Türkiye’nin aynı anda en fazla UR-GE projesi yürüten kurumu konumunda yer alan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, yeni UR-GE projeleri ile sektörlere güç katmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda ilk olarak giysilik kumaş sektörüne yönelik UR-GE projesi için Ticaret Bakanlığından onay alan BTSO, tekstil, gıda, otomotiv yan sanayi, kauçuk, plastik kompozit, karoser sanayi, mobilya, asansör, işlenmiş mermer ve inşaat malzemeleri alanlarında da UR-GE proje çalışmalarına başladı.
BTSO olarak üyelerinin global arenada işlerini büyütmeleri amacıyla önemli projeler hayata geçirdiklerini belirten BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bakanlık destekleriyle gerçekleştirdikleri UR-GE projeleriyle firmaların önemli başarılar elde ettiğini belirtti. Projeler kapsamında kurumsallaşma çalışmaları ve yurt dışı tanıtım faaliyetleri ile sektörlerin dünyaya açılmasına öncülük ettiklerini belirten Burkay, “Projelerimizde yer alan firmalarımızın ihracat performansları ve çalışma kararlılığı, Bakanlığımızın UR-GE projeleri için her bir kuruma tanıdığı 10 proje hakkı sınırlamasını kaldırmasında da belirleyici oldu.” dedi.
Sınırlamanın kaldırılması sonrasında yeni UR-GE projeleri için çalışmaya başladıkları bilgisini veren Başkan Burkay, “Bu kapsamda ilk olarak giysilik kumaş sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız için Bakanlığımıza yaptığımız başvuru kabul edildi. Tekstil ve gıda sektörlerinde başlatacağımız ikinci UR-GE projemizin yanında otomotiv yan sanayi, kauçuk, plastik kompozit, karoser sanayi, mobilya, asansör, işlenmiş mermer ve inşaat malzemeleri alanlarında da UR-GE hazırlıklarımız sürüyor. BTSO olarak toplamda 20 UR-GE projesine ulaşmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
Giysilik Kumaş
‘Giysilik Kumaş UR-GE Projesi’nin ilk toplantısı, BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş ile Giysilik Kumaş ve Tekstil UR-GE Projeleri üye firmalarının katılımıyla yapıldı. 41 firmanın yer aldığı yeni projenin 4 aylık eylem planı toplantıda ele alınırken, UR-GE üyelerinin ilk eğitim faaliyeti Ekim ayında ‘Gelişmiş Satış Teknikleri’ ile başlayacak.
Rota Sırbistan Ve İtalya
Giysilik Kumaş UR-GE Projesinde firmalar ilk olarak 23-26 Ekim tarihleri arasında Sırbistan’da düzenlenecek ve Balkan ülkelerinden önemli sektör temsilcilerinin yer alacağı ikili iş görüşmesi organizasyonuna katılacak. Firmalar ayrıca Aralık ayında İtalya’da gerçekleştirilecek ikili iş görüşmesi organizasyonunda yeni işbirliklerinin yolunu arayacak
.
Kasım’da Bursa Textıle Show Başlıyor
İsmail Kuş, dünya pazarında, moda tekstil ve aksesuar alanında lider konuma sahip Bursa’nın tüm dünyaya kalite, tasarım ve yenilik odaklı ürünler sunan bir şehir olduğunu söyledi. İsmail Kuş, 14-16 Kasım 2018 tarihleri arasında Bursa Textile Show Fuar organizasyonunun yapılacağını belirterek, “Organizasyona yaklaşık 83 firma katılıyor. Dünyanın dört bir yanından önemli alıcılar yeni işbirlikleri için Bursa’ya gelecek. Bu etkinlik tekstil sektörümüzün ihracatına ve kentimizin tanıtımına güç katacak.” diye konuştu.
“BTSO ve Bakanlık Önemli Destekler Sunuyor”
BTSO Meclis Üyesi ve Tekstil UR-GE Proje Üyesi Yavuz Özdemir, Ticaret Bakanlığı’nın ve BTSO’nun firmalara büyük desteklerde bulunduğunu belirterek, “Alım heyetleri ve sektöre yönelik Kasım ayında yapılacak fuar organizasyonu, Tekstil UR-GE Projesi’nin ne kadar verimli işler çıkardığının en önemli göstergesidir.” şeklinde konuştu.
BTSO 39. Meslek Komitesi Başkanı ve Tekstil UR-GE Üyesi Engin Alemdar ise BTSO liderliğinde düzenlenen UR-GE projelerinin firmalar için büyük fırsatlar taşıdığını söyledi.
