Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. BTSO meclis üyeleriyle bir araya gelen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu iş dünyası temsilcilerinin sorularını cevapladı.
BTSO’nun kent ve ülke ekonomisi için önemli çalışmalara imza attığını belirten Hisarcıklıoğlu, başarılı çalışmalarından dolayı BTSO Başkanı İbrahim Burkay, yönetim kurulu ve meclis üyelerini kutladı. BTSO meclis üyeleriyle bir araya gelmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Pandemi sürecinde Bursa önemli işlere imza attı. Bursa Türkiye’nin gözbebeği. Bursa’nın nabzını herkesin iyi tutması lazım. ” diye konuştu.
YERLİ OTO PROJESİ
Türkiye’nin yerli ve milli otomobili TOGG’a Bursa’nın ev sahipliği yapacağını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Bursa’nın otomotiv yan sanayisinde Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri olduğunu ifade etti.
Önümüzdeki aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte temel atmayı hedeflediklerinin bilgisini veren Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yerli ve milli araçta yan sanayi çok önemli. İlk çıkacak aracımızda yüzde 51 yerlilik oranına ulaşmayı istiyoruz. Yeni bir teknolojik araç. TOGG için sektör temsilcilerimiz ve üniversitelerimiz ile birlikte çalışacağız. Hedefimiz 2022 sonunda yüzde 51 yerlilik oranına sahip ilk aracı banttan indirmek. İki sene sonra da bu yerlilik oranını yüzde 75’e çıkarmayı hedefliyoruz. Tabii burada Bursa sanayisi her zaman çok önemli olacak. Bursa otomotiv yan sanayisi bizim gururumuz. Bursa iş dünyasının vereceği katkı çok önemli. Bütün bu konularla alakalı İbrahim Burkay kardeşim ile görüştük. Artık Bursalı TOGG var. Bursa’nın sektördeki tecrübelerinden istifade etmeyi istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
SALGIN DÖNEMİNDE ODA VE BORSALARDAN ÖRNEK BAŞARI
Türkiye’deki oda ve borsaların pandemi sürecinde önemli çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Salgın sürecinde odalarımız ve borsalarımız büyük bir görevi başarıyla yerine getirdiler. Bizler TOBB olarak hükümetle iş dünyamız arasında köprü görevi üstlendik. Sıkıntıların en hızlı şekilde çözülmesi için çalıştık. 15 Mart ile başlayan süreç içerisinde 365 oda ve borsa büyük bir sınav verdi. ‘Oda ve borsa ne iş yapar?’ sorusunun cevabını çok güzel bir şekilde verdiniz. Her gün bütün sorunları TOBB bünyesinde topluyoruz. BTSO Başkanımız İbrahim Burkay kardeşim üyelerden gelen tüm talepleri bizlere ulaştırıyor. Tüm oda ve borsa başkanımızla gurur duyuyorum. Allah hepinizden razı olsun. İlk olarak 18 Mart’ta Sayın Cumhurbaşkanımız ile yaptığımız toplantıda oda ve borsalarımızdan gelen 70 maddelik öneriyi bütün meslek örgütlerinin önünde o gün sunduk. Bu taleplerin yüzde 99’u hayata geçti. Vergi ödemeleri, SGK ödemelerinin ötelenmesi, kısa çalışma ödeneğinin devreye girmesi ve kredilerin devreye girmesi gibi birçok konuyu çözüme kavuşturduk.”
NEFES KREDİSİ TEŞEKKÜRÜ
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın nefes kredisine en fazla katkı sağlayan odaların başında yer aldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Bu yıl 17. kez gerçekleştirdiğimiz nefes kredisi firmalarımızın finansman ihtiyacına önemli bir katkı sundu. Bu noktada BTSO Başkanımız İbrahim Burkay ve yönetim kuruluna emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.
“ÜLKEMİZİN HEDEFLERİ İÇİN YILMADAN ÇALIŞACAĞIZ”
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, salgın döneminde gerek sağlık alt yapısı gerekse de kalkınma hedeflerine dönük normalleşme adımlarıyla Türkiye’nin dünyanın sayılı ülkeleri arasındaki yerini aldığını söyledi.
