Alacak ve tazminata ilişkin ticari uyuşmazlıklarda zorunlu hale getirilen arabuluculuk uygulamasında, bugüne kadar görüşmeleri tamamlanan 11 bin 722’i uyuşmazlıktan 6 bin 557’sinde anlaşma sağlandı

42 bin 714 başvuru

Alacak ve tazminata ilişkin ticari uyuşmazlıklarda, zorunlu arabuluculuk 1 Ocak itibarıyla zorunlu hale gelmişti. Uygulama kapsamındaki ticari uyuşmazlıklar için başvurular, adliyelerdeki arabuluculuk büroları ile büroların bulunmadığı yerlerde yetkili yazı işleri müdürlüklerine yapılmaya başlandı. Arabuluculuğun zorunlu hale getirildiği uygulamada bugüne kadar 42 bin 714 başvuru yapıldı. Arabuluculuk sürecini başlatmakla görevlendirilen arabulucular, tarafları görüşmelere çağırdı.

Yüzde 60'ı çözüldü

Arabulucuya giden uyuşmazlıklardan 11 bin 722’sindeki süreç tamamlandı. 6 bin 557 uyuşmazlık, tarafların uzlaşmasıyla çözüme kavuşturuldu. Uyuşmazlıklardan 5 bin 165’inde ise taraflar anlaşamadı. Böylece, ticari uyuşmazlıklardaki zorunlu arabuluculuk uygulamasında yaklaşık yüzde 60 oranında başarı sağlandı. 30 bin 992 uyuşmazlıkta ise arabuluculuk görüşme ve işlemleri sürüyor.

Süreç nasıl işliyor?

Ticari uyuşmazlıklarda, taraflar dava açmadan önce arabuluculara başvuruyor. Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren kural olarak 6 hafta içinde sonuçlandıracak. Bu süre zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla 2 hafta uzatılabilir. Mahkemelerde bir davanın ortalama 3-4 yıl sürdüğünü düşündüğümüzde, 6-8 hafta (en fazla 2 ay) ile 3-4 yıl arasındaki farkın getireceği menfaati unutmamak gerekir. Bu hız başka bir uyuşmazlık çözüm yönteminde görülemeyecek eşsiz bir hız anlamına geliyor. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması halinde, herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar veriliyor.

Her yerden bağlan

Taraflar, arababuluculuk toplantılarında telefon, e-posta, fax, WeChat, Skype gibi birçok iletişim imkanlarından yararlanabiliyor. Birçok iletişim imkanının ticari uyuşmazlıklarda taraflarla iletişim aracı olarak kullanılabileceğini teyit ediyor. Mahkemelerdeki tebligat vs gibi işlemler dikkate alındığında, oldukça pratik ve ticarete, ticaret dünyasına uygun bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olduğu ortada.

Toplantıya katılmazsa...

Taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda, katılmayan taraf ileride mahkemeye başvursa ve davasında haklı çıksa bile yargılama giderlerinin tamamını öder. Arabuluculuk toplantısına katılmayan tarafın avukatı lehine de ileride vekalet ücretine de hükmedilmez.

Ücretsiz hizmet

Arabuluculuk ücretinin taraflarca eşit şekilde karşılanması mümkün. Taraflar eşit şekilde bu ücreti karşılamak istemezse, taraflardan biri ücretin tamamını karşılayabilir veya taraflardan biri arabulucu ücretinin anlaşılan herhangi bir oranını, diğer taraf ise diğer kısmını karşılayabilir. Taraflar anlaşmaz ise, 2 saate kadar süren görüşmelerde arabulucuya ücret ödemezler. 2 saate kadar olan ücreti Adalet Bakanlığı karşılar.

BTSO, Bursa’ya Yeni Arabulucular Kazandırmaya Devam Ediyor
Tahkim ve arabuluculuk konularında Türkiye’ye örnek çalışmalara imza atan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, ticari uyuşmazlıkların çözümünde etkili olacak yeni arabulucuları Bursa’ya kazandırmaya devam ediyor.

BTSO, Bursa Uludağ Üniversitesi ve Uluslararası Tahkim Hakem Kurumu ortaklığında yeni eğitim programlarını sürdürüyor. Tahkim ve İleri Arabuluculuk eğitimlerinin yanı sıra ‘Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri Yüksek Lisans Bölümü’nden mezun olanların uluslararası diplomaya sahip olması noktasında da çalışma yürüten BTSO, Temel Arabuluculuk eğitimleri sertifika törenini gerçekleştirdi. Double F & 1889 Bursa Restoran’da düzenlenen programda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Aslan, Türkiye’de oda ve borsalar arasında Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’ni ilk kez hayata geçiren BTSO’nun önemli bir misyon üstlendiğini söyledi.

“TAHKİM VE ARABULUCULUKTA BTSO FARKI”
Irmak Aslan, BTSO olarak ‘Tahkim Hakemliği’ ve ‘Tahkim Avukatlığı’ eğitimlerinin ardından bölüm mezunlarına uluslararası geçerliliğe sahip diploma fırsatı sunduklarını dile getirdi. Ocak ayında ticari uyuşmazlıkların çözümünde zorunlu hale getirilen arabuluculuk faaliyetleri ile ilgili usul ve esasların anlatıldığı toplantıya ev sahipliği yaptıklarını ifade eden Aslan, “İş dünyasında yaşanan hukuki sorunları mahkemeye taşınmadan çok daha kısa sürede ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Odamız bünyesinde faaliyet gösteren merkezimiz ile iş dünyasının yaşadığı uyuşmazlıklara daha hızlı çözümler üretmek için çalışıyoruz. ” şeklinde konuştu.

ARABULUCULUK ŞARTI VAR
Arabuluculuğun işçi ve işveren uyuşmazlıkları bakımından ‘dava şartı’ olarak uygulandığını belirten Irmak Aslan, şöyle konuştu: “Arabuluculuk 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren, ticari alacak ve tazminata ilişkin ticari uyuşmazlıklarda uygulanmaya başlandı. İlklerin şehri olan Bursamızda BTSO olarak tahkim ve arabuluculuk alanındaki çalışmalarımıza da çok öncesinde başlamıştık. BTSO TAM Türkiye’de tahkim hakemi ve avukatları ile arabulucuların yetiştirildiği önemli bir merkez. Bursa Uludağ Üniversitesi ve Uluslararası Tahkim Hakem Kurumu ortaklığında yeni projeler gerçekleştirmeye devam edeceğiz.”