“Gıda Sanayisinde Yeni Yatırım Alanlarına İhtiyaç Var”
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Konseyi Başkanı Burhan Sayılgan, Bursa’da gıda sektöründe hedeflenen sanayi üretimine ve ihracata ulaşılabilmesi için öncelikle mekansal düzenlemenin yapılması gerektiğini söyledi. Gıda üretimi yapan KOBİ’lerin büyümesi için yeni yatırım alanlarına ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Sayılgan, “5 bin metrekare işyerimde günlük 30 ton mal çıkarmaya çalışıyorum. Gelen talepleri yer sıkıntısından dolayı karşılamakta zorlanıyoruz. Sektör olarak KOBİ OSB ve İhtisas OSB gibi projelerin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz.” dedi.
Türkiye’de gıda pazarının en önemli oyuncuları arasında yer alan Şener Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Sayılgan, Şener Gıda’nın başarı hikayesini, pandemi döneminde gıda sektöründeki durumu ve BTSO bünyesinde gerçekleştirdikleri çalışmaları BTSO Ekonomi’ye anlattı.
10 YILDA SEKTÖRÜNDE LİDER OYUNCULAR ARASINA GİRDİ
Şener Gıda 33 yıllık bir firma. 2010 yılına kadar ortaklı çalıştık. Konya ve Bursa’da üretim yapıyorduk. Ortaklığın son bulmasıyla üretim tesisimizi tamamen Bursa’ya taşıdık. Burada aslında her şeye sıfırdan başladık. Gelişmiş Ar-Ge altyapımız ve inovasyona verdiğimiz önem sayesinde 10 yıl gibi bir sürede ürettiğimiz ürünlerle pazarda lider oyunculardan biri haline geldik. Pekmez ile başladığımız üretimimize reçel, tahin, helva, fındık kreması ve lokum gibi ürünleri de ekledik. Şu anda 200’den fazla ürün koduna sahibiz.
ÖNCELİK KALİTE
Firma olarak ilk günden bu yana en çok önem verdiğimiz konu kaliteydi. Ürettiğimiz ürünü en sağlıklı şekilde halka ulaştırmayı amaçlıyoruz. Devamlı insan sağlığını ön planda tuttuk. Bu sayede hem Bursa hem Türkiye pazarında lider oyuncu olduk. İhracat yaptığımız ülkelerde de benimsendik. Üretimimizin yüzde 40’tan fazlasını ihraç ediyoruz. Avrupa’da rafların yüzde 80’ine hakim durumdayız. Ortadoğu bölgesine çok ciddi ihracatımız var. Kendi markamızın dışında Türkiye’nin önde gelen diğer markaları için de üretim yapıyoruz.
KOBİ OSB ACİL İHTİYAÇ
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından KOBİ OSB projesi hazırlanmıştı. Bakanlık tarafından onaylı bir proje olduğunu biliyoruz. Şu an yerel yönetimler tarafından sürecin hızlandırılmasını bekliyoruz. Sektörümüz için çok acil bir ihtiyaç. KOBİ OSB’nin önemini gıda sanayicileri olarak çok iyi biliyoruz. Şu anda sanayicilerimiz çok küçük işletmelerde üretim yapıyor. Kendi işyerimde 5 bin metrekarede günlük 30 ton mal çıkarabilmek için çalışıyorum. Bunu gören diğer sanayiciler hayret ediyor. Birçok markanın, süpermarketin taleplerini karşılayamadığımız dönemler oluyor. Bunun tek sebebi mekan sıkıntısı yaşıyor olmamız. Bu gıda sanayicilerimizin ortak sorunu. Sektör olarak KOBİ OSB’nin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz.
TARIM-SANAYİ ENTEGRASYONU İLE SEKTÖR DAHA HIZLI GELİŞİYOR
Bu noktada gündeme getirdiğimiz konulardan biri de tarım-sanayi entegrasyonunu sağlayacak İhtisas OSB’nin kurulması oldu. Bakanlığın gündeminde yer alan konulardan biriydi bu. Üretilen tarım ürünlerinin işlenmesi için ihtiyaç duyulan sanayi tesislerinin üretim yapacağı bu tip yapılarda sektör çok daha hızlı gelişiyor. Hem zaman hem maliyet açısından firmalara büyük bir avantaj sağlıyor. Ancak bunun tek bir ilçede kurulmasını Bursa için bir kayıp olarak değerlendiriyoruz. Yenişehir’in dışında diğer ilçelerimizde de Gıda OSB’lerin kurulması gerekiyordu. BTSO olarak talebimiz bu şekildeydi. Bizim en büyük eksiklerimizden biri Gıda OSB. Birçok ilde var ancak Bursa’da yok. Bütün ilçelerde gıda toptancı sitesi var ancak Bursa’da yok. Diğer illerde sektörde dernekleşmiş yapılar var ancak Bursa’da yok. Sanayi üreticilerinin bir araya gelip bu konuları sahiplenmesi gerekiyor.
