Bursa’da inovasyona dayalı ve katma değerli üretimin güçlendirilmesi amacıyla hayata geçirilen Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM), salgın sürecinde yeni ürün geliştirmek isteyen firmalara akredite test laboratuvarlarında test ve analiz imkanı sunuyor. Maske, tulum ve hasta önlükleri için test ve analiz hizmeti sunan BUTEKOM, üretimin tüm süreçlerinde firmalara rehberlik ediyor.
Koronavirüs salgınıyla birlikte Türkiye’de maske ve medikal tekstil malzemelerinin üretim kapasitesinin arttığını ifade eden BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BUTEKOM’daki test ve analiz laboratuvarlarının bu süreçte büyük bir ihtiyacı giderdiğini vurguladı. BUTEKOM’un maske, hasta tulumları ve önlüklerinin üretiminde çeşitli tekstil firmalarına Ar-Ge desteği verdiğini ifade eden Başkan Burkay, özellikle bez maske üretiminde birçok firmaya rehberlik ettiklerinin altını çizdi.

“TÜM SÜREÇLERDE AR-GE DESTEĞİ VERİLİYOR”

Başkan Burkay, Bursalı firmaların BUTEKOM’un mevcut test alt yapısından faydalandıklarını belirterek, “Merkezimizde yıkama sonrası antibakteriyel kalıcılık, kumaş özellikleri, hava geçirgenlik, gözenek boyutu ve bez maske testleri yapılıyor. Merkezimizde test hizmetinin yanı sıra doğru elyaf seçimleri, doğru kumaş yapısının optimize edilmesi, kumaşa biyosidal özelliklerin kazandırılması, ürünün ergonomisinin ve konfor özelliklerinin geliştirilmesi gibi konularda da Ar-Ge desteği veriliyor. Test altyapımızla ürün özelliklerini doğrulayıp optimizasyon yapıyoruz. Ürünün tüm evrelerine katkı sağlıyoruz.” dedi.

“MERKEZ TEST VE ANALİZDE ÖNEMLİ BİR İHTİYACI GİDERDİ"

Başkan Burkay, BUTEKOM’un test ve doğrulama aşamalarını gerçekleştirerek, Türkiye’de en doğru ürünlerin geliştirilmesine katkı sağladığını ifade etti. İbrahim Burkay, “BUTEKOM, tüm bu aşamalardan sonra ürünün belgelendirmesi ve sertifikasyonu için gerekli işlemlere de katkı sağlıyor. Firmaların makine yatırımı yaparken doğru seçim yapmasını da sağlıyoruz. Tüm gayretimiz ülkemizdeki bu zorlu süreci en kısa sürede atlatmak, hayati önem taşıyan bu ihtiyaçların da çözüme kavuşmasını sağlamaktır.” şeklinde konuştu.

BİYOSİDAL ÖZELLİĞE SAHİP MASKELER

BUTEKOM proje danışmanı ve Bursa Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, koronavirüs salgınının ekonomik ve çevresel bağlamda ciddi etkileri olduğunu söyledi. Mehmet Karahan, cerrahi maskeye alternatif olarak yıkanıp tekrar kullanılabilen, biyosidal özelliğe sahip olan bez maskelerin üretilmesinin önemine de işaret etti. Bu tür bez maskelerin hem üretiminde, hem de biyosidal özelliklerinde mutlak bir Ar-Ge ve doğrulama çalışması gerektiğini ifade eden Karahan, “BUTEKOM bu noktada ülkemizin ve sektörlerimizin ihtiyacı olan bu malzemelerin test süreci ile Ar-Ge çalışmalarına ciddi katkı sağlıyor.” ifadelerini kullandı.
  
 
Altınsu Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altınsu: “BUTEKOM Sayesinde Hızlı Yol Aldık”
Altınsu Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altınsu, Şubat ayında maske üretimi için Ar-Ge çalışmalarına başladıklarını söyledi. Bu süreçte BUTEKOM’un test ve analiz laboratuvarlarının kendilerine büyük kolaylıklar sağladığını ifade eden Altınsu, “Çalışmalarımız sonucunda antimikrobiyal iplik ve kumaş üretimi gerçekleştirdik. BUTEKOM’un destekleriyle kumaşımızı özel dokuma teknikleri ile maske aşamasına getirmek için yoğun şekilde çalıştık. Yaklaşık 1 ayda etkin ve kullanışlı maske ürünümüzü nihai aşamaya getirdik. BUTEKOM olmasaydı biz bu noktaya gelemezdik. İyi ki BUTEKOM var. Bu süreçte katkıları sebebiyle BTSO Yönetim Kurulu Başkanımız İbrahim Burkay ve Bursa Uludağ Üniversitesi’ne teşekkür ederiz. Bursalı firmalarımızı BUTEKOM’un avantajlarından faydalanmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

ALTINSU TEKSTİL’İN HEDEFİ 150 MİLYON MASKE

Hasan Altınsu, Silver Ion teknolojisi ile tekrar kullanılabilir özelliğe sahip antimikrobiyal koruyucu maske ürettiklerini, söz konusu maskenin Türkiye için bir ilk olduğunu belirtti. Altınsu, “Maskemiz maksimum koruma için %98,8 bakteriyel filtreleme verimliliğine sahip ve EN 14683:2019 Avrupa Standardına uygun olarak üretildi. Maske ihracatında da iyi bir noktaya gelmeyi istiyoruz. Ülkemizdeki maske ihtiyacının karşılanmasına destek olmanın yanında yıl sonuna kadar 150 milyon maske ihraç etmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.
 
Luno Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Levent Tümer; “Testlerin Tüm Dünyada Geçerli Olması Büyük Avantaj”

Luno Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Levent Tümer, salgınla birlikte yurt dışındaki firmalardan cerrahi maske, tulum ve koruyucu maskelerle ilgili olarak talepler geldiğini ifade edere, “Firma olarak bu taleplere karşılık vermeye hazırdık. Üretim ve ihracat izninin çıkmasıyla çalışmalarımıza başladık. Scuba neopren polyester elastan kumaştan bez maske yapıyoruz. Kesimi ergonomik olması, yüzümüzün özellikle burun ve çene kısmını kavraması konforu artırıyor. Ayrıca üzerinde anti bakteriyel, su itici, serinletici özelliklerinin olması da önemli. Ürünümüzün hava geçirgenlik ve anti mikrobiyal temizlik testlerini BUTEKOM’da yaptık. BUTEKOM’un akredite olması ve test sonuçlarının tüm dünyada geçerli olması bizler için büyük bir avantaj sağladı.” diye konuştu.

BUTEKOM İLE İŞBİRLİĞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Levent Tümer, testlerin BUTEKOM’da yapılmasının müşterilere de güven verdiğini belirterek, şöyle devam etti: “Firma olarak günlük 250 bin adet bez maske üretimi yapıyoruz. Kendi şehrimizde BUTEKOM gibi önemli bir merkezimiz var. Daha önce testlerimizi İstanbul’daki laboratuvarlarda yapıyorduk. Ama artık bütün testlerimizi BUTEKOM’da gerçekleştiriyoruz. Çok hızlı ve akredite olması bizim için önemli. Önümüzdeki süreçte de BUTEKOM ile işbirliğimizi devam ettirmeyi istiyoruz.”