Dünyaca ünlü Time dergisi tarafından her yıl hazırlanan ‘Yılın En İyi İcatları Listesi’ yayınlandı. Hazırlanan listede 2018 yılında geliştirilen 50 önemli icat yer alıyor. Sağlık, spor, ulaşım ve eğlence gibi farklı kategoriler için belirlenen icatlardan en iddialı olanlarını derledik.
3D yazıcılarla 2 günde inşa edilen konut
ABD'nin Teksas eyaleti merkezli inşaat şirketi Icon, sadece 2 günde 3 boyutlu baskı makineleriyle konut inşa etmeyi başardı. Dünyadaki milyarlarca evsiz için umut olması beklenen 60 m2'lik bir katlı evler, 10 bin dolarlık beton malzemeyle inşa ediliyor. Şirketin nihai hedefiyse her evin yapımını 12 ila 24 saat arasında tamamlamak. Proje, Latin Amerika ve Karayipler’de pilot evlerle test edilecek. 2019'da ise söz konusu bölgelerde belirlenecek yoksul bir mahallede 100 adet inşa edilecek.
Görme Engelliler İçin Akıllı Gözlük Uygulaması
Aira adlı akıllı gözlük uygulaması sayesinde görme engelliler sesli yönlendirmeyle gidecekleri yere daha rahat ve güvenli bir şekilde ulaşabiliyor. Aira tarafından tasarlanan gözlüğün üst kısmında bir adet kamera ve mikrofon yer alıyor. Gözlüğü kullanan kişiler bir sorunla karşılaştığı zaman gözlüklerine dokunarak Aira’yı etkinleştiriyorlar. Daha sonra ise akıllı gözlüğün kamerası etkinleşerek görme engelliye yardımcı olacak Aira çalışanıyla bağlantı kuruyor. Görme engelli kişinin lokasyon bilgilerine ve kamera görüntüsüne ulaşan yardımcı, sesli olarak gitmek istenen yere göre yönlendirme yapıyor.
Robot Kol Panda
Almanya merkezli Franka Emika firması Panda ismini verdiği gelişmiş bir robot kol tasarladı. 11 bin dolarlık maliyetiyle küçük işletmeler tarafından da kullanılabilecek robot kol yedi eksende hareket edebiliyor ve akıllı bir dokunuş duyusuna sahip. Panda bilimsel deneyler, devre kartları veya ön test cihazlarını kurmada kullanılabiliyor.
Bebekler İçin Uyku Koçu
Nanit Plus, ebeveynlerin çocuklarını uyurken canlı olarak takip edebilecekleri bir bebek monitörü ve uyku koçu uygulaması. Bebeğin uykusuyla alakalı, odanın nem seviyesi ve diğer çevresel koşulları ölçerek daha iyi bir uyku için ipuçları sunuyor. Örneğin, bebek yatağında çok uzun süre uyanık olarak beklerse uygulama sıcaklığı ayarlamanızı veya odadaki ışık düzeyini azaltmanızı önerebiliyor. Nanit Plus uygulamasının bedeli ise 279 dolar.
Güneş Enerjisiyle Parlayan Ceket
İngiltere merkezli Vollebak firması, güneş enerjisiyle şarj olduktan sonra kriptonit gibi parlayan bir ceket üretti. Söz konusu ürün, ışığı absorbe eden, hapseden ve karanlıkta geri salan parıltılı bir bileşenle geliştirildi. Gündüzleri gri renkte olan ceket, güneşi hapsettikçe fosforlu yeşile dönüyor. 12 saat boyunca ışık yayabilen ceketin parlaması için telefonunuzun ışığını 2 saniye de olsa tutmanız yeterli olabiliyor. Sadece 230 gram ağırlığında olan ve tamamen suya dayanıklı bu ceket tırmanma, koşma, bisiklete binme, kamp gibi outdoor spor aktivitelerini gece de yapabilmeye imkan tanıyor.
Carry-on Closet
Solgaard Design tarafından tasarlanan Carry-on Closet, sıradışı tasarıma sahip bir bavul. Dışarıdan normal bir bavul gibi görünen Carry-on Closet’in içerisinde ise kıyafetleri düzenli ve sıkıştırılmış olarak tutan esnek bir raf seti bulunuyor. Seyahat tamamlandığında bir dolabın raflarını andıran bu sistem bavul içerisinden çıkarılarak asılabiliyor. Seyahat edenlerin işlerini oldukça kolaylaştıran Carry on Closet’in fiyatı ise 199 dolar.
Elektrikli Kamyon Thor Trucks ET One
Kaliforniya merkezli bir start-up firması olan Thor Trucks’ın ilk elektrikli kamyon modeli ET-One çarpıcı bir tasarıma sahip. 40 ton yükle yaklaşık 500 km mesafe kat edebilen kamyon, saatte maksimum 120 km hıza çıkabiliyor. Halen prototip aşamasında olan aracın değeri ise 150 bin dolar.