TÜBİTAK, genç girişimcilerin katma değeri yüksek ürünler üreterek şirket kurmasını ve ticarileşmesini sağlayan BİGG Programı kapsamında girişimci adaylarına 200 bin lira hibe desteği sağlıyor. 

BİGG NEDİR ?

Bireysel Genç Girişim Programı (BİGG), TÜBİTAK tarafından 2015 yılında başlatıldı. Genç girişimcilerin daha önce 1512 olarak bildiği program, isim ve içerik değişikliği ile yeniden kurgulandı. Program, Türkiye’de girişimcilik  ekosisteminin gelişimini hızlandıracak şekilde, TÜBİTAK’la birlikte girişimcilere destek verecek kuruluşları da bünyesinde topladı. BİGG Uygulayıcıları olan kuruluşlar; girişimcilere birçok ilde iş rehberliği, girişim kampları, eğitimler, ön kuluçkalık gibi hizmetler
sağlamaktadır. İş fikirlerini bu hizmetlerden faydalanarak geliştiren girişimci adayları, hazırlayıp ön onay aldıkları iş planlarıyla TÜBİTAK’a başvurmakta ve 200 bin liraya kadar olan hibeden yararlanmak için yarışmaktadır. Program dahilinde bugüne kadar yaklaşık bin girişimci şirketlerini kurarak, fikirlerini hayata geçirdi.

2018 YILI İKİNCİ ÇAĞRISI AÇILDI

Genç girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmesine büyük destek sağlayan BİGG Programı’nın 2018 yılı ikinci çağrısı açıldı. Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı ile girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerin desteklenmesi, böylece nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen başlangıç firmalarının oluşturulması amaçlanıyor.

Program kapsamında girişimcilere girişimcilik eğitimler verilirken, ayrıca sanayi deneyimi olan rehberler ile girişimciye teknik, ticari ve idari konularda destek sağlanmaktadır. Yenilikçi iş fikirlerinin ticari ürüne, sürece veya hizmete  dönüştürülmesine yönelik üç aşamadan oluşan destek programında girişimci her bir aşamayı sırasıyla tamamlayarak TÜBİTAK tarafından uygun bulunması durumunda bir sonraki aşamaya geçebiliyor.

Programa “Akıllı Ulaşım”, “Enerji ve Temiz Teknolojiler”, “Sanayide Dijital Dönüşüm”, “İletişim ve Sayısal Dönüşüm”, “Sağlık ve İyi Yaşam” ile “Sürdürülebilir Tarım ve Beslenme” başlıklı alanlarda başvuru yapılabilecek.

Teknogirişim Sermayesi Desteği alabilmek için yapılan başvurular, akademisyen, sanayici ve yatırımcılardan oluşan bir heyet tarafından değerlendirilecek. Uygulayıcı kuruluşlar ise eğitim, mentorluk, kuluçka, iş birliği ağlarının kullanımı, iş fikirlerinin doğrulanması ve girişimcinin TÜBİTAK’a sunacağı iş planı önerilerinin onaylanması gibi faaliyetleri gerçekleştirecek.

Ulukoza İle Bigg’e Başvuranlar Kazançlı Çıkıyor

Uygulayıcı kuruluşlar aracılığı ile yürütülecek olan destek programının belirlenen 23 resmi uygulayıcı kuruluşu arasında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Uludağ Üniversitesi  iş birliğinde faaliyet gösteren Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) de yer alıyor.

‘ULUKOZA’ Hızlandırma Programı’nı geliştiren UÜ-TTO, girişimcilere hayallerindeki projeyi gerçekleştirmelerine rehberlik etmek maksadıyla mentörlük, iş planı, başvuru dokümanı, başvuru süreçleri, proje yönetimi gibi çeşitli eğitimleri veriyor. Geçen yıl UÜ-TTO aracılığı ile başvuran 10 girişimciden 7’sinin projesi TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazanmıştı.

TÜBİTAK’ın sağlayacağı hibeden yararlanmak için teknoloji tabanlı iş fikrine sahip girişimciler/ girişimci ekipler, UÜ-TTO’nun eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmetlerinin sunulduğu BİGG ULUKOZA hızlandırma programına 10 Eylül – 21 Ekim 2018 tarihleri arasında www.ulukoza.com adresinden başvuruda bulunabiliyor.

KİMLER BAŞVURABİLİR ?

Program kapsamında teknoloji ve yenilik odaklı girişim faaliyetinde bulunmaya aday, Teknogirişim Sermayesi Desteği çağrısında belirtilen nitelikleri taşıyan, örgün öğrenim veren üniversitelerin;
  •  Herhangi bir lisans programından 1 yıl içerisinde mezun olabilecek öğrenciler,
  •  Yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı öğrenciler,
  •  Lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden herhangi birini en çok 10 yıl önce almış kişilerbaşvuru yapabilir.