Dünya genelinde son 10 yılda 10 kattan fazla büyüyen e-ticaret, hızlı hayata geçirilebilmesi ve klasik perakendedeki maliyetleri taşımaması nedeniyle, iş kurmak ya da satışlarını artırmak isteyen birçok şirket için cazibeli bir kanal olarak öne çıkmaktadır.
Bilgi-iletişim araçlarındaki gelişmelerin ticaretle entegre olmuş yüzü olarak karşımıza çıkan elektronik ticaret; firmaların doğru tüketiciye, doğru araçlarla, hızlı bir şekilde erişim sağlaması için en verimli yöntemdir. E-ticaret sayesinde, özellikle küresel pazarlarda faaliyet gösteren firmalar; daha kolay pazar çeşitlendirmesi yapabilmekte; daha etkin dağıtım kanalları ile operasyonel maliyetlerini düşürerek ve müşteri portföyünü genişleterek risk yapısını kontrol edilir konuma getirmektedir.
Dünyada Son 10 Yılda 10 Kattan Fazla Büyüyen Sektör; E-Ticaret
E-ticaret, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını, şirketlerin özellikle de perakendecilerin iş modellerini yeniden şekillendirmektedir. Hızlı büyümesine yakın gelecekte de devam edecek e-ticaretin, toplum ve ekonomiye de sayısız faydası bulunmaktadır. Bugün, dünya nüfusunun neredeyse yarısı internet kullanıcısı haline gelmiş olsa da, internet nüfusu önümüzdeki dönemde de hızla büyümeye devam edecektir.
Global Perakende E-Ticaret Hacmi Rekor Seviyelere Ulaşıyor
2011 yılında gelişmekte olan ülkeler hacmin %32'sini oluştururken, bugün bu oran %59 seviyesine gelmiştir. 2020 yılında ise toplam hacmin %64'ünün gelişmekte olan ülkeler tarafından oluşturulması beklenmektedir. Dünya perakende e-ticaretinin yüksek büyüme hızının önümüzdeki yıllarda da devam edeceği tahmin edilmektedir. Yatırım bankası Goldman Sachs, 2020 yılında global işlem hacminin 3 trilyon dolar sınırına yaklaşacağını öngörmektedir.
Sektörün gelişiminde dünyanın en büyük e-ticaret pazarına sahip olan Çin'in etkisi büyüktür. E-ticaretin küresel aktörlerinin başında gelen Çin'in, artan tüketici nüfusuyla kendi içinde hatırı sayılır bir potansiyele sahip olduğu biliniyor. Dünyada en çok online alışveriş yapılan ülke olan Çin’de, 2021 itibarıyla toplam perakende işlemlerinin 25’inin online olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
“1 Günde 18 Milyar Dolarlık Satış”
Alibaba grubunun da desteği ile Çin'de her yıl 11 Kasım'da kutlanmaya başlayan Single's Day (Bekarlar Günü) festivalinde internet devi Alibaba, 2015 yılında bir günde yaptığı 14.3 milyar dolar değerindeki satış rakamını 2016 yılında %32 büyüterek 18 milyar dolar seviyesine çıkarmıştır. 2016 satışlarının %82'sinin mobilden yapıldığı bu festival, sadece e-ticarette değil, Çin perakende sektöründe de artık önemli bir yere sahiptir.
Türkiye’de E-Ticaret Pazarı Hacmi 30.8 Milyar TL’ye Ulaştı
Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de e-ticaret hızla büyümektedir, fakat bu büyüme ülkemizi uluslararası arenada yeteri kadar rekabetçi bir konuma henüz taşıyamamıştır. Türkiye’de 2012 yılında %45 olan internet penetrasyonu hızla yükselmiş ve 2016 yılına gelindiğinde ülkemiz 46.2 milyon internet kullanıcısı ile %58 internet penetrasyonuna ulaşmıştır. TÜBİSAD ve ETİD'in birlikte yaptığı çalışmaya göre, artan internet penetrasyonu ve akıllı telefon kullanımı ile 2016 itibarıyla Türkiye e-ticaret pazarı hacmi 30.8 Milyar TL seviyesine ulaşmıştır. Pazarın perakende kısmı, 2013 yılından itibaren yılda ortalama %34 büyüyerek 7.3 milyar TL'den 2016 yılında 17.5 milyar TL seviyesine gelmiştir.
Altyapısal anlamda Türkiye'nin diğer gelişmekte olan ülkelerden farkı olmadığı, hatta Çin, Hindistan, Güney Afrika gibi ülkelerden gerek internet penetrasyonu gerekse akıllı telefon kullanımında önde olduğu görülse de, e-ticaretin toplam perakendeden aldığı pay göreceli olarak düşük kalmaktadır.
