Zengin doğal kaynakları, 260 milyonu aşan nüfusu ve hızla gelişen ekonomisi ile Uzak Doğu’nun yıldızı parlayan ülkeleri arasında yer alan Endonezya, potansiyel bir pazar olma niteliği taşıyor.
Güneydoğu Asya ile Avustralya anakaraları arasında uzanan bir adalar grubu devleti olan Endonezya’nın karasuları toplam yüzölçümünün yaklaşık olarak dört katı kadardır. Kuzeyde Malezya, doğuda Papua Yeni Gine ile komşu olup, batısında ve güneyinde Hint Okyanusu bulunmaktadır. 17 bin kadar adasıyla Endonezya pek çok önemli ticari ve stratejik su yollarını kontrol etmektedir. Endonezya dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesidir.
Endonezya’da devlet ve hükümet başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı makamında toplanmıştır. Cumhurbaşkanı, Devlet Başkanlığı ve Hükümet Başkanlığı görevlerini yürütmekte olup ayrıca Başbakan yoktur. Bakanlar, doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanır veya azledilirler.

Resmi Adı Endonezya Cumhuriyeti
Nüfus 264 Milyon (2017)
Yüzölçümü 1.904.443 km2
Dil Endonezce, Malayca
Başkent Jakarta
Yönetim Şekli Cumhuriyet
Devlet Başkanı Joko Widodo
 
Ekonomik Yapı
Bağımsızlığını 1945 yılında kazanmış olan Endonezya, 1950’li ve 1960’larda yaşadığı büyük iktisadi sorunların ardından iktisadi hedeflerini 5 yıllık kalkınma planları ile belirlemektedir. Kararlı iktisadi idare ülkenin istikrarlı bir büyüme oranı tutturmasını sağlamıştır. Zengin doğal kaynakları, 264 milyon nüfusu ve geride bıraktığımız yıllarda gösterdiği büyüme performansı ile Uzak Doğu’nun kaplanları arasında sayılan Endonezya, 1997 yılı ortalarında baş gösteren Asya Krizi ile mali çevrelerin dikkatlerini üzerinde toplamıştır. Bugün Endonezya ekonomisinin dengeleri oldukça iyi olarak kabul görmekte ve bu ana sektörlerin önemli rol oynaması sayesinde ortaya çıkmaktadır.
Para Birimi Endonezya Rupisi
GSYH (Milyar $) 1.085 ( 2018 EIU öngörüsü)
Kişi Başına GSYH ($) 3.846.86 (2017)
Büyüme Oranı (%) 5.1 (2017)
 
