Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, koronavirüs krizine karşı oluşturduğu acil eylem planı ile üyelerinin yaşanan süreci en az zararla atlatabilmesi için ilk günden bu yana proaktif ve sonuç odaklı yoğun bir çaba gösteriyor.

Üyelerini içinde bulundukları sancılı dönemde yalnız bırakmadıklarını belirten BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Sektör temsilcilerimizle oluşturduğumuz kriz yönetim ekibimizle iş dünyamızın yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.              

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, üyelerinin koronavirüsün yol açtığı ekonomik krizi en az hasarla atlatabilmesi için gece gündüz çalıştıklarını söyledi. Başkan Burkay, her sektörden firmanın sesi olmak ve 44 bini aşkın BTSO üyesinin yaşadığı sorunları çözüme kavuşturmayı amaçladıklarını belirterek, “Bize ulaşan problemleri, çözüm önerilerimizi, sıkıntılı süreci en az zararla atlatmak için yapılması gerekenleri içeren raporumuzu daha öncesinde ilgili kurumlarımıza iletmiştik. Raporumuzda dile getirdiğimiz konuların birçoğu Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nde karşılık bulmuştu.” dedi.

“İŞLETMELERİMİZİ YAŞATMAMIZ GEREKİYOR”

Söz konusu pakette zamanında alınmış, doğru tedbirlerin yer aldığını kaydeden Başkan Burkay buna karşın koronavirüsün halk sağlığının yanı sıra ekonomi üzerindeki etkisinin de giderek derinleştiğine dikkati çekti. “Bu sancılı süreçte hepimiz için aslolan önce insan sağlığıdır.” diyen Burkay: “Ancak koronavirüs, insan hayatını olduğu kadar işletmelerimizin geleceğini de tehdit ediyor. Güçlü ekonomi ve güçlü Türkiye için işletmelerimizi yaşatmak zorundayız. Bu noktada Ekonomik İstikrar Kalkanı’nın ilerleyen süreçte yeni tedbirlerle güçlendirilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

NEFES KREDİSİ HAZIRLIĞI

Koronavirüsün risklerini en aza indirmek amacıyla tüm güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Başkan Burkay, şunları söyledi: “Üyelerimizin yaşanan bu olumsuz tablodan etkilenmemesi adına her zaman olduğu gibi elimizi taşın altına koyuyoruz. Bugüne kadar üyelerine en fazla finansman desteği sağlayan Oda olarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte çalışmalarını yürüttüğümüz avantajlı bir finansman paketini kısa süre içinde firmalarımızın kullanımına sunacağız. Bu zorlu süreçte iş dünyamız için can suyu olacak ‘Nefes Kredisi’ne ilişkin detayları yakında paylaşacağız.”

“ÜYELERİMİZLE SÜREKLİ İLETİŞİM HALİNDEYİZ”

BTSO üyelerinden Oda ile sürekli iletişim halinde olmalarını beklediklerini ifade eden Başkan Burkay, “Üyelerimizin görüşlerini çok önemsiyoruz. Acil eylem planımız kapsamında oluşturduğumuz yeni iletişim kanalları üzerinden bizlere iletilen tüm sorunlar ve çözüm önerilerimizi TOBB ve Bakanlıklarımız başta olmak üzere ilgili tüm kurumlarımızla paylaşıyoruz. İnşallah en kısa süre içerisinde bu virüs salgınını atlatarak, hedeflerimize çok daha güçlü bir şekilde ilerleyeceğiz.” dedi.
 
 
ACİL EYLEM PLANI HAYATA GEÇİRİLDİ

BTSO bünyesinde Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın liderliğinde, BTSO meclis, komite ve sektör konseyleri üyelerinin katılımıyla kriz yönetim ekibi oluşturularak, acil eylem planı hazırlandı.

BTSO ÜYELERİNİN YAŞADIĞI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ İLGİLİ MAKAMLARA İLETİLDİ

BTSO öncelikle üyelerinin yaşamakta olduğu sorunları ve çözüm önerilerini kapsamlı bir rapor haline getirerek Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Bakanlıklara iletti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından koronavirüs salgınının ekonomik hayata, üretim ve istihdama ilişkin olası hasarlarını en aza indirme hedefiyle açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nde BTSO’nun raporunda yer alan desteklerin birçoğu karşılık buldu.

‘KORONAVİRÜS EKONOMİK ETKİ ÖLÇÜM ANKETİ’ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yaşanan sürecin dinamik bir süreç olması ve alınan tedbirlerin güncel tutulması ihtiyacından hareketle BTSO tarafından ‘Koronavirüs Ekonomik Etki Ölçüm Anketi’ gerçekleştirildi. BTSO meclis, komite ve konsey üyelerinin tamamını kapsayan çalışmada Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nin hızlı ve doğru atılmış önemli bir adım olduğunu belirten Bursa iş dünyası temsilcileri, paketin ilave tedbirlerle güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
BTSO üyelerinin öncelik verdiği konuların başında SGK prim ve muhtasar ödemelerin işverenden alınmaması, kısa çalışma ödeneğinin şartlarında esnekliğe gidilerek kapsamının genişletilmesi, KDV ve gelir vergisi ödemelerinin ertelenmesi ve işletmelerin çek ve benzeri ticari yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için faizsiz KGF teminatlı kısa dönemli kredi tahsisi düzenlenmesi talepleri yer aldı.

