Bursa İş Dünyasından İhracat Seferberliğine Tam Destek

Küresel Fuar Acentesi, Ticari Safari, UR-GE, Yeni Nesil Fuarlar ve Ticaret Merkezleri projeleriyle Bursa’nın ihracatta tarihinin en iyi performasına ulaşmasına öncülük eden BTSO, üyelerinin ihracat potansiyelini ve performansını arttırmak amacıyla çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Son bir ayda Küresel Fuar Acentesi ve UR-GE projeleri kapsamında 12 ayrı yurt dışı pazarlama faaliyetine imza atan BTSO, Türkiye’nin ihracat seferberliğine tam destek verdi.

Bir Ayda 12 Yurt Dışı Seferi

Küresel Fuar Acentesi ve UR-GE projeleri ile son 4 yılda 40 farklı ülkede 160’a yakın pazarlama faaliyeti gerçekleştiren BTSO, Bursa iş dünyasının küresel arenada daha rekabetçi bir yapıya kavuşması için çalışmaya devam ediyor. Son bir ayda Küresel Fuar Acentesi kapsamında 7 ayrı yurt dışı fuar organizasyonuyla üyelerini buluşturan BTSO, UR-GE projeleri kapsamında ise 5 yurt dışı pazarlama faaliyeti gerçekleştirildi.
Bu süreçte Küresel Fuar Acentesi projesi kapsamında düzenlenen organizasyonlarla tekstil sektörü temsilcileri Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Texworld ve Premiere Vision, otomotiv sektörü temsilcileri Almanya’daki Automechanika, mobilya sektörü temsilcileri Çin’deki Furniture, gıda sektörü temsilcileri Rusya’daki World Food Moscow ve doğal taş ve mermer sektörü temsilcileri de İtalya’daki Marmomacc ve Cersaie Fuarlarını ziyaret etti.
Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) Projeleri kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerde ise bebek ve çocuk konfeksiyonu sektörü temsilcileri Kazakistan ve Kırgızistan, makine sektörü temsilcileri Fas, kompozit sektörü temsilcileri ABD, raylı sistemler sektörü temsilcieri Almanya ve kimya sektörü temsilcileri de Romanya’da düzenlenen ikili iş görüşmelerinde yeni işbirliklerinin yollarını aradı.

 “KFA Kapsamındaki Organizasyonlar”

BTSO Üyeleri, Tekstilin Devler Arenasında

BTSO üyeleri, Küresel Fuar Acentesi projesi kapsamında düzenlenen organizasyonla Avrupa’nın en büyük tekstil buluşmaları arasında yer alan Premiere Vision ve Texworld fuarlarını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. KOSGEB destekleriyle düzenlenen organizasyonda 30 firmadan 80’i aşkın tekstil sektörü temsilcisi Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilen Premiere Vision ve Texworld fuarlarını ziyaret etti. Aynı hafta içerisinde düzenlenen ve alanında dünyanın en prestijli fuarları arasında gösterilen her iki fuarda yer alan Bursalı firmalar, sektör devleriyle yeni iş birliklerinin yollarını aradı.

BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, BTSO tarafından hayata geçirilen Küresel Fuar Acentesi ve UR-GE projeleri sayesinde Bursalı firmaların uluslararası etkinliklerde önemli bir deneyim kazandığını söyledi. Söz konusu projelerde bugüne dek 160’a yakın yurt dışı iş gezisi düzenlendiğini hatırlatan Başkan Ali Uğur, “Bursa markalarının dünyanın her yerine gitmesi gerekiyor. Bu anlamda özellikle fuarlarda yer almak çok önemli. BTSO olarak fuar katılımlarında gereken her türlü desteği üyelerimize sunuyoruz ve fuarlarda şehrimizin en güçlü şekilde temsil edilmesini sağlıyoruz. Premiere Vision ve Texworld fuarlarının da firmalarımıza katkısı büyük olacak.” dedi.

