Tekstil boya ve kimyasalları ile masterbatch alanında Türkiye’nin en önemli üretici firmaları arasında yer alan Sözal Kimya, önümüzdeki süreçte Endüstri 4.0 vizyonu kapsamında yapacağı yeni yatırımlarla sektöründe global oyuncu olmayı hedefliyor.

Sözal Kimya, Kimya Mühendisi Eren Sözal tarafından 2007 yılında 150 metrekarelik bir ofiste kuruldu. Tekstil kimyasalları ve boyar maddeler sektöründe faaliyetlerine başlayan firma, 2017 yılında plastik sektörüne yatırım yaparak büyüme yolculuğunda önemli bir adım attı. Su kimyasalları, dezenfektan ve hijyen kimyasalları alanlarında da üretim yapan Sözal Kimya, şu anda Kestel Organize Sanayi Bölgesi ve Karacabey’deki üretim tesisinde yaklaşık 50 bin metrekarelik alanda faaliyetlerini sürdürüyor.

185 çalışanı bulunan firma, Meksika’dan Almanya’ya, Mısır’dan Bangladeş’e kadar dünyanın birçok farklı ülkesine ihracat gerçekleştiriyor. Yeni pazarlarla ihracatın ciro içindeki payını yüzde 50’ye çıkarmayı amaçlayan Sözal Kimya, bu yıl içerisinde Karacabey’de polimerler ve farklı kimyasallar üzerinde 10 milyon dolarlık yeni bir yatırım gerçekleştirmeyi planlıyor.

“CARİ AÇIĞI AZALTMAYI HEDEFLİYORUZ”
Cari açığa sebep olan kimyasalları Türkiye’de üretmeyi hedeflediklerini belirten Sözal Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Eren Sözal, bu doğrultuda Ar-Ge çalışmalarına odaklandıklarını anlattı. 2017 yılında Ar-Ge merkezlerini hayata geçirdiklerini kaydeden Eren Sözal, “Türkiye’de üretilmeyen ürünleri yerli imkanlarla geliştirmeye çalışıyoruz. Bu amaçla çok güçlü bir Ar-Ge altyapısı oluşturduk. Yaklaşık 35 çalışanımız var. Bunun dışında üniversitelerimiz ile çok yakın bir işbirliği içerisindeyiz. Sektörde yurt dışına olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyoruz. Yeni yatırımlarımızı da bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz. Bu yıl için Karacabey’de polimerler ve özel kimyasallar üzerinde 10 milyon dolarlık yeni bir yatırım hedefliyoruz. Önümüzdeki yıllarda da yeni yatırımlarla büyüme hamlemize devam etmeyi planlıyoruz.” dedi.

ENDÜSTRİ 4.0’A GEÇİŞ HAZIRLIKLARI
Global oyuncu olma yolunda firmanın üretimini Endüstri 4.0’a adapte etmeye çalıştıklarını ifade eden Sözal, bu konuda önemli adımlar attıklarını anlattı. Dünyanın önde gelen firmalarının Endüstri 4.0 uygulamalarına hızla geçiş yaptığını anımsatan Sözal, “Firma olarak Endüstri 4.0’ı yakalamak istiyoruz. Yapay zekaya geçiş noktasında Bilişim Teknolojileri Departmanımız önemli bir yapılanma sürecinde. Şu anda kendimize özgü otomasyon sistemleri ve özel yazılımlar geliştiriyoruz. Her şeyin kontrol altına alındığı, en az hata ile yönetilen sürdürülebilir bir sistem inşa etmeyi hedefliyoruz. Bunun için kararlı adımlarla ilerliyoruz. En kısa sürede Endüstri 4.0’a geçişimizi tamamlayacağız.” diye konuştu.

