Bursalı firmalar, Türkiye’nin yeni tip koronavirüsle mücadelesine katkı vermek için başta tanı kitleri, yoğun bakım sarf desteği, solunum destek cihazları ve kişisel koruma malzemeleri olmak üzere ihtiyaç duyulan tıbbi ekipmanların üretimi için kolları sıvadı. Çok sayıda firma salgına özel ihtiyaçların yerli imkanlarla sağlanması için fabrikalarında üretime başladı.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası liderliğinde ve Bursa Valiliği koordinasyonunda başta BEBKA, Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, akademisyenler, teknoloji transfer ofisleri ve mükemmeliyet merkezlerinin bulunduğu Proje İcra Kurulu da sağlık alanındaki dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak için firmaların Ar-Ge ve işbirliği projelerine girmelerine destek oluyor. Firmalar ürettikleri ürünleri Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere çok sayıda sağlık kuruluşuna hibe ediyor.
COŞKUNÖZ TIBBİ EKİPMAN ÜRETMEYE BAŞLADI
Coşkunöz Holding, Coşkunöz Eğitim Vakfı iş birliğinde yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında ihtiyaç duyulan tıbbi ekipmanları üretmeye başladı.
Coşkunöz Holding tarafından sağlık çalışanları için üretilen biyolojik numune alma kabini, entübasyon kabini ve sedye izolasyon kabinleri İl Sağlık Müdürlükleri aracılığıyla Bursa, Ordu, Çanakkale, Manisa gibi
Türkiye’nin birçok şehrinde yer alan hastanelere teslim edildi.
Coşkunöz Holding CEO’su Erdem Acay, “Bütün sağlık kuruluşlarımız ve sağlık çalışanlarımız gece gündüz demeden çalışırken, kurum olarak bizim de büyük bir sorumluluğumuz olduğunun farkındayız. Bu amaçla sağlık birimleri ile koordinasyonlu olarak tedavi ve operasyonlarda kullanılan medikal cihazlar ve koruyucu ekipmanları üreterek ilgili sağlık birimlerine göndermeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
TOFAŞ’TAN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DESTEK
Sağlık risklerini azaltmaya yönelik alınan önlemler ile yurtdışından gerçekleşen tedarik ve teslim süreçlerini dikkate alarak Bursa'daki fabrikasında üretim faaliyetlerine kısa süre ara veren Tofaş, sağlık çalışanları için tıbbi destek ekipmanları üretiyor. Şirket, üretimini gerçekleştirdiği ekipmanların teslimatını, ihtiyaç bildiren hastanelere İl Sağlık Müdürlükleri koordinasyonunda gerçekleştiriyor. İlk olarak Bursa Şehir Hastanesi ile başlayan teslimatlar, İstanbul, Bursa, Ankara, Balıkesir, Kocaeli, Manisa, Muğla ve İzmir dahil olmak üzere toplam 24 ildeki, 63 sağlık kuruluşuna ulaştırıldı. Tofaş, bu süreçte toplam 578 adet biyolojik örnek alma ve entübasyon kabini ile 20 bin 146 adet siperlikli maske üretti.
Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu açıklamasında, “İl Sağlık Müdürlükleri ile koordinasyon içinde sevkiyatları gerçekleştiriyoruz. Salgınla mücadelede kritik bir yere sahip olan sağlık çalışanlarını koruyucu ekipmanları üretmeyi, Tofaş Ar-Ge ve fabrikamız içindeki yetkinliklerimiz ve tedarik zincirimizin de gücünü değerlendirerek sürdürüyoruz. Üretim yapmakta olan diğer işletmelerin de bu ekipmanları hızla ve standartlara uygun şekilde üretebilmelerine destek olmak amacıyla ekipmanların tasarımlarını web sitemizde yayınladık. Bugüne kadar 8 farklı firma bu tasarımlardan faydalanarak üretime başladı. Hızlı bir şekilde sağlık kuruluşlarından gelen talebe cevap verebilmek için üretim gerçekleştirebilecek diğer firmaları da bu kaynaktan faydalanmaya davet ediyoruz. Tofaş olarak Nisan ayı sonuna kadar 50 bin adet siperlikli maske ve bin üç yüz adet sağlık personelini koruyucu kabin üretimi gerçekleştirerek, salgına karşı yürütülen seferberliğe destek olmaya devam edeceğiz. Bu birlik ve beraberlik ile yüksek üretim adetlerine ulaşılmasına vesile olacağımıza inanıyorum." dedi.
BPLAS YÜZ KORUYUCU SİPERLİK ÜRETİYOR
Otomotiv yan sanayi ve plastik teknolojileri konusunda Türkiye'nin öncü firmalarından BPLAS, sağlık sektöründe kullanılan 'Yüz Koruyucu Siperlik' üretimine başladı. Firma sağlık çalışanlarına dağıtılmak üzere kısa sürede 4 bin adet siperlik yapı.
BPLAS'ın ürettiği yüz koruyucu siperlik, kullanıcının görmesini engellemeden yüz bölgesinin tamamının dış ortamla ilişkisini kesilmesini sağlıyor. Bu sayede havada taşınan ve askıda kalabilecek zararlı parçacıklara, sıvılara karşı da koruma sağlıyor.
BPLAS CEO'su Celal Gökçen,salgınla mücadele için çok ihtiyaç duyulan yüz siperliği üretiminin hızla ilerlemesi için, bu konuda tecrübesi olan özel bir ekip kurdu. Sadece sağlık değil, endüstriyel anlamda da kullanıma sunulacak olan yüz koruyucu siperliklerin endüstriyel şirketlere satışının başladığını ifade eden BPLAS İş Geliştirme Müdürü Alptekin Çelik, "Önümüzdeki günlerde kapasite artışına giderek yeni yapılan kalıplarla beraber en kısa sürede hem sağlık hem de medikal şirketlere üretim yapacağız. Ana konumuz olan sanayi şirketlerine üretimimiz, aralıksız sürecek. Şu anda onaylanan siparişleri 2 gün içerisinde teslim edebilme kabiliyetine sahibiz." diye konuştu.
OYAK RENAULT’DAN BURSA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İLE ORTAK ÇALIŞMA
Oyak Renault, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttüğü çalışma kapsamında, salgın ile mücadele eden sağlık personelinin virüsten korunması amacıyla hastanelerde kullanılan mobil test ve numune alma kabini, entübasyon kuvözü ve ateş ölçüm ünitesi gibi tıbbi ekipmanlarının üretimine başladığını açıkladı.
EVİNOKS’TAN YÜZ KORUYUCU SİPERLİK VE ENTÜBASYON KABİNİ DESTEĞİ
Turizm sektörü için otel ekipmanları üreten ve sektöründe Türkiye’nin tanınmış şirketlerinden biri olan Evinoks A.Ş. koronavirüs salgınına karşı mücadeleye destek olmak amacı ile Bursa İl Halk Sağlık Merkezi için tıbbi malzeme ve ekipman tasarımı ve üretimi çalışmalarına başladı. Firma yüz koruyucu siperlik ve entübasyon kabini üreterek Bursa İl Sağlık Müdürlüğü kanalı ile kamu hastanelerinin kullanımına sundu.