PANDEMİ DÖNEMİNDE SİPARİŞLER ARTTI
Pandemi döneminde herkesin evlerine çekilmesiyle gıda sektöründe önemli bir talep artışı yaşandı. Tahin-pekmez ve helva gibi ürün satışlarımız yüzde 40 arttı. Bu dönemde güvenli ürünler hızlı şekilde ön plana çıktı. İhracatta da benzer gelişmeler görüldü. Özellikle 2 milyondan fazla Türk’ün yaşadığı Almanya’dan siparişler yüzde yüz oranında arttı. Ramazan ayı öncesinde yetiştiremediğimiz siparişler de oldu.
TÜKETİCİLER MERDİVEN ALTI ÜRETİME KARŞI DİKKATLİ OLMALI
Bu dönemde merdiven altı diye tabir ettiğimiz ürünler de piyasada artmaya başladı. Bununla alakalı Bakanlığımızla istişarelerde bulunduk. Halkımızın da tükettiği ürünlere dikkat etmesini bekliyoruz. Üretim kodu, üretim numaraları gibi detaylar hakkında tüketicilerin bilinçlenmeleri konusunda Konsey olarak çalışmalarımız olacak. Bununla birlikte gıdada taklit ve tağşiş edenlere idari ve adli para cezasının yanında hapis cezasının getirilmesi gündemde. Yasa teklifindeki çalışmalara sanayicilerin de ortak edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Üretime ilişkin en doğru bilgileri sanayicilerimiz aktaracaktır.
ALIM HEYETİ DİJİTAL ORTAMDA YAPILACAK
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde, Ticaret Bakanlığı destekleriyle UR-GE projeleri yürütüyoruz. Bir projemiz tamamlanmıştı. Şu anda İşlenmiş Gıda ve Dondurulmuş Gıda olmak üzere iki ayrı projemiz devam ediyor. Pandemi öncesi iki UR-GE ortaklaşa bir alım heyeti planlamıştık ancak ertelemek durumunda kaldık. Yaklaşık 90 firmamız katılacaktı. Dünya genelinde 300’den fazla firma katılım için teyit vermişti. Şu an yaptığımız istişareler neticesinde bu programı Eylül-Ekim gibi dijital ortamda yapmayı planlıyoruz. Burada yapılan görüşmeleri 2021 yılında ise fiziki ortama taşıyacağız. Önümüzdeki yıl Mart-Nisan aylarında alım heyetini gerçekleştireceğiz. UR-GE projeleri ihracata önemli bir ivme kazandırdı. Alım heyetleri, fuarlar, kongreler düzenleyerek sektörün gelişimine öncülük etmeye devam edeceğiz.
SOSYAL YARDIM FAALİYETLERİ
İlkokuldan beri STK’larda, vakıflarda yer aldım. Dünya birilerinin hegemonyası altında kalmaya devam ettikçe mazlum ve mağdur insanlar da var olacaktır. Bunu hesap etmek gerekiyor. Burada her şeyi devletten beklemek doğru değil. STK’larda görev alarak, bu insanlarla gönül bağı kurmanız gerekiyor. Ülkemizde ve mazlum ve mağdur coğrafyalarda bunu yapmaya çalışıyoruz. Yetimleri bilhassa çok önemsiyoruz. Özellikle ülkemizin yanıbaşında, Suriye’de 10 yıldır devam eden bir insanlık dramı söz konusu. Pandemi döneminde ilk önceliğimiz sağlık olsa da oradaki mağduriyeti gidermek adına çalışmaktan vazgeçmedik. Yardım çalışmalarımız devam ediyoruz. BTSO’da meclis üyelerimize de bölgede yaşananları anlatıyorum. Sağolsunlar her dönemde onlar da ciddi yardımlarda bulunuyorlar. Suriye’ye geçen yıl 30’dan fazla yardım tırı gönderdik. Son dönemde ise Cumhurbaşkanımız ve İçişleri Bakanımızın talimatı ile başlatılan İdlib’e briket ev yapılması hususunda da önemli çalışmalarımız oldu. Kış gelmeden bu evlerin yapımını tamamlamayı ümit ediyoruz.