Türkiye’deki E-Ticaret Sitelerinin Sayısı 12 Bin’e Yaklaştı
Yurt içindeki e-ticaret pazarı daha çok işletmeden son kullanıcıya odaklanan bir yapıdadır. Online ticarete açılmaktaki temel hedef daha fazla tüketiciye ulaşmak ve satış hacmini artırabilmektir. Perakendeciler, geleneksel yapıdan farklı olarak online platformda daha düşük maliyet avantajına sahip olduklarından rekabetçi fiyatlar sunabilmektedir. Son yıllarda, kadınlar hedef alınarak yapılan e-ticaret sayesinde ülkemizde moda perakendeciliğinde hızlı bir gelişim yaşanmıştır. Sektörde özel şirketlerin yanı sıra, STK ve spor kulüpleri gibi farklı tüzel kişilere ait elektronik satış platformları da bulunmaktadır.
Sınır Ötesi E-Ticaret
Ticaretteki yeni dinamikler ve yükselen trendler küresel girişimciler için de fırsatlar sunmaktadır. Girişimciler online kanallar sayesinde ürünlerini sadece yurtiçi pazarlarla sınırlamadan yurtdışı pazarlara da ulaştırmaya başlamışlardır. 2016 yılında 400 milyar dolar seviyesine ulaştığı tahmin edilen sınır ötesi ticaret rakamının her yıl ortalama %27 büyüyerek 2020 yılında 1 trilyon dolar sınırına yaklaşması beklenmektedir.
E - Ticarette Başarı Tüyoları
Dünyadaki pazar hacmini her geçen gün katlayarak büyümeye devam eden e-ticaret sektörü, hızlı büyüyen iş modellerinden birisi haline geldi. Bu hızlı gelişim süreci, internet üzerinde binlerce e-ticaret sitesinin açılmasına yol açarken rekabeti de çok daha çetin hale getirmiştir.
-Kullanıcı dostu tasarıma sahip E-ticaret siteleri oluşturmak:
Kullanıcı dostu e- ticaret sitesi için, renk uyumuna dikkat edilmesi, kullanıcıların gözünü almayan ve yormayan bir renk tonlamasına sahip, renk geçişlerinin iyi yapıldığı, header, footer ve arasında kalan bölümün birbiriyle uyumlu olduğu, sayfa geçişlerinin karışık olmadığı E-ticaret siteleri oluşturmak ve sonuca kolay götüren tasarımlar daha çok tutulmaktadır.
-Reklama bütçe ayırmak:
Potansiyel müşterileri çekmek ve kısa yoldan satış yapmak, aynı zamanda sitenizin hitini arttırmak için bütçe ayırmalısınız. Bu reklamlar sayesinde, özellikle Google Adwords reklamları ile gerçekten potansiyel müşterilerin sitenizi ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle satış rakamına daha çabuk ulaşmış olacaksınız. Facebook reklamları ile yine aynı şekilde hedeflediğiniz kitleye reklam gösterebilir, bölgesel, yaş, cinsiyet gibi birçok kriterde filtreleme yaparak satış yapabilirsiniz.
-Bilgilendirici makaleler oluşturmak:
İnsanları bilgilendirici makaleler oluşturmak ve yayınlamak iyi sonuçlar doğurabilir. İnsanlar daha çok öğrendikçe, sitenize olan ilgi ve güvenleri artıyor. Kurduğunuz blogda sitenizin genel yapısı ile alakalı, sayfaları ile ilgili ve ürünleriniz ile alakalı bilgiler paylaşabilirsiniz.
-Canlı destek servisi ile ziyaretçilere yardımcı olmak:
Ziyaretçilere satın alma aşamasında canlı destek servisi sunarak siparişlerini tamamlaması konusunda yardımcı olabilirsiniz. Alacağınız bu servis ile sitenizin herhangi bir sayfasında uzun süre kalan veya neredeyse sitenizin tamamını gezmesine rağmen karar vermeyen bir ziyaretçiye destek davetiyesi göndererek olası bir soru işaretini düzeltebilir ya da satın almaya henüz karar veremeyen bir ziyaretçiyi ikna ederek satışın gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.
-Listeleme ve arama bölümleri:
E-ticaret sitelerinin en önemli parçalarından biri de listeleme ve arama bölümleridir. Ziyaretçiler aradığı ürünü bulamazsa ya da düzgün bir şekilde listeleme yapamıyorsa, büyük olasılıkla başka sitelere yönlenecektir. Siz de bu konuda geliştirme yapabilmek için sıralama ve filtreleme seçenekleri sunmalısınız. Ziyaretçilerinize her zaman düşük fiyattan pahalıya ya da tam tersi ve filtreleme yapmasına izin verin. Örneğin, dizüstü bilgisayar arayan bir kişiye, fiyata göre sıralama ve bunun yanı sıra markaya, işlemci hızına ve ekran boyutuna göre filtreleme imkanı sağlamalısınız.
-Profesyonel destek almak:
Orta ve uzun vadede bir yerlerde olmak istiyorsanız, kesinlikle bir profesyonel e-ticaret uzmanından yardım almalısınız. Sizi karşınıza çıkacak her türlü sorunun içerisinden kısa sürede kurtaracak ve hedefinize daha çabuk ulaşmanızı sağlayacaktır.