Dış Ticaret Merkezi KOBİ’leri İhracata Teşvik Edecek
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası KOBİ düzeyindeki firmaları ihracata teşvik etmek amacıyla Bursa Dış Ticaret Merkezi projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. BTSO Meclis Başkan Yardımcısı ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit, “İhracat konusunda kapsamlı eğitim ve danışmanlık çalışmaları yürütülecek proje ile Bursa’da ihracatı tabana yaymayı ve şehrimizin ihracatçı kimliğini güçlendirmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Türkiye’de ilk kez BTSO tarafından hayata geçirilen sektörel konseyler, sektörlerin gelişimine katkı sağlayan projelere öncülük etmeye devam ediyor. BTSO Dış Ticaret Konseyi’nin 1889 Bursa&Double F Restoran’da gerçekleştirilen toplantısında Bursa Dış Ticaret Merkezi projesi ve konsey tarafından planlanan yeni projeler değerlendirildi.

İHRACATTA YIL SONUNA DOĞRU ESKİ RAKAMLARA ULAŞACAĞIZ
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan, Haziran ayında başlayan normalleşme adımları ile birlikte salgın döneminde ihracatta yaşanan kayıpların telafi edilmeye başlandığını söyledi. Yıl sonuna doğru ihracatta yeniden salgın öncesi rakamlara ulaşmayı hedeflediklerini belirten Koçaslan, “BTSO olarak işletmelerimizin üretim ve tedarik zincirinin bozulmaması için azami gayret gösterdik. TOBB öncülüğünde başlattığımız Nefes Kredisi başta olmak üzere attığımız adımlar, firmalarımızın bu zorlu süreçten daha az etkilenmesini sağladı. Önümüzdeki dönemde Dış Ticaret Konseyimizin yapacağı çalışmalarla birlikte dış ticarette toparlanma sürecimiz daha hızlı olacaktır.” diye konuştu.

EKONOMİDE TEK ÇIKIŞ YOLU İHRACAT
Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit, 26 ay önce çalışmalarına başlayan konsey bünyesinde önemli bir sinerji oluştuğunu ifade etti. Pandemi sonrası ekonomide tek çıkış yolunun yine ihracat olacağını savunan Murat Bayizit, “Bursa yıllık 16 milyar dolar ihracat ve 10 milyar dolar ithalat yapan bir kent. 6 bine yakın ihracatçı firmamız var. Bu firmaların 1.500’ü sürekli ihracat yaparken, 4.500 firma ise dönemsel olarak ihracat gerçekleştiriyor. Dış Ticaret Konseyi olarak ihracatı tabana yaymayı ve şehrimizin ihracatçı kimliğini güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bursa’da üretim yapan firmalarımızın ürünlerini dünya çapında nihai tüketicilere ulaştırmaları için Dış Ticaret Merkezi projemizi başlattık. Küresel Fuar Acentesi bünyesinde merkezin altyapısı oluşturuldu. BTSO olarak önümüzdeki yıl projemizi tamamlamayı hedefliyoruz.” dedi.

İHRACAT YAPMAK İSTEYEN FİRMALARA REHBERLİK EDECEK
Dış Ticaret Merkezi projesi ile ihracata başlamak isteyen firmalara rehberlik edileceğini anlatan Murat Bayizit, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ürettiği malı yurt dışına satmak isteyen çok sayıda firma var. Bu firmaların önünde bazı engeller var. Bu engellerin başında ise psikolojik engeller yer alıyor. Akreditif, demuraj gibi dış ticaret kavramları bile firmalarda korkuya sebep oluyor. Bursa Dış Ticaret Merkezi projemizle ‘ürünüm var ancak satamıyorum’ diyen firmalara ilk andan ihracat gerçekleşene kadar tüm süreçlerde yol göstereceğiz. Firmaların kapasiteleri değerlendirildikten sonra rakip analizi ve hedef pazar analizleri yapılacak. Ayrıca ihracat, fuar, alım heyeti destekleri ve dış ticaretle ilgili diğer tüm konularda eğitim danışmanlık hizmeti vereceğiz. Bugüne kadar çok sayıda fuar organizasyonu ve alım heyeti düzenleyen Küresel Fuar Acentesi’nin kurumsal hafızası ve verilerinden faydalanacağız. Ayrıca Bursa’da yaşayan expat ve yabancı öğrencileri de projemizdeki süreçlere dahil etmeyi planlıyoruz.”

İTHALAT STRATEJİ BELGESİ
Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararsı İşletmecilik ve Ticaret Bölüm Başkanı Asst. Prof. Dr. Müslüm Basılgan ise Bursa ve Türkiye’nin ithalat stratejisine ilişkin hazırlanacak çalışma hakkında detayları paylaştı. Türkiye’nin son yıllarda ihracatını önemli ölçüde artırırken aynı dönemde ithalatının da arttığına dikkati çeken Asılgan, “Doktora tezi olarak hazırlayacağımız çalışma ile ürün bazında cari açığa sebep olan faktörleri tespit edeceğiz. Kendi ülkemizde üretebileceğimiz ancak yoğun şekilde ithal edilen ürünleri belirleyeceğimiz çalışmayı en kısa sürede iş dünyası ile paylaşacağız.” dedi.

KOOP-DES PROGRAMI
Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Aslanlar, Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan Kooperatifçilik Destek Programı (KOOP-DES) hakkında bilgi verdi. Ticaret İl Müdürü Aslanlar, program ile kooperatif ve üst kuruluşlarının üretim ve istihdama katkısı olacak yatırım projelerinin destekleneceğini belirterek, bireysel tasarrufların uygun kooperatif girişimcilik modelleri ile ekonomiye kazandırılmasının hedeflendiğini vurguladı.
Uludağ Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hüseyin Şanverdi, Bursa’daki ihracat rakamlarına ilişkin bilgiler verdi. Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yıldıray İstanbullu ise Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası ve enstitü olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.