Osmanlı’nın ilk çarşıları arasında yer alan, 700 yıllık tarihiyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Bursa’da geçmişten bugüne alışveriş ve ticaretin nabzının attığı en önemli merkez konumunda yer alıyor.

Tarihi dokusu ile Bursa’yı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de uğrak mekanları arasında yer alan bölgede yaklaşık 4 bin işyeri yer alıyor. Koronavirüs sonrası Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ndeki durumu Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Muhsin Özyıldırım ile konuştuk.

YÜZYILIN EN ZOR SINAVI

Küresel salgını son yüzyılın en büyük krizi olarak niteleyen Muhsin Özyıldırım, “Koronavirüs nedeniyle ülkemiz çok zorlu ve eşine az rastlanan bir süreçten geçiyor. Bu dönemde Bursa’da asırlardır ticaretin kalbi olan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi esnafımızın da birçoğu faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. Açık olan iş yerleri ise perakende sektöründe yaşanan sıkıntıların yanı sıra artık durma noktasına gelen turizm sektörü nedeniyle de ciddi ciro kayıpları yaşıyor.” dedi.

İŞÇİLİK GİDERLERİ VE KİRA ÖDEMELERİ

Çarşı esnafını en olumsuz etkileyen konuların işçilik giderleri ve kira ödemeleri olduğunu belirten Özyıldırım, “Sermayesi kısıtlı olan iş yerlerinin pek çoğu bir ila 10 çalışanı bulunan mikro ölçekli işletme niteliğinde. Bu işletmelerin çalışan sayısı mevsimsel etkilere bağlı olarak değişim gösterdiği için çok sayıda işveren, Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvuruda bulunamıyor. Buna rağmen esnafımız, çalışanını korumak için büyük bir fedakarlık gösteriyor. Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili tüm sınırlamaların kaldırılmasının ve talep edilen evrak sayısının azaltılmasının yerinde bir adım olacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

ÖZEL BANKALARA DESTEK ÇAĞRISI

Özyıldırım, Hükümet tarafından finansman konusunda esnafın ihtiyaçlarına ve taleplerine uygun pek çok düzenlemenin hayata geçirildiğini belirterek, “Bu destekler için Hükümetimize teşekkür ediyoruz. Ancak bankalar tarafından finansman sıkıntısı çeken firmalarımıza bu desteklerin ulaştırılmasında sıkıntılar yaşandığını görüyoruz. Bankalar ve finans kuruluşları bu olağanüstü dönemde esnafımızı rahatlatacak uzun vadeli ve kolay erişilebilir kredileri işletmelere acil olarak kullandırmalıdır. Kamu bankaları ile birlikte özel bankaların da bir an evvel elini taşın altına koymasını bekliyoruz.” dedi.

KİRA STOPAJ YÜKÜ ESNAFIN ÜZERİNDEN ALINMALI

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde faaliyet gösteren 4 bine yakın esnafın yaklaşık yüzde 80’inin kiracı durumunda olduğunu söyleyen Muhsin Özyıldırım, “İşletmelerin en büyük gider kalemi olan kiraların ödenmesi konusu esnafımızın en büyük endişesi haline geldi.” dedi. Bu süreçte iş yeri sahibi olmayan esnafın, her ay kiranın yüzde 20'si kadarını da stopaj olarak mülk sahiplerine ödemeye devam ettiğine belirten Özyıldırım, kira stopaj yükünün esnafın üzerinden alınmasının faydalı olacağına inandıklarını kaydetti.

İŞYERİ SAHİPLERİNDEN DESTEK BEKLİYORUZ

İş yeri sahiplerinin pek çoğunun bu dönemde kiracısına destek olduğunu dile getiren Özyıldırım, “Gökçen Limited Şirketi, Nisan ayından itibaren çarşıdaki iş hanı ve iş yerlerinden dörtte bir oranında kira alacağını açıkladı. Böylesi zor bir dönemde güzel bir dayanışma örneği sergileyen tüm iş yeri sahiplerine ve koronavirüs önlemleri bitene kadar kiracısı olan işletmelerden kira almayacağını açıklayan Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Osmangazi Belediyesi’ne şükranlarımızı sunuyoruz. İmkanı bulunan tüm iş yeri sahiplerini de bu dayanışmaya ortak olmaya çağırıyoruz.” dedi.  

VAKIFLAR KİRA ALMAMALI

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kiracısı durumunda olan 200’e yakın esnafın bulunduğunu anımsatan Özyıldırım, şöyle devam etti: “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün de tarihi çarşılarda esnaf ayrımı yapmadan, istisnasız tüm iş yerlerinden salgın tehdidi ortadan kalkana kadar kira almamasını veya en azından kiraları ertelemesini talep ediyoruz.”
Yaşadıkları sıkıntılı süreçte Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın çarşı esnafının yanında olduğunu kaydeden Özyıldırım, BTSO Yönetimine teşekkür etti.

AÇIK ÇARŞILAR AVM’LERE GÖRE AVANTAJLI

Salgın sonrası sürece de değinen Özyıldırım, “Turizmde en azından bir sene kaybımız olacak gibi görünüyor. Ancak salgın sonrası insanlar hijyen açısından AVM’ler yerine açık hava çarşılarını daha çok tercih edecektir. Bunu fırsata çevirmek için çarşı içerisinde gerekli hazırlıkları yapacağız. Kendileri, aileleri, şehirleri ve ülkeleri için sermayesini emeğiyle birleştiren çarşı esnafımızın gayret ve fedakarlıkla bu zorlu dönemi de aşacağına inanıyoruz. Allah’ın izniyle salgın ortadan kalktıktan sonra daha güçlü şekilde işlerimize devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.