Anketten Öne Çıkanlar

Ankete göre iş dünyasının yüzde 88’i koronavirüs dolayısıyla ticari faaliyetlerinin olumsuz etkilendiğini belirtti. Çoğunluğunu perakende, gıda ve kimya sektörü temsilcilerinin oluşturduğu yüzde 5’lik dilim ise koronavirüs salgınından olumlu etkilendiğini ifade etti. ‘Koronavirüs tehdidinin ticaret üzerindeki etkisinin ne zaman son bulacağını düşünüyorsunuz ?’ sorusuna ise ankete katılanların yüzde 54’ü 1-6 ay, yüzde 29’u 6-12 ay, yüzde 17’si ise 1 yıldan fazla cevabını verdi.

‘Koronavirüs istihdamı nasıl etkiledi ?’ sorusuna ankete katılanların yüzde 76’sı koronavirüsün firmalarında istihdamı etkilemediğini belirtirken, yüzde 20 oranında ise ‘çalışan sayımızı azaltıyoruz’ yanıtı verildi.  ‘Koronavirüs nedeniyle firmanızın çalışma şeklinde değişiklik yaptınız mı ?’ sorusuna faaliyetlere ara verdik diyenlerin oranı yüzde 12, evden çalışmaya döndük diyenlerin oranı yüzde 15, yarı zamanlı çalışmaya döndük diyenlerin oranı yüzde 15, birikmiş izinlere mahsuben izin verdik diyenlerin oranı yüzde 18, değişiklik yapmadık diyenlerin oranı ise yüzde 37 oldu.
Ankete katılanların yüzde 72’si koronavirüs dolayısıyla tahsilatlarda sorun yaşandığını kaydederken, iç satışların olumsuz etkilendiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 77 oldu. Ankete katılanların yüzde 40’ı da ihracatlarının olumsuz etkilendiğini dile getirdi.

NEFES KREDİSİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Bugüne kadar üyelerine en fazla finansman desteği sağlayan oda olan BTSO, bu zorlu süreçte de avantajlı bir finansman destek paketi oluşturmak için çalışmalara başladı. BTSO, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte yürütülen Nefes Kredisi desteği için en yüksek teminatı veren kurum oldu. 

7/24 HİZMET VEREN WHATSAPP İLETİŞİM HATTI

BTSO tarafından üyelerle etkileşimi artırmak ve iş dünyasının beklentilerine proaktif bir yaklaşım sergilemek üzere ‘Üye Whatsapp İletişim Hattı’ kuruldu. 7 gün 24 saat hizmet veren ‘05331454613’ numaralı üye iletişim hattı ile BTSO, üyelerinin her türlü düşünce ve önerilerinden anlık olarak haberdar oluyor.

BTSO YANINIZDA PANELİ

BTSO, web sitesinde oluşturduğu ‘BTSO Yanınızda’ paneli ve btsoyaninizda@btso.org.tr mail adresi üzerinden de 44 bini aşkın üyesinin görüş ve önerilerini alıyor. Söz konusu mecradan iletilen talepler rapor haline getirilerek, düzenli periyotlarda ilgili makamlara aktarılıyor.

İŞLEMLER ONLINE, BELGELER “ÜCRETSİZ”

Koronavirüse karşı başlatılan tedbirler kapsamında üyelerinin belge temininde internet portallarını kullanmalarını amaçlayan BTSO, ‘Dijital Oda’ projesiyle verdiği hizmetlere, ‘Faaliyet Belgesi’, ‘İngilizce Faaliyet Belgesi’ ve ‘İhale Durum Belgesi’ni de ekledi. BTSO üyeleri, www.btso.org.tr uzantılı web sitesi üzerinden online başvuru ile belgelerini Oda Hizmet Binası’na gitmeden temin edebiliyor.

KAPASİTE RAPORLARININ GEÇERLİLİK SÜRELERİ 1 MAYIS’A KADAR UZATILDI

Türkiye’de etkili olan koronavirüs salgını nedeniyle sanayi firmalarına yönelik yapılan düzenlemeler kapsamında, geçerlilik süresi Mart ve Nisan aylarında sona erecek olan kapasite raporlarının geçerlilik süreleri 1 Mayıs 2020 tarihine kadar uzatıldı.

AİDATLAR EKİM AYINA ERTELENDİ

BTSO tarafından iş dünyasının talepleri doğrultusunda TOBB'a yapılan başvurular sonucu Ticaret Bakanlığı’nın onayı ile Oda üyelerinin Haziran ayında ödemesi gereken üyelik aidat taksidi ve munzam aidatı gecikme zammı ve faizi tahakkuk ettirilmeden Ekim ayına ertelendi.

