Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak:
“Bursa’nın Potansiyeli Ulaştığı Hedeflerin Çok Daha Ötesinde”
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ekonomide strateji ve hedeflerin paylaşılması, sanayici ve iş insanlarının süreçlerle alakalı değerlendirmelerinin dinlenmesi için başlatılan şehir buluşmalarının ilki Bursa’da gerçekleştirildi. ‘Adım Adım Ekonomi’ adı verilen buluşmaların ilkinde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın konuğu olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Bu toplantılara Bursa’dan başlamamızın bir anlamı var. Bursa’nın potansiyeli ulaştığı hedeflerin çok daha ötesinde.” diye konuştu.
BTSO Oda Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen toplantıya, kent protokolü ve Bursa iş dünyası yoğun ilgi gösterdi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve Meclis Başkanı Ali Uğur’un ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu ve Mustafa Esgin, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve ilçe belediye başkanları, Uludağ Üniversitesi Rektörü Yusuf Ulcay ile Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Arif Karademir ile kentin önde gelen 600’e yakın iş insanı ile BTSO Yönetim Kurulu, Meclis, komite ve konsey üyeleri katıldı.

Enflasyonla Mücadelede Bursa’dan 838 Firma
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin terör saldırılarına, algı operasyonlarına ve darbe girişimlerine karşı destansı bir mücadele örneği verdiğini hatırlatarak, omuz omuza mücadeleyle, yaşanan ekonomik darboğazdan da güçlenerek çıkacaklarını söyledi. Türkiye’nin yaşanan tüm zorluklara rağmen mevcut sorunlarına çözüm üretirken, geleceğini de bugünden inşa eden bir anlayışı hâkim kıldığını vurgulayan İbrahim Burkay, “Kalkınma hedeflerimizin önündeki en büyük engellerin başında enflasyon ve yüksek faiz oranları bulunmaktadır. Bursa iş dünyası olarak 838 firmayla en fazla katkıyı sağladığımız ‘Enflasyonla Topyekün Mücadele’ kapsamında sizlerin liderliğinde en az yüzde 10 olarak belirlenen indirim kampanyasının yüzde 30’ları aşması, firmalarımızın devletimize olan inancının göstergesidir.” dedi.

Türkiye’nin Sanayi Dönüşümünde Lider Şehir
İş dünyasının beklentileri doğrultusunda başta inşaat, mobilya, otomotiv ve beyaz eşya gibi lokomotif sektörlerde yıl sonuna kadar uygulamaya alınan vergi indirimlerinin iç piyasaya rahat nefes aldırdığını ifade eden Başkan İbrahim Burkay, ”Dengelenme, disiplin ve değişim temeliyle hazırlanan yeni kalkınma hamlesiyle birlikte Türkiye, düşük teknolojiden orta yüksek ve ileri teknoloji atılımlarını gerçekleştirme dinamizmini yansıtmaktadır. Bursa iş dünyası olarak ekonomik bağımsızlığımızı, ülkemizin istiklalini ve milletimizin istikbalini hedef alan tüm odaklara karşı mottomuzu ‘İnadına Üretim, İnadına İhracat’ olarak belirledik. Kalkınmaya şehirlerin ve bölgelerin yön verdiği yeni ekosistemde Bursa iş dünyası olarak ülkemizin büyüme hedeflerine en yüksek katkıyı sağlayacak stratejimizi belirledik” diye konuştu. İbrahim Burkay, BTSO liderliğinde kente kazandırılan TEKNOSAB, GUHEM, BUTEKOM, UYEM, KOBİ OSB ve Model Fabrika gibi projelerle Türkie’nin sanayi dönüşümüne liderlik yaptığını kaydetti.

BTSO’dan Bakan Albayrak’a Rapor
Komitelerin yanı sıra kentin tüm dinamiklerini buluşturan konseylerin görüş ve önerileri doğrultusunda hazırladıkları raporu da Bakan Albayrak’a sunan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, şunları kaydetti: “Bu kapsamda reel sektörümüzün gayretine ve özverisine finans sektörümüzün desteğinin artırılması ülke kalkınmamızda itici güç olacaktır. Türk Lirası’nın değer kaybı ve döviz riskleri nedeniyle firmalarımızın sermayeleri azalmıştır. Bu nedenle şirketlerin sermaye artışlarına vergi teşviki getirilmesi önemlidir. Bankaların yüksek teknolojik ürünlerin finansmanına yönelik olarak kullandırdıkları krediler için ayrılan munzam karşılıkların yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. Kamu kurumları ve yerel yönetimlerle çalışan üyelerimizin fiyat farkı kararnamesinin çıkarılma beklentisi bulunmaktadır. Merkez Bankası’nın reeskont kredilerindeki TL karşılıkları, hem uygulanan faiz hem de verilen kredi açısından gözden geçirilmesi bir diğer talebimizdir.”

