BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından “Dünya Gıda Güvenliği Günü'' dolayısıyla düzenlenen panele katıldı.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş'un moderatörlüğünde, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen panelde konuşan Murat Bayizit, Türkiye’nin üretim kapasitesiyle dünyanın en büyük tarım ve gıda ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye’de gıda üretiminin nüfustan hızlı bir şekilde arttığını ve bu noktada herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ifade eden Bayizit, “Sektörde 18 milyar dolara ulaşan ciddi bir ihracatımız var. Türkiye gıda üretimiyle 85 milyon nüfusunun yanında 40 milyon turist ve 15 milyon geçici yolcuyu da dahil edersek aslında 140 milyona ulaşan bir nüfusu besliyor. Bu denli büyük bir nüfusun gıda güvenliğini sağlayabilmek kolay bir iş değil. Bu konuda tarladan sofraya tüm tedarik zincirinin sorumluluğu bulunuyor.” dedi.

GIDA OSB PROJESİ
Murat Bayizit, Türkiye’de gıda sanayisindeki işletmelerin ağırlıklı olarak KOBİ ölçeğinde olduğunu ve sektörde dağınık bir yapıda üretim gerçekleştirildiğini kaydetti. Mevcut dağınık yapının gıda güvenliği açısından kontrolü de zorlaştırdığını ifade eden Bayizit, gıda sanayicilerinin ‘Gıda OSB’ içerisinde faaliyet göstermesi gerektiğini vurguladı. BTSO olarak uzun yıllardır bu konuda çalıştıklarının bilgisini veren Bayizit, “Sektörde KOBİ niteliğindeki tüm firmaları tek bir çatı altında buluşturduğumuz bir OSB kurmayı hedefliyoruz. Burada gıda kontrol laboratuvarından lisanslı depolara kadar gerekli tüm altyapıyı sanayicilerimize sunacağız. Bu şekilde kurulacak OSB’ler Bakanlık tarafından başlatılan Havza Bazlı Destekleme Modeli’ne de katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.

GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN DESTEK PAKETİ ÖNERİSİ
Hükümet tarafından KOBİ’lerin gıda güvenliği altyapısının güçlendirilmesi adına uygun koşullu finansman destek paketleri oluşturulabileceğini ifade eden Bayizit, şu değerlendirmelerde bulundu: “Sektörde önemli bir katma değerli üretim gücümüz var. Özellikle küçük aile işletmelerine yönelik kurgulanacak desteklerle buradaki üretimi kontrol edilebilir hale getirmemiz gerekiyor. Bu işletmelere verilecek desteklerin ihracatımızın da artmasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.”

EN ÖNEMLİ KONU TÜKETİCİLERİN EĞİTİMİ
Bayizit gıda güvenliği noktasında önemli konulardan birinin de tüketicilerin eğitimi olduğunu, bu noktada Gıda Güvenliği Bilgi Platformu kurulması gerektiğini söyledi. Türkiye’de üreticinin piyasaya sunduğu ürünün değil, tüketicinin satın alma eğilimlerinin kaliteyi artırdığına dikkati çeken Bayizit, “Tüketici eğilimleri fiyat üzerinden satın alma odaklı olduğu için üreticiler buna ayak uyduruyor ve ürün kalitesi belli bir noktada kalıyor. Ülkemizdeki mevcut süpermarket düzeni de buna imkan sağlıyor. Tüketicilerin kendi sağlığına önem vererek gıda güvenliği konusunda daha bilinçli davranması gerekiyor. Bakanlığımız da bu konuda elinden geleni yapıyor.” ifadelerini kullandı.
 
230 OKULDAN 40 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİYE EĞİTİM
BTSO olarak ‘Güvenilir Gıda Tüketelim’ projesiyle son 3 yılda 230 okulda 40 binden fazla öğrenciye gıda güvenliği, etiket okuma gibi konularda eğitimler verdiklerini hatırlatan Bayizit, gıda güvenliğinin Milli Eğitim müfredatında yer alması ve ders olarak okutulması gerektiğini sözlerine ekledi.
Panele Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Ulusal Uzmanı Dr. Melda Keçik, Gıda Güvenliği Derneği Danışma Kurulu Üyesi R. Petek Ataman, Tüketici Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ergün Kılıç katıldı.