Bursa Elektrik Malzemeleri İmalat Sanayii (BEMİS) Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Güneş, Ardahan'da bir köyde çocukluk dönemlerinde elektriğe olan tutkusunu geliştirerek bugün dünyanın farklı coğrafyalarına ihracat yapan bir girişimin mimarı iş insanı. BEMİS firmasını çeyrek asrı aşkın bir tecrübe ile sektörde öncü bir marka haline getiren Şinasi Güneş, iş hayatında yaşadığı zorlukları, taksicilik yaptığı dönemlerini ve tüm detaylarıyla BEMİS'i kurma hikayesini anlattı. Şinasi Güneş, bugün ürettiği 3.000’in üzerindeki endüstriyel elektrik ekipmanlarını 55 ülkeye ihraç eden BEMİS'in yerli teknoloji yatırımlarını, gelecek hedeflerini ve Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu BTSO'nun çalışmalarına ilişkin yorumlarını BTSO Ekonomi Dergisi okuyucularıyla paylaştı.
“ELEKTRİĞE VURULDUM”
- Hoş geldiniz Şinasi Bey. Röportajımıza sizi tanıyarak başlayabilir miyiz?
“1963 Bursa, Mustafakemalpaşa doğumluyum. Elektrik teknikeriyim. Köyde yetişmiş, çobanlık yapmış, zor şartlarda yetişmiş, köyden çıkmış biriyim. Sektöre girişim söyle başladı; 70’lı yıllarda köyümüze elektrik geldi. Köyün elektrik tesisatlarını benim dayımın çocukları yaptı. Ben orda vuruldum elektriğe, ben bunu tanımalıyım öğrenmeliyim diye ciddi bir istek uyandı içimde. Onların yanında çıraklık yaparak, köyde herkesten çok ben elektriği bilen biri oldum. Çıraklık, ustalık derken askerlikten sonra kendi işlerimi yapmaya başladım. Geldim Bursa’ya 25 yaşındaydım, bir evlilik gündeme geldi. Elimdeki malzemeyi satmak için Bursa elektrikçilerin caddesi Gazcılar Caddesi’ni dolaşırken orada tanıştığım bir firma senin gibi bir tekniker lazım, yetkili lazım dedi. Nerede çalışacağım dedim. Bizim üretimimiz var dedi. Gittik, baktık, gezdik laboratuvar sorumlusu olarak başladım.”
“HİÇ SATIŞ YAPAMADIK”
- BEMİS’i kurmadan önce sektörde yaşadığınız tecrübeleri paylaşabilir misiniz?
“Üretimle ilgilendiğimde nereye dokunsam fayda yarattığımı gördüm. Müdahale ettikçe, sorumluluk aldıkça küçük işletmelerde sorumluluk üstünüze yıkılır. Ben çok kısa zaman içerisinde halk dilinde patronun sağ kolu haline geldim. Her işten sorumluydum. 5 yıl çalıştım. Türkiye’de 91 yılında yaşanan Körfez krizi ile ciddi etkilenmiştik. Mal satılamadığı için izne ayrılarak, fabrikayı kapattık. Ben bu malı üretiyorum, iyi tanıyorum ve iyi tanıtabiliyorum. Patron hayırdır ne arıyorsunuz burada dedi. Dedik böyle bir fikrimiz var. İyi düşünmüşsünüz, sarın minibüsü dedi. Gemlik, Orhangazi, Yalova böyle İzmit’e kadar gittik. Akşam oldu hiç satış yapamadık ama nasıl satış yapıldığını öğrendik. Müşteriye bağırarak satış yapılmıyor, yaptığın işe hâkimsen, yaptığın işi çok iyi bildiğini hissettirebilirsen karşındakine işte o zaman karşı taraf ikna oluyor ve sizinle alışverişe, ilişkiye başlıyor.”
“TAKSİDE ÇALIŞIP PARA BİRİKTİRDİM”
- Şinasi Bey, BEMİS’in serüvenini sizden dinleyebilir miyiz?