BTSO BİLGİLENDİRİYOR

Koronavirüsle mücadele kapsamında gerek çalışanların gerekse şirketlerin yapması gerekenlere ilişkin bilgilendirici video ve dokümanlar hazırlayan BTSO, sms, mail ve sosyal medya hesapları aracılığıyla hazırladığı dokümanları tüm üyelerine gönderdi.
BTSO ayrıca üyelerinin kamu ve özel bankalarca hazırlanan finansman destek paketlerinin potansiyelinden maksimum düzeyde yararlanması amacıyla söz konusu destek paketlerine ilişkin bilgilendirici çalışmalar gerçekleştirdi.

KRİZ FIRSATÇILARINA GEÇİT YOK

Koronavirüs salgınını fırsat bilerek başta gıda ve temel hijyen ürünleri olmak üzere bu zorlu süreçte halkın ihtiyaç duyduğu ürünlerde haksız fiyat artışları yapan firmalarla BTSO Disiplin Kurulu ve diğer mekanizmalar aracılığıyla etkin şekilde mücadele başlatıldı.

TOPLANTI, ZİRVE VE YURT DIŞI PROGRAMLARINA ERTELEME

BTSO tarafından başta Küresel Fuar Acentesi kapsamında düzenlenen yurt dışı fuar organizasyonları olmak üzere UR-GE, HİSER ve sektörel ticaret heyetlerinin yurt dışı programları ileri bir tarihe ertelendi. Öte yandan BTSO’da üyelere yönelik olarak düzenlenen toplantılar ile Odada yapılan heyet toplantıları iptal edildi.

VİDEO KONFERANS YÖNTEMİ

Yönetim Kurulu toplantıları başta olmak üzere meslek komiteleri, komisyon ve sektörel konsey toplantıları video konferans yöntemi ile yapılmaya başlandı.

VEFA SOSYAL DESTEK GRUBU ÇALIŞMALARINA KATKI

Bursa Valiliği koordinasyonunda oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grubu’nun çalışmalarının en hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için BTSO tarafından destek sağlandı.

TIBBİ CİHAZLARIN YERLİ ÜRETİMİNE DESTEK

BTSO, Türkiye'de üretilen ve üretilmesi planlanan tıbbi cihazlara Bursalı firmaların katkılarını artırmak hedefiyle teşvik çalışmalarına başladı. Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi’nin de bilimsel destek sağladığı BTSO Sağlık Teknolojileri Kümelenmesi’nde yer alan firmalar ile farklı sektörlerde üretimlerini devam ettiren firmalar arasında potansiyeli olanlar belirlenerek solunum cihazı, ventilatör ve diğer koruyucu tıbbi malzemelerin üretimine odaklanmaları sağlandı.

BTSO’DAN YAŞLILARA 10 BİN YARDIM PAKETİ

Koronavirüs salgını nedeniyle evinden çıkamayan ihtiyaç sahibi 65 yaş ve üstü 10 bin vatandaşa gıda paketi dağıtıldı. BTSO personeli tarafından dağıtımı yapılan yardım paketlerinde kuru gıda malzemelerinin yanında temel hijyen ürünleri de yer aldı.

İHRACATÇILAR İÇİN STOK FİNANSMAN DESTEK MASASI

Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nde açıklanan stok finansman desteğinden daha fazla Bursalı ihracatçı firmanın yararlanması amacıyla BTSO bünyesinde Stok Finansmanı Destek Masası kuruldu.

ÜYELER VE PERSONELE YÖNELİK HİJYEN TEDBİRLERİ

BTSO, koronavirüs tehlikesine karşı başta üyeleri ve personelini korumaya yönelik bir dizi tedbiri uygulamaya koydu;
  • Tüm çalışanlar virüsün etkileri hakkında bilgilendirildi.
  • Çalışanlara bireysel hijyen kitleri dağıtıldı.
  • Koronavirüsten korunma amacıyla afiş ve broşürler hazırlandı. Hizmet binası içinde yer alan led ekranlarda bilgilendirici filmler oynatılmaya başlandı.
  • Hizmet binası girişine yerleştirilen termal kamera ve temassız ölçüm cihazı ile Odaya gelen üyeler ve çalışanların ateşleri ölçüldü.
  • Salgın tedbirleri kapsamında hizmetlerin aksamayacağı biçimde minimum personelle, esnek çalışma sistemine geçiş sağlandı.
  • Kronik hastalığı olanlar ile 60 yaş üstü çalışanlar ve 12 yaş altı çocuğu olan kadın çalışanların idari izinli sayılması karara bağlandı. 
  • Personelin toplu taşıma araçları kullanılmadan Odaya ulaşımının sağlanmasına devam edildi.
  • BTSO üyelerinin ve personelinin işlemlerini sağlıklı ve güvenli ortamda yapabilmesi için hizmet binası içinde yer alan ortak kullanım alanları ekipler tarafından virüs ve bakterilere karşı düzenli olarak dezenfekte edildi.
  • Bina içerisinde çeşitli alanlara dezenfektanlar yerleştirildi.
  • BTSO yemekhanesinde masa sayısı azaltılırken, sosyal mesafenin korunması için oturma düzeni bir koltuk boş bırakılacak şekilde yeniden düzenlendi.
  • BTSO Akademi kapsamında düzenlenecek eğitimlerin online olarak yapılması için çalışmalara başlandı.