Dış Ticaret
Endonezya 1970, 1980 ve 1990’lı yıllarda ithalata bağımlılığı nedeniyle cari işlemler açığı veren bir ülke konumunda olmuştur. Ancak kriz sonrasında ithalattaki önemli ölçüdeki düşüş nedeniyle dış ticaretteki bu yapı değişmiş ve ülke ticaret fazlası veren bir ülke konumuna gelmiştir. Bu durumun oluşmasında Endonezya’nın ihraç ettiği hammaddelerin dünya fiyatlarındaki artış da önemli rol oynamıştır.
Endonezya ihracatında 2012 yılı itibarıyla en önemli ihraç ürünleri; taşkömürü, petrol gazları, palm yağı, ham petrol, tabii kauçuk ve bakır cevherleridir. İthalatta ise başlıca ürün grupları; petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, ham petrol, telefon cihazları, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar; petrol gazları ve diğer hidrokarbonlar, otomotiv, otomotiv yedek parçaları, otomatik bilgi işlem makineleri ve buğday unudur.
Endonezya’nın en önemli ihraç pazarı Japonya olup, ihracatın % 14,84’ü bu ülkeye yöneliktir. Japonya’dan sonra Çin, Singapur, Kore, ABD, Hindistan, Kore, Malezya ve Tayland en fazla ihracat yaptığı diğer ülkelerdir.
Türkiye – Endonezya Ticaret İlişkisi
Endonezya, Türkiye’nin de üyesi olduğu D-8 ülkeleri içindedir. D-8’in diğer üyeleri Bangladeş, İran, Malezya, Pakistan, Nijerya ve Mısır’dır. Bu organizasyon, üyelerinin sosyal ve ekonomik ilişkilerinin zenginleştirilmesine yeni bir boyut katmaktadır. D-8’in amacı, üye ülkeler arasındaki ticareti ve işbirliğini artırmaktır. Diğer çoğu Uzakdoğu ülkesiyle olduğu gibi Endonezya ile olan ticaretimizde de ticaret dengesi aleyhimize seyretmektedir. Endonezya’nın dinamik 264 milyonluk nüfusu, büyüyen orta gelir sınıfı ve uzun dönemde ekonomisinin görünümü ikili ekonomik ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi için uygun bir zemin teşkil etmektedir.
Türkiye - Endonezya Ticaret Rakamları ( Bin ABD Doları)
  2016 2017 2018 / ( 1-4 )
İhracat 253.636 236.667 84.191
İthalat 1.424.722 1.507.120 504.371
Hacim 1.678.358 1.743.787 588.563
Denge -1.171.085 -1.270.453 -420.180
Kaynak: Trademap
Endonezya İş Kültürü
Her ülkenin farklı özellikleri ve iş kültürü olduğu gibi Endonezya’nın da kendine has kültür öğeleri bulunuyor. İş seyahati için yolunuz bu ülkeye düşerse dikkat etmeniz gereken bazı konular var.
İş Görüşmesi Sırasında
  • Uzun vadeli kişisel ilişkilerin oluşturulması hayati önem taşımaktadır. Endonezya iş kültüründe ilişkiler saygı ve güven temeli üzerine oturtulur. Sunuş malzemenizin ve şirket tanıtım broşürünüzün Bahasa diline tercüme edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, resmi bütün temasların bu dilde yapılması gerekir. Bu dilin kullanımı reklamlarda ve yayınlarda zorunludur.
  • Kartvizitlerinizi renkli ve kabartmalı yapmanız iyi bir hareket olacaktır.  Endonezyalılar bu tür süslü kartvizitleri sevmektedirler. Kartınızın bir yüzünün Bahasa diline tercüme edilmesi iyi bir izlenim bırakacaktır. Kartvizitinizi sağ elle ve alıcının yüzüne doğru gelecek şekilde uzatmaya gayret ediniz. Birisinin kartvizitini alınca, kartı dikkatlice incelediğinizi gösteriniz. Çünkü kartı alıp incelemeden hemen cebinize koymanız saygısızlık olarak kabul edilebilir.
  • Endonezya iş kültüründe fertten ziyade, grup kararları daha önde gelir. En yaşlı ve yetenekli kişi grupta lider konumundadır. Yöneticiler genellikle önemli ailelerden ve ordudaki yüksek rütbeli kişilerin arasından seçilir.
  • Toplantılarda Endonezyalı katılımcıların çok az şey konuştuklarını göreceksiniz. Bu suskunluk olumsuz bir şekilde yorumlanmamalıdır. Katılımcılar grupları ile oybirliğine ulaşana kadar suskun kalacaklardır.
  • Eğer cevap verecek kişi kasten sorunuza cevap vermiyorsa, bu “hayır” demenin başka bir yoludur.
  • Büyük şirketlerle randevularınızın en erken 1 hafta öncesinden alınması gerekmektedir. Randevusuz görüşmelerden veya son anda alınan randevulardan iyi sonuçlar elde edilmesi mümkün görünmemektedir.
İş Kıyafeti
  • Resmi kıyafet en iyisidir. Ancak resmi olmayan kıyafetlerin bazen işte ve sosyal durumlarda giyildiği görülmektedir. Bir işadamı için en emin yol takım elbise ve kravattır, uygun olan zamanlarda ceket çıkartılabilir.
  • Standart iş kıyafetinde erkekler koyu pantolon, açık renkli uzun kollu gömlekler giyer ve kravat takarlar. Birçok işadamı kravatsız kısa kollu gömlek giyerler.
  • Kadınlar Müslümanlara ve Hindulara saygı göstermeli ve en azından kollarının üstünü de kapatacak şekilde bluz giymelidirler. Etek diz boyunda veya dizin altında olmalıdır. Kadınlar için koyu ve yumuşak renkler uygundur. Parlak ve canlı renkler iş yerleri için uygun değildir.
 
Hediye Kültürü
  • İlk toplantıda Endonezyalı iş ortaklarınıza çok küçük hediyeler sunarak ilginizin olduğunu ve uzun vadeli bir iş ilişkisine girmeyi düşündüğünüzü gösterebilirsiniz. Hediyeleriniz sade ancak düşünceli olmalıdır.
  • Hediye verenin yanında hediye paketini açmak Endonezya kültüründe yer almamaktadır. Bu hareketin sebebi ise alıcının açgözlü ve sabırsız olmadığının bir göstergesidir.
  • Batılılar tarafından çiçek göndermek popüler bir harekettir. Çiçek sayısını çift sayıda gönderiniz, çünkü tek sayı uğursuz bir sayı olarak kabul edilmektedir.
  • Önceden kararlaştırılmadıkça bir akşam yemeğine giderken yiyecek olarak hediye götürmekten kaçınınız. Yemek götürmek ev sahibini yiyeceğinin yeterli olmadığı anlamına gelebilecek kaba bir davranış olarak kabul edilebilir.
 
Halk Davranışı
  • Endonezyalılar arasında selamlaşma bir resmiyet havası içinde, yavaş ve temkinli bir şekilde gerçekleştirilir.
  • Geleneksel Hindu selamında da başınızı hafifçe sallayarak avuç içlerini birlikte tutarak dua eder gibi selam vermeniz gerekebilir.
  • Endonezyalılar başlarını ruhun en önemli kısmı olarak kabul etmekte olduğundan herhangi birisinin başına dokunmamaya özen gösterin hatta bir çocuğun bile başına dokunmayın.
  • Halk içerinde sakız çiğnemek de hoş karşılanmayan bir davranış biçimidir.

