2019 yılına başlarken 2018 yılında uygulamaya konulan desteklerin önemli bir bölümü devam ettirilirken, yeni destekler de açıklanmaktadır. Bu destekler ekonomideki dengelenme döneminde yaşanan sıkıntılar karşısında iş dünyasına olumlu katkılar sağlayacaktır;
Mevcut İstihdam İçin Destekler Devam Ediyor
2018 yılında 9 ay olarak uygulanan asgari ücret desteği 2019 yılında 12 ay boyunca devam edecektir. Bu destek 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran iş yerleri için 101 TL, 500’ün altında iş yerleri için ise 150 TL olacaktır. Sigorta prim teşviki uygulaması da 2019 yılında 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran iş yerleri için 3 puan, 500’ün altında sigortalı çalıştıran iş yerleri için ise 5 puan olarak uygulanmaya devam edecektir. Bu iki destek mevcut istihdam yüklerine yönelik önemli katkı sağlayacaktır.
Yeni İstihdam İçin de Destekler Sürüyor
2019 ve 2020 yıllarında ilk defa işe alınacak her işçinin asgari ücret üzerinden tüm sigorta ve vergi giderlerini kamu 12 ay için karşılayacaktır. Kadın, genç ve engelli istihdamında ise bu destek süresi 18 aya çıkarılmıştır. Bölgesel istihdam teşviki de 2019 yılı sonuna kadar uzatılmıştır. 51 il ve 2 ilçede işverenlere sağlanan 6 puanlık SGK teşviki devam edecektir.
Doğalgaz Fiyatlarında Yüzde 10 İndirim
Küçük ve orta ölçekli sanayide ve ticarethanelerde kullanılan doğalgaz tarife fiyatlarında yılbaşından itibaren yüzde 10 indirime gidilmiştir. Böylece geçen yıl yapılan önemli fiyat artışları sonrası iş dünyasının enerji maliyetlerinde bir miktar rahatlama sağlanmış olacaktır.
Çok Tehlikeli Sınıftaki İş Yerleri İçin İşsizlik Sigortasında İşverene 1 Puan İndirim Teşviki
Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 10’dan fazla çalışanı bulunan, son üç yılda ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde işverenin ödemesi gereken işsizlik sigortası priminin yarısı alınmayacaktır. İşsizlik sigortası işveren primi aylık brüt ücretin yüzde 2’si düzeyinde bulunmaktadır. Teşvikten yararlanan işverenler işçi başına aylık 25,58 TL ile 191,85 TL arasında daha az prim ödeyecektir. 1 Ocak’ta başlayan teşvikten, Ocak 2016 – Aralık 2018 döneminde iş kazası yaşanmayan iş yerleri yararlanacaktır.
İmalat Sanayinde Makine Yatırımlarında KDV İstisnası Devam Ediyor
İmalat sanayinde yatırım teşvik belgesi şartı aranmaksızın 2019 yılı boyunca araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde ise süre sınırı olmaksızın yeni makine ve teçhizat yatırımlarında KDV alınmayacaktır.
KOBİ Alacak Sigortası Sistemi Devreye Giriyor
KOBİ sınıfındaki firmalar 360 güne kadar vadeli ticari alacaklarını sigorta şirketlerine sigorta ettirebilecektir. Alacakların taşıdığı riskleri Olağan Dışı Riskler Yönetim Merkezi belirleyecektir. Firmalar alacaklarının belirli bir bölümüne kadar sigorta yaptırabilecektir. Primler sigorta ettirilecek alacağın yüzde 0,32’si ile yüzde 1,4’ü arasında vade, tutar ve riske göre değişecektir. Reasürans şirketlerinin reasüre etmediği sigortalara devlet garanti verecektir.
Vergi İndirimleri Devam Ediyor
2018 yılında uygulanmaya başlanan vergi indirimleri 2019 yılının ilk üç ayında da devam edecektir. Enflasyonla mücadele programı kapsamında devam eden KDV ve ÖTV indirimleri şunlar olacaktır; 250cc ve altı motosikletler için yüzde 0 ÖTV, 1600 cc altındaki araçlar için 15 puan ÖTV indirimi. İndirimli uygulamalar ise tapu harcı oranı yüzde 3, beyaz eşyada yüzde 0 ÖTV, mobilyada yüzde 8 KDV, ticari araçlarda yüzde 1 KDV ve konutta yüzde 8 KDV olacaktır.
Son Söz; zorlu geçmeye aday yılın ilk üç ayında ekonomiye verilen destekler iş dünyasını önemli ölçüde rahatlatacaktır.