Karoser Sanayi
Otomotiv sanayinin alt sektörlerinden olan karoseri sektörüne yönelik proje çalışmalarına başlayan BTSO, sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen proje tanıtım ve istişare toplantısına ev sahipliği yaptı. BTSO Altıparmak Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan, BTSO Meclis Üyesi Haluk Sami Topbaş ve firma temsilcileri katıldı.
Karoseri Sektörünün Potansiyeli Büyük
Bursa’nın karoseri sektöründe Türkiye’nin önde gelen kentlerinden biri olduğunu ve sektörde faaliyet gösteren çok sayıda yetenekli firma bulunduğuna dikkat çeken Başkan Burkay, UR-GE desteğinin sektör için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı. İş dünyası olarak ihracat yapmak zorunda olduklarını belirten Burkay konuşmasını şöyle sürdürdü: “Uluslararası arenada çok büyük rakiplerimiz var. Bu noktada Oda olarak arayüz görevi üstlenerek ihracat yolculuğunda sektör temsilcilerimizin uyum içinde hareket etmelerini sağlıyoruz. Ortak akıl, ortak vizyon ve ortak strateji ile firmalarımız uluslararası pazarlarda çok daha rekabetçi olacaktır.” diye konuştu.
4,5 Milyon Dolar Kaynak
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan UR-GE projeleri kapsamında eğitim, danışmanlık, yurt dışı pazarlama ve alım heyetleri gibi etkinliklerde kullanılmak üzere Bakanlık tarafından toplamda 4,5 milyon dolarlık destek sağlandığını söyledi. Karoserinin özel el işçiliği ve ustalık isteyen bir sektör olduğunu kaydeden Koçaslan, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinin sektörde faaliyet gösteren firmalar için önemli bir pazar olabileceğine dikkat çekti.
BTSO Meclis Üyesi Haluk Sami Topbaş ise sektörün güç birliği yapması ve dünyada marka haline gelebilmesi adına UR-GE projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Asansör İmalatı
Asansör imalatçısı firmaların yer alacağı UR-GE Projesi kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantısı Oda Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, 35. Meslek Komitesi ve Makine Konseyi Başkanı Cem Bozdağ, BTSO MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök, komite üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı.
Ur-Ge’nin Avantajlarını Fırsata Çevirmeliyiz
BTSO Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Ticaret Bakanlığı ile birlikte yürütülen UR-GE projelerinin sektörlerin gelişimine ve dış ticaret hacmine büyük katkı sağladığını ifade etti. Devletin iş dünyasına sunduğu desteklerin firmalar için büyük fırsat olduğunu kaydeden Şener, “Her bir UR-GE Projemize 4.5 milyon dolara kadar kaynak sunuluyor. Bebe ve çocuk konfeksiyonu gibi farklı sektörlerde firmalarımız, UR-GE ile ihracatını ciddi anlamda yükseltti. Asansör sektörümüz de mutlaka UR-GE projesindeki fırsatları avantaja çevirmeli.” dedi.
Dünya Halatsız Asansöre Geçti
Bursa’da yaklaşık olarak 80 asansör firmasının olduğunu kaydeden Cüneyt Şener, asansör sektörünün montaj işlemlerinden sıyrılarak daha fazla üretime yönelmesi gerektiğini dile getirdi. Asansör sektörünün hem imalat hem de ihracat yapabilecek yeteneğe sahip olduğunu kaydeden Şener, “Asansör sektöründe üretim teknolojisi oldukça farklılaştı. Artık küresel firmalar halatsız asansör sistemleri geliştiriyor. Elektromanyetik üretim teknikleriyle bunu başarıyorlar. BTSO olarak sektörümüzün yeni teknolojilerin gerisinde kalmasını istemiyoruz. Sektörümüz kabuğunu kırmak zorunda. UR-GE projeleriyle sektörümüzün üretkenliğini ve ihracatçı kimliğini güçlendirmek için çalışacağız.” diye konuştu.
Sektördeki Pasta Daralıyor, Çıkış Noktamız İhracat Olmalı
BTSO 35. Meslek Komitesi ve Makine Konseyi Başkanı Cem Bozdağ, asansör imalatı sektörünün dünyaya açılması gerektiğini vurguladı. Sektördeki pastanın her geçen dönem azaldığını kaydeden Bozdağ, “Firmalarımız için çıkış noktası yurt dışı pazarlara açılmaktır. UR-GE desteğinin ihracat noktasında yeterli alt yapısı olmayan firmalarımız için ateşleyici bir unsur olacağına inanıyorum. UR-GE ile asansör sektöründeki firmalarımız dış ticarette çok daha iyi noktalara ulaşacaktır.” dedi.