“Reel Sektörümüze De İş Düşüyor”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin Ağustos ayında 2008 finansal krizinden farklı olarak kur, faiz ve enflasyon alanında büyük bir operasyonla karşı karşıya bırakıldığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin de kazanımlarıyla Türkiye’nin bu sürecin etkilerini 2 ayda hızlı ve güçlü adımlarla bertaraf etmeyi başardığını vurgulayan Albayrak, “Gerek kurda, gerek ülkenin CDS primlerinde, gerekse kredi faizlerinde Türkiye, eylül ayından çok ama çok daha iyi bir noktada. Yeterli değil, daha da iyi bir noktaya taşıyacağız. Eylül ayından bu yana sağladığımız tüm bu gelişmeler, fiyatlama davranışlarına pozitif bir şekilde yansımaya başladı, daha da yansıyacak. Onun için burada reel sektörümüze de iş düşüyor. Birkaç aylık bu fırsatçı fiyatlama davranışları geride kaldı. Artık çok daha sorumlu, bu bilinçle hareket edecek adımların atılmasını bekliyoruz." dedi.
“Popülist Yaklaşım Göstermeyeceğiz”
Hükümetin ekonomide dengelenme ve istihdamın devamının sağlanmasıyla birlikte enflasyonla mücadeleye destek sağlamak amacıyla ÖTV ve KDV indirimleri gerçekleştirdiğini belirten Bakan Albayrak, “Faiz dışı fazla hedeflerimizin aynı şekilde durduğunu ve güçlü bütçe disiplini kararlılığımızı aynen koruduğumuzun altını bir kez daha çiziyorum. Öyle popülist yaklaşım, şudur, budur yok. Seçime gidiyoruz, bütçe disiplini, mali disiplin, sıkı para politikaları... Popülizm yok; ama iktisadi faaliyeti durduracak bir şey de yok. Araba çalışıyor, devam edecek.” ifadelerini kullandı. Eylül ayı enflasyon raporunu detaylı bir şekilde incelediğini belirten Berat Albayrak, birçok sektörün söz konusu belirsizliklerden dolar kurunu 8,5 TL’den fiyatladığına dikkat çekti. Albayrak, “Bu süreç ortadan kalktı.” dedi.

"Türkiye, Çok Önemli Adımlar Atmaya Devam Edecek"
 
Türkiye'nin son 16 yıldır her alanda olduğu gibi ekonomi alanında da ciddi bir başarı hikayesi ortaya koyduğunu, bu hikayeyi adım adım inşa ederken bankacılık ve finans sektörü, kamu, özel, reel sektör hepsinin topyekun çok ciddi bir ivme ortaya çıkardığını anlatan Albayrak, şöyle devam etti: "2023'e doğru hızla ilerlerken büyük ve güçlü Türkiye'yi inşa etme noktasında en önemli eşiklerden birini 24 Haziran seçimleri ile geride bıraktık. 2013'ten bu yana birçok dahili ve harici sınamanın ardından 24 Haziran seçimiyle milletimiz bu iktidara 5 yıllık yeni, önemli ve güçlü bir yetki verdi. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte Türkiye bir yandan yapısal dönüşümlerini hayata geçirecek diğer yandan da dünyanın en güçlü üretim ekonomilerinden biri olma yolunda çok önemli adımlar atmaya devam edecek."

"Fiyatlama Noktasında Çok Önemli Bir Adım"
Ekim sonu itibariyle yansımaları başlayan Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı'na değinen Albayrak, "Ay içerisinde 3-4 kere farklı dönemlerde alınan bu sepet, fiyatlama noktasında çok önemli bir adım ortaya koydu. Ne oldu? Bu yüzde on asgari kampanyası, Ekim ayının ikinci yarısında başlamasına rağmen, Ekim ayı yılın en çok enflasyon fiyatlamasına etki eden ay olmasına rağmen geçtiğimiz yıla eş güdümlü bir Ekim ayı çıktı." ifadesini kullandı. Bakan Albayrak, fiyatlama davranışlarının daha aşağı düşmesi itibariyle Kasım ve Aralık ayında çok daha güçlü, pozitif neticeler için çok net bir resim ile karşı karşıya olunduğunu vurguladı.

“Olası Senaryoları Tek Tek Çalışıyoruz"
Albayrak, kur şoklarının neden olduğu ve kendilerinin de odaklandığı bir diğer alanın ise bankacılık sistemi ve özel sektörün durumu olduğunu vurgulayarak, "Özellikle kur etkileri çerçevesinde, bankacılık sektörü üzerinde birçok sektörü tek tek mercek altına alıyoruz. Hangi sektörün durumu nasıl? Borç, stok, riskler, potansiyeller tüm bu çerçevede tek tek fotoğraflarını çekiyoruz ve her sektöre ilişkin olası senaryoları da tek tek çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

“Bursa Güçlü Bir Potansiyel Taşıyor”
Türkiye'nin, Bursa ve benzeri şehirlerin potansiyelinin bugün sahip olduğundan çok daha ötesinde bulunduğunu, bunu daha da ileriye taşımaları gerektiğinin altını çizen Berat Albayrak, “Hem iç pazar hem de ihracat noktasında çok önemli sektörlere ev sahipliği yapan Bursa, ülkemiz sanayisi ve ticaret hayatımızın en güçlü taşıyıcılarından biri konumunda. Malumunuz BTSO öncülüğünde gerçekleştirilen projelerle 15 milyar dolarlık ihracat kapasitesine ulaşmış bir şehrimiz var. Bursa, 5 milyar dolara yakın ticaret dengesine katkı yapan önemli bir sanayi şehrimiz.” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Bursa iş dünyası temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Adım Adım Ekonomi toplantısının sonunda BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Meclis Başkanı Ali Uğur ile birlikte Bakan Albayrak’a hediye takdim etti.