Kamuoyunda Türk şirketlerinin aşırı borçlu olduğuna dair bir algı var. Besfin olarak bu konuyu araştırdık. Çalışmamızı, 2017 yılı İstanbul Sanayi Odası araştırması 1000 adet sanayi firmasının borçluluk rasyosu ile Reuters veri tabanını kullanarak dünyada halka açık sanayi firmalarının borçluluk rasyolarını karşılaştırma üzerine yaptık.
8913 firmadan oluşan data base kullanarak, Öz Kaynaklar/Toplam Aktifler, Finansal Borçlar/Öz Kaynak, Net Finansal Borç/EBİTDA ve Faiz Karşılama rasyoları üzerine çok detaylı bir araştırma oldu ve oldukça çarpıcı sonuçlar elde ettik.
Türkiye’de Sanayi sektörünün borçluluk rasyoları dünya geneli ile çok farklılık göstermezken örneğin, ABD, Almanya, İngiltere ve İtalya’daki firmalarınki ile benzer, ödedikleri finansman giderleri ile negatif ayrışmaktadırlar. Almanya ve Fransa’da faaliyet gösteren firmaların ödedikleri fazin 6 katını, ABD ile karşılaştırdığımızda 3 katı, düşük faizin uygulandığı Japonya ile karşılaştırdığımızda ise 17 katı fazla faiz ödemektedir.
Sermaye yapısı (Capital Structure) 37 % Öz Kaynak 7913 ortalaması olan % 42’ye yakındır. Temel sorunun TL kredi kullanma yerine FX kredi kullanılması, borçlanma faizinin yüksekliği ve kısa vadeli krediler. Kredi talebimiz ağırlıklı olarak İşletme Sermayesi (Alacak, stok) ihtiyacından kaynaklanmaktadır. 2017 yılında EBİTDA’nın % 54’ü İşletme Sermayesi ihtiyacı artışında kullanılmıştır.
Besfin olarak önerimiz, bilançomuzu güçlendirerek finansal planlama ile kaynak ihtiyacımızı çok önceden belirlemek, işletme sermayesinin iki önemli bileşeni alacak ve stok yönetimini etkin bir şekilde yapmak ve sermayenin güçlendirilmesi için stratejik ve finansal ortaklıklara hazır olmak gerekir.