ABD’nin İran yaptırımları yeniden başladı
ABD’nin, 2015 yılında nükleer anlaşmayla kaldırılan İran yaptırımlarının enerji, finans ve gemi taşımacılığı sektörlerini içeren ikinci kısmı yürürlüğe girdi. ABD yönetimi, İran Ulusal Petrol Şirketi ve iştiraklerinin uluslararası faaliyetlerini kısıtlayacak yaptırımlarla, büyük ölçüde petrol ihracatına dayanan İran ekonomisinin can damarını kesmeyi hedefliyor. ABD ayrıca yabancı finansal kuruluşların İran Merkez Bankası ve İranlı diğer bankalarla işlem yapmasını da yaptırımlara tabi hale getirdi.
Öte yandan ABD’nin İran’a yönelik uygulamaya koyduğu ekonomik yaptırımlardan aralarında Türkiye’nin de olduğu 8 ülkeye geçici muafiyet tanınacağı ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından duyuruldu.

Euro Bölgesi’nde büyüme beklenenden fazla yavaşladı
Euro Bölgesi ekonomisi öncü verilere göre üçüncü çeyrekte beklentilerin altında kaldı. Ekonomistlerin üçüncü çeyrekte yüzde 0.4, yıllık bazda ise yüzde 1.8 büyüme bekledikleri Euro Bölgesi, bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0.2, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ise yüzde 1.7 büyüdü. Euro Bölgesi’nde çevre ekonomilerin üçüncü çeyrekte daha kötü performans sergilediği izlenirken, yapılan açıklamalar Euro Bölgesi ekonomilerindeki ivme kaybını da doğruladı.

Japonya nitelikli yabancı işçilere kapılarını açmaya hazırlanıyor
Japonya Hükümeti, iş gücü eksikliğini giderebilmek amacıyla göçmen yasalarında değişikliğe gitti. Ülkeye daha fazla mavi yakalı işçi kabul edilmesine imkan tanıyan yasa tasarısı Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. Katı göçmen politikaları uygulayan Japonya’da yasa tasarısıyla inşaat, tarım, sağlık başta olmak üzere 14 sektörde nitelikli yabancı işçilere çalışma izni sağlayacak iki yeni ikamet statüsü oluşturulması bekleniyor. Yaşlanan nüfus ve düşük nufüs artış hızı sebebiyle daha fazla iş gücüne ihtiyaç duyan Japonya’da tasarının yürürlüğe girmesi ülke politikaları açısından bir dönüm noktası olacak.

Çin ekonomisinde en zayıf büyüme
Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6,7 büyüyen Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 6,5 büyüme ile beklentilerin altında genişledi. Küresel mali krizin yaşandığı 2009 yılının ilk çeyreğinden bu yana en zayıf performansını kaydeden Çin ekonomisi üzerinde ilerleyen süreçte ticaret savaşlarının etkilerinin daha fazla hissedileceği öngörülüyor. Ekonomi yöneticilerinin ekonomiyi destekleyici tedbirleri hayata geçirmelerini taahhüt etmesine karşın Çin ekonomisindeki ivme kaybının devam edeceği tahmin ediliyor.