BTSO olarak Bursa iş dünyası temsilcileri arasında güçlü bir iletişim köprüsü kurduklarını belirten Başkan Burkay, “BTSO olarak üyelerimizle, TOBB ve devlet kurumlarımızla sürekli iletişim halinde olduk. 63 komitemizin tamamında bütün meselelere yönelik çözüm önerilerini ve talepleri rapor halinde sürekli TOBB ile paylaşıyoruz. Şu an takip ettiğimiz birçok konu var. Her hafta bu konuları güncelliyoruz. Bu dönemde TOBB ve Odamız arasındaki iletişim ağı ve işbirliği en üst seviyede. İş dünyamıza sunulan destekler için TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadeleri kullandı.
BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur da bütün devletlerin ve milletlerin sosyal ve ekonomik hayatı derinden etkileyen bu salgına karşı mücadele ettiğini söyledi.
MECLİS KÜRSÜSÜ
Osman Nemli: Tüm Meclis Üyesi Arkadaşlarıma Teşekkür Ediyorum
Yönetim Kurulu Üyeliğim süresince destek veren tüm meclis üyesi arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Görevimden ayrılmanın büyük üzüntüsünü yaşıyorum. Ancak görevi layıkıyla yerine getiremeyecek olmanın riskini almak yerine, bu işi rahatça omuzlayacak ve tüm gayretiyle projelere destek verecek Yüksel Taşdemir kardeşime görevimi devretmenin çok daha doğru olacağını düşündüm. Herkese çok teşekkür ediyor, Yüksel kardeşime çalışmalarında üstün başarılar diliyorum.
Ali Tuğcu: Artan Maliyetler Dolayısıyla Konut Fiyatları Yükseldi
2018 yılında inşaat sektöründe büyük bir kriz yaşandı. Toparlanma aşamasına geçmişken koronavirüs salgını ortaya çıktı. Duraklama döneminde yapılan teşvik ve desteklerle sektör ciddi anlamda bir ivme kazandı. Talebin artmasıyla çözülmesi gereken sorunlar da ortaya çıktı. Sektör temsilcileri olarak sadece inşaata dayalı bir büyüme değil, genel olarak sektörlerin büyümesi ve bunun inşaat sektörüne yansımasını içeren sürdürülebilir bir büyümeyi arzu ediyoruz. Dönemsel olarak yaşanan iniş çıkışlar sektörde ciddi yıpranmaya yol açıyor. Konut kredisi için açıklanan 0,64 faiz oranı sektörde son 2 yıllık dönemde arzda yaşanan sıkıntıyı gözler önüne serdi. İki senedir gerek ekonomik krizler gerekse de yönetmelik değişiklikleri dolayısıyla sektörde durgunluk vardı. Şu an bir talep patlaması söz konusu ve bunu iyi yönetmemiz gerekiyor. Özellikle son dönemde bu konuda müteahhitlere fırsatçılık yaptıkları yönünde ciddi anlamda eleştiri geliyor. Öncelikle inşaat firmaları kriz döneminde ellerindeki konutları değerinin altında elinden çıkardı. 2018 ve 2020 yıllarını kıyasladığımızda inşaat maliyetlerinin yüzde 50 oranında arttığını görüyoruz. Bu da birim fiyatlara yansıdı. Kredi imkanı sağlanmadan önce de artan maliyetler dolayısıyla inşaat firmaları satış fiyatlarını yükseltiyordu. Fiyatlar bu dönemde olması gereken noktaya geldi.
Burhan Sayılgan: "Bir Aradayız, İdlib'in Yanındayız” Kampanyasına Destek Çağrısı
Türkiye sınırları içerisinde yer alan 30’dan fazla kampta 1 milyon 500 bin sığınmacı yaşıyor. İdlib’de yaşanan savaş sonrasında geçen yıl Aralık ayında Türkiye sınırına yakın noktalara iki koldan yeni bir göç hareketi başladı. Kış döneminde sosyal yardım kuruluşları tarafından burada çadır kentler kuruldu. Ancak özellikle çocuklar için kış şartlarında çadırda yaşamak zorlu bir durum. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bölgede briket evler projesi başlatıldı. Öncesinde İHH olarak biz bu çalışmayı yapmıştık. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu bölgeyi ziyaretinde evleri beğenince proje hızlandı. Toplam 50 bin ev yapılması hedefleniyor. İş dünyamızın bu konuya destek olmasını rica ediyorum.