Türkiye ve Türk iş dünyasının küresel koronavirüs salgını ile mücadelesinde yaklaşık 4 aylık dönem geride kaldı. Koronavirüsün Çin sınırlarını aşmasıyla birlikte harekete geçen ilk kurumlardan biri olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla dinamik bir rol üstlendi. 45 bini aşkın üyesi için 7 gün 24 saat etkin bir iletişim platformu oluşturan BTSO, sektörlerin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda hayata geçirdiği çalışmalarla Türkiye’ye örnek oldu.

Bursa’nın yerli üretim kapasite raporunu hazırlayarak TBMM’ye sunan BTSO, salgının Türkiye’de de tespit edilmesiyle üyelerine ekonomik kalkan oluşturmak üzere ‘Kriz Masası’ oluşturdu. Acil eylem planı doğrultusunda komite yönetimleri, konsey başkanları ve meclis üyeleri ile virüsün sektörlere etkisinin analizini gerçekleştiren BTSO, iş dünyasının görüş, öneri ve taleplerine ilişkin hazırladığı raporu Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve TOBB ile paylaştı.

500 MİLYON LİRALIK KAYNAK
BTSO, salgın sürecinde iş dünyasına yönelik açıklanan destekler ve yürürlükteki uygulamalara ilişkin detayları alanında uzman isimlerin özel sunumlarıyla tüm iletişim platformlarında üyelerinin bilgisine sundu. BTSO ayrıca, SGK ve vergi uzmanlarından oluşan danışman ekiple üyelerine devlet destekleri ve teşviklere ilişkin detaylı bilgiler vermeye başladı. Alınması gereken ilave tedbirleri ekonomi yönetimine aktaran BTSO, işletmelere can suyu olacak nitelikteki ‘Nefes Kredisi’ni de üyelerinin hizmetine sundu. TOBB öncülüğünde hayata geçirilen yeni nefes kredisine en fazla kaynak sağlayan odalardan biri olan BTSO, üyelerine ilk etapta 500 milyon liralık kaynak sağladı.

45 BİN ÜYE İLE GÜÇLÜ İLETİŞİM
İhracatçılar için Stok Desteği Masası kuran, Dijital Oda Projesi kapsamında da Oda belgelerini online ortamdan ücretsiz olarak sunmaya başlayan BTSO, 45 bin üyesinin sorun ve talepleri için de 7 gün 24 saat boyunca ulaşabilecekleri ‘WhatsApp İletişim Hattı’nı oluşturdu. BTSO üyeleri, WhatsApp iletişim hattıyla birlikte Oda’nın resmi web sitesine girerek ‘BTSO Yanınızda’ paneliyle de taleplerini iletebiliyor. ‘Üye WhatsApp İletişim Hattı’ ve ‘BTSO Yanınızda’ paneli aracılığıyla her gün bini aşkın üyesinin talebini alan BTSO, sektör temsilcilerinden gelen her konuyu, ilgili kurumlar ve bakanlıklarla güncel olarak paylaşmaya devam ediyor.

DİJİTAL ODA PROJESİ İLE İŞLEMLER KOLAYLAŞTI
BTSO, Türkiye’nin koronavirüse karşı başlattığı topyekün mücadele kapsamında üyelik ve munzam aidatların ertelenmesi ve kapasite raporlarının geçerlilik sürelerinin uzatılması için de TOBB’a başvurdu. Böylece Ticaret Bakanlığı’nın onayı doğrultusunda Haziran ayında ödenmesi gereken söz konusu aidatlar Ekim ayına ertelenirken, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarında sona erecek olan sanayi kapasite raporlarının geçerlilik süreleri ise 1 Temmuz 2020 tarihine dek uzatıldı. Türkiye’deki oda ve borsalar arasında online platformda ilk meclis toplantısı da BTSO tarafından gerçekleştirildi. Meclis toplantıları ile birlikte sektörel sorunların masaya yatırıldığı komite ve konsey toplantılarının yanı sıra iş dünyasının eğitim ve gelişim platformu olan BTSO Akademi de dijital ortama taşındı. BTSO Akademi kapsamında 30’u aşkın eğitim programı gerçekleştirilirken, söz konusu eğitimleri 25 binin üzerinde katılımcı takip etti.

