BTSO bünyesinde faaliyet gösteren Bursa AB Bilgi Merkezi, “Avrupa Birliği Kültürel Miras Yılı” etkinlikleri kapsamında “Kozadan İpeğe Bursa Kozahan'dan Avrupa'ya” etkinliğine imza attı.
Etkinlikte yüzyıllardan bu yana kent ekonomisinin nabzını tutan Kozahan’daki Koza Alım Günü yeniden canlandırılırken, iki gün süren etkinlik çerçevesinde ziyaretçilere ipeğin kozadan ürüne dönüşüm sürecine ilişkin de bilgiler verildi. Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’nin ilçelerdeki atölyelerinde dokunan ‘İpek Halılar Sergisi’ ve ipek böceğinin yaşam öyküsünü konu alan fotoğraf sergisi de Tayyare Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Çarşıda ‘Payitaht’ Dönüşümü
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak açılış töreninde yaptığı konuşmasında Kozahan’ın BTSO’nun temellerinin atıldığı bölge olduğu için özel bir öneme sahip olduğunu söyledi. Payitaht Çarşı Projesi ile Türkiye’nin en önemli ticaret merkezleri arasında bulunan Bursa’nın tarihi dokusuna ve misyonuna uygun bir dönüşümü başlattıklarını kaydeden Şenocak, Payitaht Çarşı Alışveriş Günleri’nin üçüncüsüne Ağustos ayında başladıklarını hatırlattı. Şenocak, kampanyanın 3 Kasım 2018 tarihine kadar süreceğini dile getirdi.
“İpekçiliği Yeniden Canlandırmalıyız”
Koza Han’ı da kapsayan bölgeyi 7 asır öncesinde olduğu gibi yeniden cazibe merkezi kimliğine kavuşturmak istediklerini kaydeden Şenocak, “Bursa’da ipekçiliğin yeniden canlandırılması adına yapılacak çalışmaları ön plana çıkarmalı ve bu çalışmaları desteklemeliyiz. Bu önemli kültürel mirasımızın yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına herkese önemli görevler düşüyor. Bursa kozacılığı ve ipekçiliğinin yaşatılması için yapılacak tüm çalışmaların içerisinde olacağız.” dedi.
Bir Hastalık İpeğin Üretimini Durma Noktasına Getirdi
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yıldız, ana vatanı Çin olan ipek böcekçiliğinin Bizans’tan gizlice getirilen tohumlar ile Marmara kıyılarına yayıldığını söyledi. Yıldız, “Avrupa kozasını saran parbin hastalığından dolayı ipek üretimi 1860’lı yıllardan itibaren düşüş göstermiştir. Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa ipeğini yeniden gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. ‘Bursa İpeği Yeniden Hayat Buluyor’ projemiz kapsamında 200 kişiye istihdam sağlarken, 5 yıllık süre zarfında 240 adet halı, 4 bin metrekare kumaş dokundu.” dedi.
Koza Festivalleri Önerisi
Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Muhsin Özyıldırım, çarşı esnafı olarak ipek üretimi ve ticaretinin tekrar canlanmasını arzuladıklarını söyledi. İpeğin özellikle kadın istihdamına büyük katkı sağladığını ifade eden Özyıldırım, “Kozayı kapsayan her çalışma çarşı ekonomisine ciddi katkılar sağlıyor. Çarşı esnafı olarak kent dinamiklerimizle birlikte düzenleyeceğimiz ‘Koza Festivalleri’ ve ‘Koza Günleri’ gibi etkinliklerin çarşımıza bereket getireceğine inanıyoruz.” dedi.
Bursa’da 100’ün Üzerinde İpek Fabrikası Ve Atölyesi Vardı
Yarım asırdan fazla süredir ipek üreticiliği yapan Yüksel Ünal, ipeğin tarihinin binlerce yıl öncesine uzandığını kaydetti. İpek üretiminde Çin’in ilk sırada yer aldığını kaydeden Ünal, “Halbuki yüzyıllarca dünyanın en kaliteli ipeklerini ülkemizde imal ettik. Özellikle Bursa ve çevresinde koza yetiştirip, 100’ün üzerinde ipek fabrikasını hayata geçirmiştik. İpek ürünleri Koza Han’da satılır, istihdama da ciddi katkı sağlanırdı. Sektör temsilcileri olarak Bursa ipeği üretimi ve ticaretinin artırılması noktasında destek vermeye hazırız.” ifadelerini kullandı.
Söz konusu etkinlik, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu finansal desteği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi, Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği ve Bursa İpekçiliğini Geliştirme Derneği (BİGDER) işbirliğiyle gerçekleştirildi.