Koronavirüs salgınının ekonomiye olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla “Ekonomik İstikrar Kalkanı” destek paketi açıklandı. “Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı” ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan paket için yaklaşık 100 milyar TL’lik bir kaynak kullanılacak.
Paket kapsamında, Kredi Garanti Fonu limitinin 25 milyar TL’den 50 milyar TL’ye yükseltilmesi, süreçten olumsuz etkilenen firmalara finansman desteği sağlanması, salgın sürecinden doğrudan etkilenen perakende, lojistik, konaklama ve eğlence sektörü ile iştigal eden şirketler başta olmak üzere belli sektörlerin vergi ödemelerinde 6 aylık erteleme yapılması, ihracat gerçekleştiren firmalara stok finansmanı desteği gibi önemli destekler yer alıyor. Ayrıca, pakette istihdam sürekliliğine yönelik de kapsamlı çalışmalar yer alıyor.

Açıklanan pakette öne çıkan destekler şöyle:
Koronavirüs salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacak.
İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecek.

Kredi Garanti Fonu (KGF) limiti 25 milyar TL’den 50 milyar TL’ye çıkarılacak, kredilerde öncelik, gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecek.
Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesi sağlanacak.
Stopaj gibi kaynağında yapılan kesintilerin ödemelerini içeren muhtasar beyannamelerin süreleri 3 ay ertelenecek.
Asgari ücret desteği devam ettirilecek.

Mevzuattaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesi temin edilecek.
Kısa Çalışma Ödeneği devreye alınacak, bundan faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verilirken, işverenlerin de maliyeti azaltılmış olacak.

İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya çıkarılacak.
Küresel tedarik zincirlerindeki aksama ihtimaline karşı hem üretimde, hem de perakendede belirlenen önceliklere göre alternatif kanallar geliştirilecek.