyanın en büyük havacılık ve uzay etkinliği olmayı başardı." değerlendirmesinde bulundu.
Kacır şunları kaydetti: "GUHEM, mimarisi özgün, uzay ve havacılık alanlarında tematik bir bilim merkezi olarak inşallah 23 Nisan 2020'de açılacak. Her yıl on binlerce misafiri ağırlayacak. Burası uçak mühendisleri, uzay mühendisleri, pilotlar ve inşallah astronotlar yetişmesine vesile olacak. Özellikle erken yaşlarda çocukların bilim merkezlerine gelmelerini, bu merkezlerde bilim atölyelerine katılmalarını ve buralarda yenilikçi ürünlerle tanışmaları çok değerli."
BTSO ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin iş birliğinde yapılan GUHEM'in, 13 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu, merkezde 154 interaktif düzenek bulunduğunu aktaran BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise "Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda genç nesillerin uzay ve havacılığa ilgisini artırmak amacıyla hayata geçirdiğimiz GUHEM'in gerek interaktif düzenekleri ve içerik zenginliği gerekse de kent kimliğine değer katan ödüllü mimarisi ile dünyanın sayılı merkezleri arasındaki yerini almaya hazırlanıyor." açıklamasını yaptı.
Kacır, BTSO tarafından DOSAB’da hayata geçirilen BUTEKOM, Bursa Model Fabrika, EVM ve BUTGEM' projelerini de ziyaret ederek, yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.