Bursalı Firmalar Automechanika Fuarı’nda

Otomotiv sektörü temsilcileri BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener ve Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan’ın başkanlığında Almanya’da düzenlenen Automechanika Fuarı’nda incelemelerde bulundu.
Fuar hakkında değerlendirmelerde bulunan BTSO Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, otomotiv sektörünün Bursa’nın en güçlü olduğu sektörlerin başında geldiğini söyledi. Automechanika’nın da sektördeki en prestijli uluslararası fuarlardan biri olduğunu kaydeden Şener, organizasyon sayesinde sektör temsilcilerinin yeni teknolojileri ve projeleri yakından inceleme fırsatı yakaladığını belirtti.

Bursalı Mobilyacılar Çin’de

Bursalı mobilya sektörü temsilcileri, bu yıl 24.’sü düzenlenen Çin Uluslararası Mobilya Fuarı’nı ziyaret etti. Mobilya sektöründe dünyanın en büyük fuarları arasında yer alan etkinlikte yer alan firmalar, sektörün devleriyle ticari ilişkiler geliştirmenin yollarını aradı.

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Gürses, Türkiye’nin ihracata dayalı kalkınma hedefleri doğrultusunda Avrupa’dan Uzakdoğu’ya, Amerika’dan Afrika kıtasına dünyanın dört bir yanında düzenlenen fuarlara ticari heyetlerle katıldıklarını söyledi. Çin ev sahipliğinde gerçekleştirilen fuarın Çin pazarına girmek ve sektörün önde gelen temsilcileriyle bir araya gelmek adına bir platform olduğunu belirten Gürses, fuarın ihracat hedeflerine önemli katkılar sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.

Gıda Sektöründen Rusya’da İhracat Atağı

Gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalar, BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Aytuğ Onur ve Haşim Kılıç başkanlığında Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen World Food Moscow 2018 fuarını ziyaret etti.
Fuar ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulunan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, BTSO üyelerinin Küresel Fuar Acentesi sayesinde sektördeki gelişmeleri ve yeni ürünleri yerinde inceleme fırsatı yakaladığını söyledi. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Haşim Kılıç ise, “Yeni ihraç pazarlarına erişebilmek adına fuarlar kilit rol oynuyor. Burada yapılan stant ziyaretleri ve gerçekleştirilen iş görüşmelerinin firmalarımızın ihracatına olumlu yansıyacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

BTSO Üyeleri Mermer Ve Seramik Fuarında

Doğal taş ve mermer sektöründe faaliyet gösteren BTSO üyeleri, İtalya’da iki önemli fuar organizasyonunu ziyaret etti.
Bologna’da düzenlenen dünyanın en büyük uluslararası seramik ve banyo ürünleri fuarı olan Cersaie Fuarı’nda incelemelerde bulunan BTSO üyeleri, mermer ve doğal taş endüstrisinde dünyanın en büyük fuarı olarak bilinen Verona Marmomacc Fuarı’nı da ziyaret ederek sektördeki son gelişmeleri yerinde görme fırsatı elde etti.

BTSO ve KOSGEB Destek Veriyor

BTSO ve KOSGEB, Küresel Fuar Acentesi kapsamında düzenlenen iş gezilerine katılan firmaların ulaşım, konaklama ve rehberlik ücretleri gibi harcamalarına kolaylık sağlamaya devam ediyor. KOSGEB, organizasyonlara katılan firmalara yakın ülkeler için 3 bin lira, uzak ülkelerde ise 5 bin liraya kadar destek sunarken; BTSO da başvuru yapan her üyeye yılda iki defaya mahsus olmak üzere 1.000 liraya kadar destek veriyor. BTSO üyeleri ayrıca www.kfa.com.tr adresinden fuarlar hakkında detaylı bilgiler alıp, sektörlerine ilişkin organizasyonlar için başvuruda da bulunabiliyor.

