BTSO Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu:
“Yenilenebilir Enerjimizi Yerli Makinelerle Üretmeyi Hedefliyoruz”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren Enerji Konseyi tarafından Türkiye’nin Enerji Çözümleri Çalıştayı ve Paneli gerçekleştirildi. BTSO Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu, Türkiye’de yenilenebilir enerji üretiminin çoğunlukla ithal makinelerle yapıldığına dikkat çekerek, “Bursa’da cari açık vermeden, kendi makinelerimizle rüzgar, güneş, hidroelektrik ve jeotermal potansiyelimizi değerlendirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

BTSO Enerji Konseyi ve Uludağ Üniversitesi işbirliğinde, Bosch ve Limak Enerji Uludağ Elektrik’in destekleriyle düzenlenen Türkiye’nin Enerji Çözümleri Çalıştayı ve Paneli Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi BUTEKOM’da gerçekleştirildi. Türkiye’nin enerji ithalatının azaltılması için ihtiyaç duyulan enerji çözümlerinin değerlendirildiği etkinliğe BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nemli, BTSO Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu, akademisyenler ve çok sayıda iş dünyası temsilcisi katıldı.

“ENERJİMİZİ VERİMLİ KULLANMALIYIZ”

Toplantının açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nemli, Türkiye’nin hızla sanayileşen ve gelişen ekonomik yapısıyla enerji talebinin artmaya devam ettiğini söyledi. Nemli, “Ekonomimiz enerjide büyük oranda ithalata bağlı. Örneğin 2016 yılında 32,6 milyar dolar olarak gerçekleşen cari açığımızın yüzde 74’üne denk gelen 24 milyar dolarlık kısmı enerji ithalatı kaynaklı. Ülkemizin orta gelir tuzağından kurtulmasının birinci şartı enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasıdır. Bunun için başta enerjinin verimli kullanılması, yenilenebilir enerji kaynaklarından istifade edilmesi ve enerji teknolojileriyle yetkin insan kaynağının geliştirilmesi gerekiyor.” dedi.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ MAKİNELERİNİ BURSA’DA ÜRETMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Enerji Konseyi’nin yapmış olduğu çalışmalara ilişkin bilgiler veren Konsey Başkanı Erol Dağlıoğlu, sanayide enerjinin en verimli şekilde kullanılması için Enerji Verimliliği Merkezi’ni ve yenilenebilir enerji makinelerinin Bursa’da üretilmesi hedefiyle Yenilenebilir Enerji Makineleri Kümesi’ni kurduklarını söyledi. Yenilenebilir Enerji Makineleri Kümesi’nin Ticaret Bakanlığı destekli HİSER projesine dönüştüğünü ifade eden Dağlıoğlu, “Fosil yakıtlar açısından fakir bir ülke olan Türkiye, yenilenebilir enerji alanında dünya ile rekabet edebilecek düzeyde. Ancak bu sektörde de birçok makine ve servisi yurt dışından alıyoruz. Enerji ithalatı yapmıyoruz ancak makine-servis ithalatı yapmış oluyoruz. Amacımız Bursa sanayisinin üretim gücünü kullanarak kendi makinelerimizle rüzgar, güneş, hidroelektrik potansiyelimizi değerlendirmek.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ‘Enerji Problemi ve Türkiye’ başlıklı panelin ilk oturumuna geçildi. Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı’nın moderatörlüğünü yaptığı oturumda Kanada Ontario Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Dinçer, İTÜ’den Prof. Dr. Ahmet Durmayaz, BTSO Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu ve Limak Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytac konuşmacı olarak yer aldı.

Enerji Teknolojileri ve İnovasyon Kültürü, Sürdürülebilir Yaklaşımlar ve Çevre ile Enerji Verimliliği ve Çözümler başlıklarıyla üç ayrı panelin daha düzenlendiği etkinlikte ayrıca BTSO Enerji Verimliliği Merkezi ve Model Fabrika teknik gezileri de gerçekleştirildi.