BUTEKOM’DAN FİRMALARA AR-GE DESTEĞİ
Türkiye’nin medikal malzemeleri üretimi konusunda da girişimde bulunan BTSO, Bursa Valiliği koordinasyonunda kentteki üniversiteler, teknoloji transfer ofisleri ve mükemmeliyet merkezlerinin katılımıyla Proje İcra Kurulu oluşturdu. BTSO, maske, koruyucu kıyafetler, ateş ölçer ve dezenfektan ile solunum cihazı gibi medikal ürünlerin yerli imkanlarla üretimi için çalışma başlatan Bursalı firmalara BUTEKOM ile Ar-Ge ve danışmanlık desteği sağladı. Bez maske üretiminin standarda kavuşturulması ve seri üretime geçişi noktasında da önemli çalışmalar gerçekleştiren BTSO, ayrıca BEBKA destekleriyle BUTGEM’de biyosidal özellikli maskelerin seri üretimine başladı. Günde 100 bin maske üretimi gerçekleştiren BTSO, üyelerinin maske ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.

SANAYİ ÜRETİM TESİSLERİNDE ANTİKOR TESTLERİ BAŞLADI
Normalleşme dönemi ile birlikte kesintisiz ve güvenli üretim hedefiyle önemli çalışmalar gerçekleştiren BTSO, Bursa’da sanayi üretim tesislerindeki çalışanlar öncelikli olmak üzere Kovid-19 antikor testlerini yapmaya başladı. Bursa, Sağlık Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleriyle gerçekleştirilen antikor testlerinin ilk uygulandığı illerden biri oldu. BTSO ayrıca sokağa çıkma yasaklarında üretimin aksamadan devam edebilmesi için firmalara çalışma izin belgesi temini konusunda destek verdi.

REEL SEKTÖR İLE HÜKÜMET ARASINDA KÖPRÜ GÖREVİ
Salgın sürecinde reel sektör ile hükümet arasında köprü görevi üstlenen BTSO, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’u üyeleri ile buluşturdu. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da gerek TOBB gerekse de DEİK bünyesinde düzenlenen toplantılarda Bursa iş dünyasının talep ve beklentilerini gündeme getirdi. BTSO Başkanı İbrahim Burkay ayrıca salgının sektörlere etkisini analiz etmek ve alınacak tedbirleri tespit etmek amacıyla Bursa’da faaliyet gösteren MÜSİAD, BOSİAD, TÜMSİAD, DOSABSİAD, TÜGİAD, BALKTANTÜRKSİAD, RUMELİSİAD ve BUİKAD gibi paydaş iş dünyası kuruluşları tarafından düzenlenen istişare toplantılarına katıldı.

İHTİYAÇ SAHİPLERİNE 15 BİN ERZAK PAKETİ
Kent ekonomisinin nabzını tutmak amacıyla tüm sektörler için ‘Koronavirüs Ekonomik Etki Anketi’ hazırlayan BTSO, belirli periyotlarda uygulanan anketler sonucu oluşan verilere göre öne çıkan ilave destek taleplerini de rapor haline getirerek Bakanlıklar ve TOBB’a sunmaya devam ediyor. Salgın döneminde ekonomi alanındaki projelerinin yanında Bursa Valiliği koordinasyonunda oluşturulan Vefa Destek Grubu’nda da yer alan BTSO, 15 bin adet erzak paketini ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırdı. Ramazan ayı boyunca DOSABSİAD ile birlikte sağlık çalışanlarının iftar ve sahur kumanyalarına destek olan BTSO ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan ‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem - Milli Dayanışma Kampanyası’na da 1 milyon TL’lik destek sağladı.

TÜRKİYE POZİTİF AYRIŞTI
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'nin salgın sürecinde uyguladığı politikalarla pek çok ülkeden pozitif yönde ayrıştığına vurgu yaptı. Bursa iş dünyası olarak yeni normalde Türkiye’nin sağlık alanındaki başarı hikayesini ekonomiye taşımayı hedeflediklerini kaydeden Başkan Burkay, “Üretim tecrübesi, potansiyeli, nitelikli iş gücü ve coğrafi konumu ile Bursa, yeni dünya düzeninde küresel ticaretin kilit oyuncuları arasında yerini alacaktır.” dedi.