 “UR-GE Kapsamındaki Organizasyonlar”

Bebe Çocuk Sektöründen Orta Asya Açılımı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, Ticaret Bakanlığı destekleriyle sürdürülen Bebek ve Çocuk Konfeksiyonu Sektörü UR-GE projesi kapsamında 60'ı sektör temsilcisi, Kırgızistan ve Kazakistan’a çıkarma yaptı. Kırgızistan’da 500’e yakın firmayla ikili iş görüşmesi gerçekleştiren Bursalı firmalar, Kazakistan’da toptancı bölgeleri Laleli ve Adem Center’deki firmaları ziyaret etti. Kırgızistan ve Kazakistan temaslarında önemli siparişler alan bazı firmalar, sevkiyatlarına Bursa’ya dönmeden başladı.

BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, UR-GE projelerinin firmaların dünyaya açılmasına imkan sağladığını kaydetti.  Kırgızistan ve Kazakistan programının firmalar için oldukça verimli geçtiğini kaydeden İsmail Kuş, “Dünyanın en kaliteli ve katma değeri yüksek ürünlerini imal eden sektörümüz, ihracatta altın bir dönem yaşıyor. Önümüzdeki dönemde ihracatta yeni başarılara imza atacağımıza yürekten inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Kazakistan ve Kırgızistan programı kapsamında bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörünün kalbinin attığı merkezlerde Bursa markalı ürünlerin yoğun olarak tercih edildiğini kaydeden İsmail Kuş, “Üretimde başarı çıtasını her geçen yıl artıran sektörümüz, bu vizyonu ihracatta da sürdürüyor. Ziyaret ettiğimiz neredeyse her işyerinde Bursa markalı ürünleri görmek bizler için gurur verici oldu.” diye konuştu.

Kimya Ur-Ge Üyelerinin Beşinci Durağı Romanya

Bursalı kimya sektör temsilcileri, Ticaret Bakanlığı destekleriyle BTSO liderliğinde sürdürülen UR-GE projesi ile Bulgaristan, Kenya, Güney Afrika Cumhuriyeti ve İran’ın ardından rotayı Romanya’ya çevirdi. Proje kapsamında beşinci yurt dışı faaliyetini gerçekleştiren kimya sektör temsilcileri, Avrupa ekonomisinin yükselen değeri Romanya’nın başkenti Bükreş’te önemli temaslarda bulundu.
BTSO Kimya Sektör Konseyi Başkanı İlker Duran, ikili iş görüşmelerinin ve Romanya temaslarının UR-GE firmaları için oldukça verimli geçtiğini söyledi. Türkiye’nin ekonomik zorluklarla mücadele ettiği bir süreçte yerli üretimin ve ihracatın önemine değinen İlker Duran, “Bursa Büyürse Türkiye Büyür vizyonuyla ihracat hedeflerimize emin adımlarla yürüyoruz. Bu kapsamda her yıl yüzde 5’in üzerinde bir büyüme performansı yakalayan Romanya pazarında da etkin ve güçlü bir konuma ulaşmayı amaçlıyoruz. İkili iş görüşmeleri organizasyonumuz ve kurum ziyaretlerimiz oldukça verimli geçti. Bu organizasyonun önümüzdeki süreçte yeni ticaret köprüleri oluşturacağına inanıyorum.” dedi.

Kompozit Sektörünün Rotası Abd Oldu

Kompozit UR-GE projesi kapsamında gerçekleştirilen yurt dışı pazarlama faaliyetinde BTSO üyeleri,  otomotiv kompozitlerine yönelik düzenlenen Amerika Birleşik Devletleri’ndeki SPE Fuar ve Kongresi’ne katıldı.  Etkinlik çerçevesinde BTSO üyeleri ayrıca otomotiv sektörünün devlerinde önemli Ford’un Ar-Ge merkezini ziyaret etti.

Raylı Sistemler Ur-Ge’sinden Almanya’ya Ziyaret

BTSO üyeleri, Raylı Sistemler Sektörü UR-GE projesi kapsamında, Almanya’nın başkenti Berlin’de bu yıl 12'nci kez düzenlenen ve dünyanın en büyük ulaşım fuarlarından olan InnoTrans’ı ziyaret etti. Sektörün en önemli aktörlerinin bir araya geldiği, en son ulaşım teknoloji ve sistemlerinin dünyaya tanıtıldığı fuarda BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Başkanlığındaki 16 kişilik BTSO heyeti de incelemelerde bulundu.

