BTSO Başkanı İbrahim Burkay, yerli otonun Bursa’da üretilecek olmasından gurur duyduklarını belirterek, “Projenin ilk günden itibaren destekçisi olduk. Bundan sonra da uluslararası bir marka olması için en büyük destekçisi biz olacağız.” dedi.

Türkiye’nin sanayi üssü Bursa, yerli otomobile ev sahipliği yapacak olmanın heyecanını yaşıyor. Proje için en uygun adresin Bursa olduğunu her fırsatta kamuoyu ile paylaşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın 7 yıl önce başlattığı sanayide dönüşüm hamlesi Türkiye’nin vizyon projesini Bursa’ya getirdi.
BTSO liderliğinde yürütülen TEKNOSAB, BUTEKOM, Model Fabrika ve BUTEKOM gibi ileri teknoloji odaklı projeler, insan kaynağına ilişkin yatırımlar ve lojistik imkanlar, Bursa’yı yerli otomobilin üretim merkezi olmaya aday 26 şehir arasında ayrıcalıklı hale getirdi.

YERLİ OTOMOBİLİN PARÇALARI TEKNOSAB VE KOBİ OSB’DE ÜRETİLECEK 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’yle işbirliği içerisinde çalışmalarını sürdüren BTSO, yerli otomobilin neden Bursa’da kurulması gerektiği ile ilgili hazırlanan raporları Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar ve konsorsiyum şirketleri ile paylaştı.
TEKNOSAB ve KOBİ OSB gibi dördüncü sanayi devriminin temellerinin atıldığı merkezlerde üretime geçecek yüksek teknolojili firmalar elektrikli yerli otomobilin parçalarının üretiminde söz sahibi olacak. 

İLK GÜNDEN İTİBAREN DESTEKÇİSİ OLDUK

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, projeyi ortaya çıktığı ilk günden itibaren desteklediklerini ifade ederek, “Türkiye’nin ilk otomobil fabrikasına ev sahipliği yapan Bursa’nın bu tarihi görevi üstlenmesi için Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar ve konsorsiyum şirketleri ile işbirliği içerisinde çalışmalar yürüterek lobi faaliyetleri gerçekleştirdik. Bundan sonraki süreçte de yerli otomobilimizin uluslararası bir marka olması yolunda atılan tüm adımların en büyük destekçisi olmayı sürdüreceğiz.” diye konuştu. 

YERLİ OTOMOBİL BURSA’DA ŞAHA KALKACAK

Bursa ekonomisinin nitelikli dönüşümü ve bu tür makro yatırımları kente kazandırmak adına gerçekleştirdikleri çalışmaların yerli otomobil projesi için güçlü bir altyapı oluşturduğunu belirten Başkan Burkay, “Bursa’mızın böylesine tarihi bir görevi üstlenmesi bizleri gururlandırmıştır. Otomotiv, tekstil ve makine gibi sektörlerdeki güçlü üretim tecrübesi ve nitelikli insan kaynağı ile kentimiz bu görevi layıkıyla yerine getirecektir.” dedi.  

“ÖNÜMÜZDEKİ 50 YILDA DA ÜRETİM MERKEZİ OLMAYI SÜRDÜRECEK”

Yerli otomobilin güçlendireceği ekosistemle Bursa’nın gelecek 50 yılında da otomotiv sektörünün üretim merkezlerinden olmaya devam edeceğini belirten Başkan Burkay, “İstihdam ve ihracata çok önemli katkılar sunacak olan yerli otomobilin kentimize kazandırılması nedeniyle kentim ve iş dünyamız adına Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubumuza şükranlarımızı sunuyorum.”
 
 
YERLİ OTOMOBİL BURSA’YA NASIL GELDİ ?

*Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, küresel bir marka oluşturma hedefiyle ortaya koyulan Türkiye’nin Otomobili projesini sahiplenen ilk kurumlar arasında yer aldı. 
*Projenin Bursa’ya kazandırılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Ortak Girişim Grubuyla koordineli halde çalışan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası üst düzey ziyaretler ve lobi faaliyetleriyle projenin Bursa’ya kazandırılması konusundaki kararlılığını yansıttı.  
*BTSO tarafından Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’ne gerçekleştirilen 5 ayrı temasta yatırım için en uygun adresin Bursa olduğu ifade edilirken, hazırlanan teknik raporlar ile de yerli otomobilin inşa edileceği alanın topografik özellikleri, çevre bilgileri, ulaşım imkanları, enerji kullanım verileri gibi birçok özelliği analiz edildi. 
*Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın liderliğinde son 7 yılda yürütülen Türkiye’nin ilk yüksek teknolojili OSB’si TEKNOSAB; KOBİ OSB, BUTEKOM, Model Fabrika ve stratejik sektörlere yönelik UR-GE projeleri de ‘Türkiye’nin Otomobili’nin Bursa’ya kazandırılmasına öncülük etti.

YERLİ OTOMOBİLDE SON DURUM

  • Fabrika inşaatı için çalışmalara başlandı. Baharda temeli atılacak fabrikanın kaba inşaatının 12 ay sürmesi öngörülüyor.
  • Akıllı fabrika konseptinde, iki binadan oluşacak fabrikanın ikonik bir tasarıma sahip olması hedefleniyor.
  • Fabrikada 2022 itibarıyla ön üretim araçların bantlardan inmesi planlanıyor.
  • Fabrika, 22 milyar TL’lik yatırımla yılda ortalama 175 bin adetlik üretim kapasitesine ulaşacak. 2032 yılına kadar 1 milyon araç üretimi hedefleniyor.
  • Marka ismi konusunda çalışmalar devam ediyor. Marka isminin sonbaharda duyurulması planlanıyor.
  • Yerli oto, İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenecek Mobile World Congress (MWC) etkinliğinde, ön gösterim aracı C-SUV modeli ile ilk kez Avrupa'da dünya arenasına çıkacak.

YERLİ OTOMOBİLİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

30 dakikanın altında hızlı şarj
Türkiye'nin Otomobili, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak. Doğuştan elektrikli modüler platform ile 300+ ve 500+ kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak otomobil, merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek.

Uzun ömürlü batarya
Gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketine sahip olan otomobil, 200 beygir güç ile 7.6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek.
 
 
EURO NCAP 5 yıldız seviyesi
Euro NCAP 5 yıldız seviyesine uyumlu, platforma entegre edilmiş batarya ile yüksek çarpışma dayanımı ve yüzde 30 daha fazla burulma direncine sahip olacak. Araç menziline yüzde 20'ye kadar katkı sağlayan geri kazanımlı frenleme de otomobilin önemli özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor.

Kolay şarj imkanıı
Araç, geniş kapsamlı şarj altyapısı sayesinde evlerde, ofislerde ve yol üzerindeki istasyonlarda şarj edilebilecek.

Holografik asistan
Ayrıca, “Holografik Asistan” teknolojisi 2023 yılından itibaren dünyada ilk kez Türkiye’nin otomobilinde kullanılmaya başlanacak.  Bu yenilikçi asistan, sıradan bir sanal gösterge panelinin çok ötesinde bir kullanıcı deneyimi yaşatmak amacı ile ileri göz takip algoritmaları ve holografik üç boyutlu görüntüleme teknolojilerinden faydalanacak.