Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Türkiye’nin yerli otomobili projesi için ihtiyaç duyulan insan kaynağını geliştirmek üzere çok önemli bir çalışmayı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bursa’da ‘Elektrikli Araçlar Mükemmeliyet Merkezi’ kurmak hedefiyle proje hazırlıklarını tamamlayan BTSO, bu kapsamda BUTGEM bünyesinde düzenleyeceği kurs programlarıyla elektrikli araçlar konusunda uzman teknik eleman yetiştirecek.
Yerli otomobil yatırımının Bursa’ya kazandırılması noktasında çok önemli bir rol üstlenen BTSO, projeyi başarıya taşıyacak nitelikli insan kaynağını yetiştirebilmek üzere de harekete geçti. BUTGEM ve Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile birlikte İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi (İKG-PRO) tarafından açıklanan ‘Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin Kurulması Yoluyla Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması Hibe Programı’na ‘Elektrikli Araçlar Mükemmeliyet Merkezi’ projesi ile başvuruda bulunan BTSO, kurs programlarıyla donanımlı insan kaynağı oluşturmayı hedefliyor.
YERLİ OTOMOBİL SEKTÖRÜN DÖNÜŞÜMÜ İÇİN BİR FIRSAT
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin yerli otomobil projesini Bursa otomotiv endüstrisinin dönüşümü için çok önemli bir fırsat olarak gördüklerini söyledi. Dünya genelinde her yıl elektrikli araçlara ve otonom sürüş sistemlerine milyarlarca dolarlık yatırım yapıldığını kaydeden Başkan Burkay, “Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun da tamamen elektrikli araç üretme yönünde karar alması son derece doğru bir adım oldu. Dünyada 2030 yılı için elektrikli ve hibrid araç sayısının 250 milyona ulaşması bekleniyor. Bursa iş dünyası olarak ülkemizin yerli otomobiliyle küresel pazarlarda yerini güçlü bir şekilde almasını hedefliyoruz.” dedi.
EN ÖNEMLİ UNSUR NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI
Otomotiv sektörünün teknolojik dönüşümünü sağlayacak en önemli unsurun ise ‘insan kaynağı’ olduğuna dikkati çeken Başkan Burkay, şöyle devam etti: “TOGG projesinde ihtiyaç duyulacak iş gücünü yetiştirebilmek için yeni teknolojilerle uyumlu, yüksek nitelikli bir eğitim kurgusu oluşturmamız gerekiyor. Bu noktada Bursa’da ilk günden bu yana üniversite-sanayi işbirliği kapsamında çözüm odaklı adımlar atılıyor. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ‘Elektrikli Araç Üretimi’ dalı, ardından BUÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda ‘Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi’ bölümü açılmıştı. BTSO olarak biz de İKG-PRO Hibe Programı’ndan faydalanarak Elektrikli Araçlar Mükemmeliyet Merkezi’ni kurmaya hazırlanıyoruz. BUTGEM’de 3,6 ve 9 aylık kurs programları düzenleyeceğiz. Böylece hem lise hem üniversite hem de BUTGEM’de elektrikli araç üretimi için ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünü yetiştirmiş olacağız.”
ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ ÖRNEĞİ
BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, yerli otomobilin üretiminde iyi eğitilmiş teknik elemanın çok önemli olduğunu ve bu konuda üretim kadar satış sonrası araç servislerinde de ciddi bir insan kaynağı ihtiyacının oluşacağını belirtti. Üniversite olarak bu konuda hızlı aksiyon aldıklarını ve Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Programı’nı açtıklarını kaydeden Rektör Kılavuz, “Elektrikli ve hibrid araç teknolojileri, batarya teknolojileri, enerji depolama, elektrikli araçlarda yeni teknolojiler, elektrikli araç dönüşüm sistemleri, elektrikli araç şarj istasyonları ve akıllı şebeke yönetimi gibi konularda insan kaynağı ihtiyacına hızlı bir cevap vermeyi hedefliyoruz. Gerek Otomotiv Mühendisliği bölümümüz gerekse de Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar programımız ile önümüzdeki birkaç yıl içinde oluşacak insan kaynağı talebini şimdiden planlayarak çözüm üretiyoruz. Bununla birlikte BUTGEM ile ortaklaşa gerçekleştireceğimiz Elektrikli Araçlar Mükemmeliyet Merkezi projesi de yeni teknolojilerle değişime uğrayacak otomotiv sanayimize rekabet gücü kazandıracaktır.” diye konuştu.
İNSAN KAYNAĞI TALEBİNE NİTELİKLİ ÇÖZÜM
BUÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan ise yerli otomobilin Bursa’da üretilme kararı alındıktan sonra, ilk olarak BUÜ Teknik Bilimler MYO bünyesindeki Otomotiv Teknolojisi Programında ders müfredatlarını güncellediklerini belirtti. Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Programı ile bu alanda doğacak olan insan kaynağı talebine nitelikli çözüm üreteceklerini vurgulayan Karahan, “Okul olarak sektörel işbirliklerindeki gücümüz, otomotiv, elektrik-elektronik, mekatronik ve makine gibi teknik programlardaki tecrübemiz, akademik kadromuz ve de Otomotiv Mühendisliği Bölümünün desteği ile Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar alanındaki en ayrıcalıklı eğitimi ve en iyi mezunları vereceğiz.” dedi.