ÜRETİM GÜCÜNÜ KORUYAN ÜLKELER AVANTAJLI OLACAK
1 Haziran itibariyle başlayan normalleşme sürecinde önceliklerinin işletmelerin üretim gücünü ayakta tutmak olduğunu belirten Başkan Burkay, “Üretim gücünü korumayı başaran şehirler ve ülkeler salgın sonrası avantajlı konuma geçecektir. Bursa, 17 organize sanayi bölgesi ile Türkiye’de üretim ve istihdamın merkezi konumunda yer alıyor. Salgın dolayısıyla üretimine ara veren veya yavaşlatan otomotiv, tekstil gibi sektörlerdeki üretim tesislerimiz yeniden kapılarını açmaya başladı. BTSO olarak bizler de bu dönemde kentimizde üretimin kesintisiz devamı ve çalışan sağlığının korunmasına yönelik Kovid-19 tedbirlerini hızla hayata geçiriyoruz. Üretimi ayakta tutacak ve rekabet gücümüzü daha da artıracak çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Yeni dönemde küresel ekonomideki trendleri de yakından takip ederek firmalarımızın ticaret pastasından aldığı payı artırmayı hedefliyoruz.” dedi.

SANAYİDE NİTELİKLİ DÖNÜŞÜM
Salgın sürecinin üretim ekonomisinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini kaydeden Başkan Burkay, şöyle devam etti: “Sanayinin şehrimiz ve ülkemiz için değeri net bir şekilde anlaşıldı. Önümüzdeki süreçte sanayinin dönüşümüne destek olacak çalışmalar Türkiye’nin geleceğine yapılacak en büyük yatırım olacaktır. BTSO olarak 2013 yılında başlattığımız sanayide nitelikli dönüşüm hamlemize bu dönemde daha kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Geleneksel sektörlerimize sahip çıkarken, uzay-havacılık, savunma, raylı sistemler, bilişim ve kompozit gibi yarını şekillendirecek yenilikçi sektörlerde gücümüzü daha da artıracağız. Dünyadaki yeni nesil sanayi anlayışına uygun şekilde Bursa’yı yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli bir üretim merkezi konumuna taşımayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda hayata geçirdiğimiz Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi TEKNOSAB, Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi BUTEKOM ve Model Fabrika gibi projelerimiz de salgın sonrası sanayicilerimizin dünya ile rekabetini sürdürebilmesine imkan sağlayacak.” diye konuştu.

BURSA VALİSİ YAKUP CANBOLAT:
“BTSO PANDEMİ SÜRECİNİN BAŞINDAN BERİ ÇOK CİDDİ BİR ÇALIŞMA İÇERİSİNDE”
Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ı ziyaret etti. 

BTSO Hizmet Binası’nda gerçekleşen ziyarette pandemi döneminde Bursa ve ekonominin önemli gündem konuları değerlendirildi. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Bursa Valisi Yakup Canbolat, “Bursa Ticaret ve Sanayi Odamızın değerli başkanını ziyaret ederek pandemi sürecinde Bursa’daki durumu ve ekonomik süreçleri değerlendirelim istedik. 1,5 saate yakın süren kıymetli bir sohbet oldu. Sanayi üretimi ve çalışma hayatındaki son gelişmeleri istişare ettik. Pandemi sürecinin başından beri BTSO çok ciddi bir çalışma içerisinde. Odamız, Vefa Sosyal Destek Grubu içinde de aktif olarak yer aldı ve iş insanlarımız buradaki çalışmalarımıza çok önemli katkılarda bulundu. Bunun dışında üretim sektörünün ayakta durması ve özellikle yasaklı dönemlerde hangi sektörün, ne kadar çalışanla üretim yapacağı konusunda BTSO ile ciddi bir işbirliği yaptık.” dedi.

Salgın döneminde Valilik, yerel yönetimler, sivil toplum ve iş dünyası kuruluşları ile omuz omuza vererek toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerini sergilediklerini ifade eden BTSO Başkanı İbrahim Burkay, “Sosyal yardımların koordinasyonu için kurulan Vefa Sosyal Destek Grubu, medikal malzemelerin yerli imkanlarla üretilmesi amacıyla oluşturulan Proje İcra Kurulu ve maske dağıtımı gibi konularda Valiliğimizle işbirliği içerisinde çalıştık. Bununla birlikte sokağa çıkma yasaklarında üretimin aksamadan devam edebilmesi için firmalara çalışma izin belgesi temini konusunda Valiliğimizin önemli destekleri oldu. Sayın Valimize iş dünyamız adına teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.