Bursalı Makinecilerden Fas’a ‘İhracat’ Seferi
 
Makine UR-GE Projesi yurt dışı pazarlama faaliyetine BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener de katıldı. Makine UR-GE üyeleri, Kazablanka’daki ikili iş görüşmelerinde önemli iş bağlantıları kurma imkanı yakaladı. 80’i aşkın Faslı iş dünyası temsilcisinin katıldığı organizasyonda 200’ün üzerinde ikili iş görüşmesi gerçekleşti.
 
İhracat Seferberliği Devam Edecek
Başkan Burkay, Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle sürdürülen Makine UR-GE Projesi’nin şirketlerin global oyuncular haline gelmesine destek olduğunu söyledi. Makine sektörünü daha rekabetçi bir konuma taşımak adına çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Burkay, “Fas, makine sektörü temsilcilerimiz için önemli bir pazar. Fas’taki ikili iş görüşmelerimizde üyelerimiz, ciddi alıcılarla buluştu. Yurt dışı programlarımızla ülkemizin ihracat seferberliğine güç katmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
 
KG Başı İhracat Değeri 6 Dolar
BTSO Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, yılda ortalama 14 milyar dolar ihracat gerçekleştirilen makine sektörünün Türkiye ihracatından yaklaşık yüzde 10’luk bir pay aldığını dile getirdi. Şener, “Makine sektör temsilcilerimizle gerçekleştirdiğimiz organizasyonumuz sektörün dış ticaret hacmine önemli bir katkı sağladı. Fas’taki iş bağlantılarını güçlendiren firmalarımızın çalışmalarıyla sektörün ihracatı artmaya devam edecektir.” şeklinde konuştu.
 
Fas programı kapsamında BTSO heyeti ayrıca Kazablanka Ticaret Odası ve dünyaca ünlü Bombardier firmasını ziyaret etti. BTSO Başkanı Burkay, yıl sonunda gerçekleştirilecek Endüstri Zirvesi’ne Kazablanka iş dünyası temsilcilerini de davet etti.

Tek Yol İhracat

Türkiye ekonomisinin içerisinde bulunduğu zor dönemde Bursa iş dünyası olarak moral bozmadan aynı kararlılıkla çalışmaya devam ettiklerini belirten BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Bu dönemi daha fazla üreterek ve ihracat yaparak en kısa sürede atlatacağımıza inanıyorum. Türkiye’nin ekonomi dinamikleri ve özel sektörümüz bu tecrübeye ve yeteneğe sahip.” dedi.
Bursalı firmaların, BTSO tarafından düzenlenen yurt dışı fuar ve ikili iş görüşmeleri organizasyonlarıyla küresel arenada yeni işbirliği fırsatları yakaladığını belirten Burkay, Küresel Fuar Acentesi ve UR-GE projelerinin Bursa’da ihracatçı firma sayısının artmasına büyük katkılar sağladığını kaydetti. Son 5 yılda ihracatı artırmaya yönelik projelerle Bursa’ya 1.000 yeni ihracatçı firma kazandırdıklarını anımsatan Başkan Burkay, “Yeni pazarlara erişebilmek adına yurt dışı fuarlarda yer almak kilit rol oynuyor. Bu yıl sonuna kadar ABD, Fransa, Çek Cumhuriyeti ve Sırbistan’a ihracat seferlerine devam edeceğiz. Küresel Fuar Acentesi, Ticari Safari, nitelikli fuar organizasyonlarımız, Türk Ticaret Merkezlerimiz, Ülke Masalarımız ve İş Konseylerimizle Bursamızı uluslararası pazarlara taşımayı sürdüreceğiz. Sektörlerimizin rekabetçi gücünü artıran UR-GE projelerimizin sayısını da 20'nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.