Koronavirüs nedeniyle fabrikalarda üretim durma noktasına gelirken Ar-Ge merkezlerinin yükü arttı. Virüs nedeniyle oluşan kriz sonrasına güçlü bir şekilde hazırlanmak isteyen pek çok firma, yeni ürün geliştirmek veya mevcut ürünlerini güncellemek için Ar-Ge yatırımlarına daha fazla ağırlık vermeye başladı.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de koronavirüs salgını nedeniyle pek çok fabrika ve işletme üretim yapmayı durdurdu. Türk sanayisinin öncü kentlerinden Bursa'da da otomotiv, tekstil ve benzeri sektörlerde firmalar "şimdilik" şalterleri indirdi. Ancak firmalar, virüs nedeniyle ortaya çıkan kriz sonrasına hazırlanmak, piyasaya güçlü bir şekilde geri dönebilmek için Ar-Ge çalışmalarına yoğun mesai harcıyor. Pek çok firmadan da kısa sürede, acil ihtiyaç duyulan solunum cihazı ve benzeri tıbbi cihazlara ilişkin "yerli üretim" müjdeleri gelmeye başladı.

Ulutek Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, tüm olumsuzluklarının yanında koronavirüs salgınının hem ulusal kenetlenme hem de yeni buluşlar anlamında olumlu yansımalarının bulunduğunu söyledi. "Dünya olumsuz bir süreçten geçiyor ancak farklı taraftan bakıldığında sevindirici gelişmeler yaşanıyor" diyen Karagöz, bir anlamda "krizi en az zararla atlatma savaşı" veren Türk ekonomisinin Ar-Ge merkezlerinin yaptığı çalışmalar ve buluşlar sayesinde virüs tehdidinin ortadan kalkmasıyla, yeni döneme daha güçlü gireceğine inandığını kaydetti.

- Durağan süreç ürün geliştirme veya yeni buluşlar için bir fırsat mı?
ULUTEK’te yaklaşık 800 personel çalışmaktadır. Sosyal izolasyonu sağlayabilmek için firmalarımızın yaklaşık yüzde 90’ı evden çalışma modeline geçerek Ar-Ge, yazılım ve tasarım projelerinin çalışmalarını sürdürmekteler. Firmalarımız bu süreçte kendi durumlarını tekrar gözden geçirip değerlendirme ve yeni projeler geliştirme fırsatı da bulmuşlardır. Dolayısıyla  bu firmalar, normal yaşantımıza döndüğümüzde oluşacak yoğun rekabet ortamında çok avantajlı olacaklardır. İhtiyaçlar doğrultusunda özellikle  tıbbi ürünler geliştirilmesinin yanı sıra yapılacak Ar-Ge faaliyetleriyle tıbbi ürünler dışındaki birçok üründe de gelişmeler yaşanacaktır.
 
- Virüs tehdidi ortadan kalktıktan sonra bir hareketlilik bekliyor musunuz ?
Virüs tehdidiyle bazı firmalarda maalesef durağan bir süreç yaşanırken, mevcut durumda bazı firmalar için çeşitli fırsatlar ortaya çıktığını görüyoruz. Bu süreçte Ar-Ge nin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Süreci iyi değerlendirecek firmaları virüs tehdidinin aşılmasıyla ekonomik olarak da fırsatların beklediğini düşünüyorum.