Ekonomik aktiviteyi canlandırma yönünde adımlar atılıyor
Koronavirüs salgınına yönelik alınan tedbirlerin ekonomiler üzerinde oluşturduğu etkilerin belirginleşmesiyle birlikte birçok ülke, salgında ikinci dalga riskine rağmen tedbir uygulamalarını gevşetme ve ekonomik aktiviteyi yeniden canlandırma yönünde kararlar almaya başladı. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere aralarında salgının hızlı biçimde yayıldığı ABD’nin de yer aldığı pek çok ülke uygulanan önlemleri Mayıs ayı itibariyle gevşetmeye başladı.
IMF büyüme tahminlerini revize etti
IMF 14 Nisan’da yayımladığı “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda, koronavirüs salgını sebebiyle alınan karantina ve sosyal mesafe önlemlerinin ekonomileri durma noktasına getirmesiyle dünya ekonomisinde 1929’daki Büyük Buhran’dan bu yana en derin ekonomik durgunluğun yaşanmasını beklediğini belirtti. Kuruluş, 2020 yılında küresel ekonomide %3’lük daralma öngördüğünü açıkladı. IMF, ekonomiye sağlanan desteklerin de etkisiyle 2021 yılında küresel ekonominin %5,8 oranında büyüyeceğini öngörüyor.
Başlıca ekonomiler yılın ilk çeyreğinde daraldı
Virüsün ortaya çıktığı ilk ülke olan Çin'de ekonomik aktivite bu dönemde yıllık bazda %6,8 daraldı. Çin ekonomisi resmi olarak çeyreklik büyüme verisinin açıklanmaya başlandığı 1992 yılından bu yana ilk defa daralmış oldu. 2014 yılından beri aralıksız biçimde büyüyen ABD ekonomisi 2020’nin ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla %4,8 ile 2008 yılından bu yana en hızlı daralmasını kaydetti. Euro Alanı’nda da iktisadi faaliyet yılın ilk çeyreğinde sert biçimde geriledi. Öncü verilere göre, bölge ekonomisi yılın ilk üç ayında 2019’un son çeyreğine kıyasla %3,8 oranında küçüldü. Bu dönemde, bir önceki çeyreğe kıyasla Fransa ekonomisi %5,8 oranında daralırken, İtalya’da iktisadi faaliyet %4,8 oranında azaldı.