 
Endonezya Gezi Rehberi
Güneydoğu Asya’nın cennet ülkesi Endonezya, binlerce adadan oluşan dünyanın en kalabalık ve coğrafi olarak en dağınık ülkelerinden biridir. Tropik iklimde yer alan yemyeşil doğası, beyaz kumsalları ile bir cennet iken birbirinden güzel plajları, doğa güzellikleri, volkanları, dünyaca ünlü farklı inançları temsil eden tapınakları ve dalış noktalarıyla eşsiz bir güzelliktir. Eğer iş seyahati için Endonezya’ya giderseniz mutlaka görmeniz gereken yerler de var.
Java Adası
Java Adası, Endonezya’nın kalbi olarak tanımlanır. Başkent Jakarta’nın yer aldığı bu ada, Endonezya tarihinin büyük bir kısmına ev sahipliği yapması açısından da tarihi bir öneme sahiptir. Volkanik bir ada olan Java’da 38 adet aktif ve pasif halde volkanik dağ bulunmaktadır. Java Adası’na gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler de var. Bunlar; Borobudur Tapınağı, Ayner Plajı ve Parambanan Tapınağı. Hem tarihi dokusu hem de doğasıyla ön plana çıkan bu yerler, Java Adası’nın turist bir ada haline gelmesini da sağlamıştır.
Bali
Endonezya’ya gidildiğinde görülmesi gereken bir diğer ada da Bali. Burası eşsiz güzellikleri ve doğasıyla son yılların en popüler tatil mekanlarından biri haline geldi. “Son Cennet” olarak anılan Bali Adası, Endonezya’nın doğal güzelliklerinin tadını çıkarmak isteyenlerin ilk durağı oluyor. Bali de de Java Adası’nda olduğu gibi görülmesi gereken birçok doğal güzellik var. Pirinç tarlaları, Lempuyang Tapınağı, Su Sarayı, Pura Ulun Danu Beratan Tapınağı, Handara Kapısı ve Tanah Lot Tapınağı bunlardan bazıları.
Ulusal Anıt
132 metre yüksekliğindeki bu görkemli yapı Endonezya’nın kurtuluşunu ve bağımsızlığını simgelemektedir. Asansörle yukarı çıktıktan sonra içerideki müzeyi gezebilir ve şehrin eşsiz manzarasını izleyebilirsiniz.
İstiklal Cami
Endonezya ve Güney Asya’nın en büyük, dünyanın ise 4. büyük camisi olan İstiklal Cami, muazzam ve görkemli görünmektedir. Caminin inşası 17 yıl sürmüş ve 12 milyon dolar harcanmıştır. 120.000 kişi kapasiteli bu cami 1978 yılında faaliyete girmiştir. Buranın tam karşısında ise Katedral Jakarta bulunmakta.
Endonezya Yemek Kültürü
 
17.000 ada ve adacık üzerine kurulmuş bir ada ülkesi olan Endonezya’nın mutfağı ülkede yaşayan binlerce kültürün çeşitliliğinden doğar. Bu nedenle tek bir çeşit Endonezya mutfağı yoktur fakat bölgesel yemek çeşitlerine rastlanmaktadır. Kültüründe Hint, Portekiz, Arap, Çin, Malezya ve İngiliz mutfaklarının izleri görülmektedir. Endonezya mutfağı genel anlamıyla pirince, ete balığa ve sebzeye dayanır.
Indonesian Satay
Indonesian Satay, kömür ateşinde pişirilen dana etin fıstık sosu dökülerek servis edilmesiyle hazırlanıyor. Endonezyada sokak tezgahlarından, seçkin restoranlara kadar birçok noktada bu yemek rahatlıkla bulunabilir.
Fried Rice
Ülke sınırlarını aşıp dünyaca ünlü bir lezzet haline gelmiş olan kızarmış pilav, birçok sebzeyle birlikte kızartılmış pirinçten oluşuyor. Üzerine soya sosu dökülerek servis edilen pilav, Endonezya’nın en lezzetli yemekleri arasında gösteriliyor.
Indomei
Endonezya usulü noodle yemek isterseniz Indomei’yi deneyebilirsiniz. Yeşil soğan, domates ve kırmızı biberle birlikte sunulan noodle, ülkenin en sevilen tatlarından biri. Hem ucuz hem de lezzetli bu yemek ülkede kısa sürede servis edilen yemeklerin başında geliyor.
Nasi Uduk
Ülkenin geleneksel lezzetlerinden biri de Nasi Uduk. Bu yemek, Hindistan cevizi suyunda haşlanmış pirinçlerle sunulan garnitürlerden oluşmaktadır. Pirinçlerin yanında tavuk parçacıkları ve soğan kızartması sunuluyor. Genellikle öğle yemeği olarak tercih edilen nasi uduk, sıcak servis ediliyor.