Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen ‘Dış Politika Vizyonunun İhracat Hedeflerine Etkisi’ konulu toplantı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. İş dünyasının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin dünya ticaret pastasından aldığı payı artırma hedefinde olduklarını belirtirken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da iş dünyasının küresel ölçekteki başarılarını desteklemek ve yeni ticari fırsatlar oluşturmak için çok önemli çalışmalara imza attıklarını ifade etti.
“YOLUMUZDAN VE HEDEFLERİMİZDEN VAZGEÇMEYİZ”
İbrahim Burkay, son 15 yılda önemli kazanımlar elde eden Türkiye’nin büyük zorluklarla mücadele ettiğini söyledi. Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada yaşanan karışıklıklarla birlikte belli odaklar tarafından kurgulanan kaos senaryoları ve uluslararası alanda menfaat odaklı değişken tutumların ekonomiyi bir nebze de olsa yavaşlattığını; ancak tüm bu gelişmelerin iş dünyasını yolundan ve hedeflerinden vazgeçiremediğini vurgulayan Başkan Burkay, “Ülkemizin Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ilan ettiği kalkınma manifestosu, ihracata dayalı bir büyümeyi öngörmektedir. Türkiyemizi gerek yapısal reformlar gerekse de ihracat odaklı çalışmalarla şaha kaldırmak ve bir üst lige taşımak hepimizin ortak hedefi ve inancıdır.” dedi.
“ÜYELERİMİZİN İHRACAT YOLCULUKLARINI DESTEKLİYORUZ”
Bursa iş dünyasının BTSO liderliğinde ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ inancıyla ülkenin hedefleriyle bütünleşen projelere imza attığını vurgulayan İbrahim Burkay, TEKNOSAB projesine yabancı yatırımların kazandırılması konusunda Dışişleri Bakanlığından destek beklediklerini de ifade etti..
“ULUSLARARASI POLİTİKADAKİ SICAK İLİŞKİLER İHRACATIMIZA İVME KAZANDIRIYOR”
Bursa iş dünyasının başta komşu ve yakın ülkeler olmak üzere AB, ABD ve Rusya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilere dair beklentilerini de aktaran İbrahim Burkay, şunları kaydetti: “Uluslararası politikada iletişime dayalı sıcak ilişkilerin kurulduğu her dönemde ihracatımız ivme kazanmıştır. Yaptıkları değerli çalışmalar için Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na ve hükümetimize kentim ve iş dünyamız adına şükranlarımızı sunuyorum.”
“BURSA 188 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bursa’nın BM’ye üye 188 ülkeye 14,9 milyar dolarlık ihracat yaptığını belirterek, “Bursa’nın ulaştığı ihracat başarısını birçok ülke hayal bile edemiyor. Bursa, çok değerli girişimcilerimiz sayesinde Birleşmiş Milletler’e üye 194 ülkenin 188’ine ihracat yapıyor. Bursa’ya da bu yakışır. Kentin girişimci iş insanlarını kutluyorum. Bursa ekonomisinin kalkınması ve ihracatının artması dış politikamız için de büyük önem taşıyor. Tüm dünyada korumacılık politikaları gelişse de uluslararası düzeydeki ilişkileri belirleyen ekonomidir. Bu vesileyle vizyonumuz paylaştığımız bu toplantıya değerli ev sahiplikleri için BTSO Başkanımız Sayın İbrahim Burkay’a ve Yönetim Kurulumuza teşekkür ediyorum.” dedi.
“SERBEST TİCARET ANLAŞMASI İÇİN 17 ÜLKEYLE MÜZAKERE İÇİNDEYİZ”
Tüm dünya ekonomilerindeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve ortaya çıkan fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Afrika ve Latin Amerika açılımlarının ihracat rakamlarına da yansımaya başladığını ifade etti. İş dünyasının önündeki engelleri kaldırmak amacıyla 20 ülkeyle imzaladıkları Serbest Ticaret Anlaşmaları’nın iyi bir şekilde işlediğine dikkat çeken Çavuşoğlu, aralarında Ukrayna, Japonya ve ABD’nin bulunduğu 17 ülkeyle müzakere içinde olduklarını açıkladı. Serbest Ticaret Anlaşması için Ukrayna ile son aşamada olduklarını, Japonya’yla Haziran ayında ev sahipliği yapacakları G-20 Zirvesi’nde anlaşma imzalanacağını söyleyen Mevlüt Çavuşoğlu, Pakistan’la da tercihli ticaret anlaşması planladıklarını kaydetti.
“AB VİZESİ İÇİN 72 KRİTERİN 66’SINI TAMAMLADIK”
Aralarında ABD’nin de bulunduğu 8 ülkeyle serbest ticaret anlaşması için teyitleştiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız ile ABD Başkanı Trump arasında yapılan görüşmeler neticesinde ABD ile ticaret hacmimizi çok kısa sürede 75 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. Ekonomi kurmaylarımız çalışma içinde. Diğer taraftan Kanada, Hindistan, Vietnam ve Güney Afrika için de çalışmalarımız sürüyor.” dedi.
Ticaretin önündeki bir diğer engelin ise vize konusunda yaşandığını belirten Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın iş dünyası için vize muafiyeti getirdiğini, amaçlarının ise bu ülkenin Türkiye’ye uyguladığı vizeyi tamamen kaldırmak olduğunu kaydetti. AB vizesi için belirlenen 72 kriterin 66’sını tamamladıklarını açıklayan Çavuşoğlu, “Kalan 6 kriter için de çalışma gruplarımızı oluşturduk. AB sözünde durursa, önümüzdeki süreçte bu bölge için de vize serbestisini elde etmiş olacağız.” diye konuştu.
“TİCARİ FIRSATLAR İÇİN DOĞRU STRATEJİLER GELİŞTİRMELİYİZ”
Toplantıda BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, Bursa iş dünyasının BTSO liderliğinde yürütülen çalışmalarla mevcut pazarlardaki gücünü artırırken, yeni ve alternatif pazar arayışını sürdürdüğünü söyledi. Ali Uğur, “Bursa iş dünyası olarak küresel ölçekteki değişimleri iyi okumalı ve krizleri ticari fırsata dönüştürmek adına doğru stratejiler geliştirmeliyiz.” dedi.
Vali Yakup Canbolat, Bursa’nın Türkiye’nin ihracat hedeflerine en fazla katkı sağlayan şehirlerden biri olduğunu ifade etti. İçişleri Eski Bakanı Efkan Ala da Bursa’nın Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olduğunu belirterek, kentin dış politik süreçlerden en fazla etkilenen şehirler arasında yer aldığını vurguladı.
‘Dış Politika Vizyonunun İhracat Hedeflerine Etkisi’ başlığıyla düzenlenen toplantı, Bursa iş dünyası temsilcilerinin Bakan Çavuşoğlu’na soru, görüş ve önerilerini aktarmasıyla tamamlandı.