YENİ PAZARLARLA İHRACATIN PAYI ARTACAK
Sözal Kimya olarak halihazırda Meksika, Rusya, Belarus, Yunanistan, Bulgaristan, Almanya, Portekiz, Polonya, Bangladeş ve Mısır gibi farklı coğrafyalardaki ülkelere ihracat yaptıklarını belirten Eren Sözal, şirketin yüzde 20 seviyesinde bulunan ciro içerisindeki ihracat payını yüzde 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı. ‘Tekstilin var olduğu her bölgede yapılanma hedefledik.’ diyen Sözal, “Plastik üretiminde ise dünyadaki tüm pazarlara ulaşmak istiyoruz. Bu alanda üretimimizin yüzde 50’den fazlasını ihraç eder bir pozisyona gelmeyi amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

PANDEMİ DÖNEMİNDE DEZENFEKTAN ÜRETİMİNE BAŞLADI
Pandemi döneminde üretime kısmi olarak devam ettiklerini dile getiren Sözal, tekstil sektöründe yaşanan yavaşlama ile birlikte dezenfektan üretimine başladıklarını söyledi. Kimya sektörünün esnek bir yapısı bulunduğuna dikkati çeken Sözal, şöyle devam etti: “Öngörülemeyen, çok ciddi bir süreç yaşıyoruz. Ancak biz hiç umudumuzu kaybetmedik. Daralan pazarda payımızı artırmayı planlıyoruz. Bu süreçte hızlı bir şekilde hijyen kimyasallarında ve dezenfektanlarda pozisyonumuzu aldık. Zaten üretim altyapımız buna müsaitti. Dolayısıyla kolayca bu alanlara evrilirken ülkemizin bu konudaki ihtiyaçlarına da firma olarak hızlı bir şekilde çözüm ürettik.”

GLOBAL PAZARDA LİDERLİK HEDEFİ
Eren Sözal, önümüzdeki dönemde yurt dışından know-how getirecek firmalarla ortak çalışmalar yapmayı hedeflediklerini de belirterek, “Kimya oldukça stratejik ve ülke ekonomilerinin gelişimine etki eden güçlü bir sektör. Almanya, ABD ve İsviçre gibi ülkeleri bugünkü konumuna taşıyan sektör kimya sektörüdür. Sektörde neden bir Türk firması da global bir oyuncu olmasın. Firma olarak bizler şu an yaptığımız çalışmalarla bunun temellerini atıyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye pazarında lider konuma ulaşmayı ardından da 2023 yılında global anlamda Sözal Kimya’yı söz sahibi bir pozisyona getirme hedefi belirledik. Bütün altyapımızı da bu hedefler doğrultusunda geliştiriyoruz.” dedi.

ŞİRKET DİLİ İNGİLİZCE OLACAK
Global bir firma olma hedefleri doğrultusunda insan kaynağına önem vermeye devam ettiklerini ifade eden Sözal Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Eren Sözal, “Şirketleri öne taşıyan birinci unsur yetenekli ve iyi motive edilmiş nitelikli personeldir. Ülkemizde çok yetenekli gençlerimiz var. Ancak bu gençlerimizin birçoğu kariyer için yurt dışındaki firmaları tercih ediyor. Bu aslında sanayicilerimizin ortak sorunu. Gençlerimizin yurt dışına gitmesini engellemek durumundayız. Firmamızda kurum kültürünün sahiplenilmesi ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla İnsan Kaynakları departmanımızın önemli çalışmaları var. Özellikle Z kuşağının aidiyetinin artırılması konusunda ciddi projelerimiz var.” dedi. Şirket dilini gelecek yıl itibariyle İngilizce yapacaklarının bilgisini de paylaşan Sözal, globalleşme hedefleri doğrultusunda bu adımı ‘olmazsa olmaz’ olarak gördüklerini vurguladı.  

“ODAMIZIN ÇALIŞMALARINI DESTEKLİYORUZ”
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından firmaların uluslararası alanda rekabetçiliğini güçlendirmek amacıyla Ticaret Bakanlığının destekleriyle hayata geçirilen Kimya UR-GE projesinde de yer aldıklarını belirten Eren Sözal, “Odamız ülkemizin kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi amacıyla çok önemli projeler gerçekleştiriyor. Bizler de bu çalışmaları destekliyoruz. UR-GE projesi kapsamında yaptığımız yurt dışı faaliyetleri sonrasında özellikle ihracatta yeni pazarlar belirledik. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve ekibini kutluyorum. Sözal Kimya olarak bundan sonra da Odamızın projelerinde yer almaya devam edeceğiz.” diye konuştu.