“Son 1-1,5 yıldır takside çalışıyordum akşamları. Ciddi oranda para da biriktirmiştim. Onun da verdiği cesaret ile ayrılıp kendi işimi kurdum. Serüven böyle başladı. BEMİS’i şöyle kurdum; 3 çeşit ürün analiz etmiştim piyasadan eski patronumun da yapmadığı ürünlerdi. Bu ürünlere müşteri talebi vardı, yapılması gerekiyordu. Bu 3 ürünle başladım, bunları yaptırmak için elimdeki parayı, arsamı, eşimin bileziklerini ne var ne yok harcadım. Takside de çalışmaya devam ettim, 1 yıllık kalıp sürecinde. O günlerden bugünlere gelmiş olduk. Öncesinde oluşmuş olan teknik donanım ile geldik. Ben ürettiğim ürünleri sahada kullanmış insanım.”
“55 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ”
- BEMİS’in üretim yelpazesi, kente sağladığı istihdam ve ihracat pazarlarına olan potansiyeli hakkında bilgi alabilir miyiz?
“Bizim firmamızın ismi BEMİS Elektrik. Bu ismi ben 1994 yılında koydum. BEMİS, Bursa Elektrik Malzemeleri İmalat Sanayi demek. Logomuzu da sekizgen Selçuklu Motifi olarak tasarladık. BEMİS, Türkiye’nin ilk sanayi bölgesi olan Bursa Sanayi Bölgesi’nde 11 m2 kapalı alanda 5.000 çeşit ürünüyle 55 ülkeye ticaret yapan bir konumda. 150’ye yakın çalışanımız var. Dünyanın en iyi 2. Kalitede ürünlerini üretiyoruz. İhracat yaptığımız ülkelerin çoğunluğu Avrupa ülkeleri. BEMİS’in Avrupa’da Polonya’da bir şubesi var. Birkaç yıl içinde Polonya’ da üretimi de düşünüyoruz. Dünya markası olma yolunda emin adımlar ile ilerliyoruz. Endüstriyel Elektrik ekipmanları dediğimiz kablo taşıyıcılar, start-stop kutular, sanayi tipi prizler, enerji aktarım tamburları olarak 6 ana gruptan oluşan ürün yelpazemiz var. Bunların dışına çıkmadan uzmanlaşmak istiyoruz. Bizim ürettiğimiz ürünlerin denizlerde kullanılan, parlayıcıların olduğu madenlerde kullanılan ayrı versiyonları var. Kendi ürünlerimizin değişik alanlardaki modellerini de üreterek, daha da uzmanlaşmak istiyoruz. Ailenizi tamamen suiistimal ederseniz diğer ikisini çok iyi yapsanız da sizi kurtarmaz. İlave yatırımlarda beni çok fazla işte tutacak, borçlanmalarda ben ailemden de onay almışımdır. Böyle bir yatırım bunu gerektirir. Onay alarak hareket ettim. İşçilikten gelmenin tecrübesini, imkânlarımız ölçüsünde çalışanlarımıza yansıtıyoruz. Yaklaşıl 250 m2 sosyal alanımız var. Bilardo, masa tenisi masalarımız var, tavladır, satrançtır çalışanlarımıza her türlü imkânı sunuyoruz.
“İBRAHİM BURKAY’IN VİZYONU İLE BTSO’DA CİDDİ DEĞİŞİM OLDU”
- Şinasi Bey, röportajımızı tamamlamadan önce, siz de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın aktif üyelerinden birisisiniz. Meclis Üyeliği göreviniz de var. BTSO’nun istihdam, ihracat ve stratejik sektörlere yönelik çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?
“Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda ikinci dönem meclis üyesiyim. BTSO Yönetim Kurulu Başkanımız İbrahim Burkay’ın seçildiği dönem ile birlikte ben de meclis üyesi olmuştum. İbrahim Burkay başkanın vizyonu ile odamızda ciddi bir değişim oldu. Konseyler, çalıştaylar oluşturuldu, kümeler kuruldu. Konseylerimizde görev aldık. Uzay Havacılık Savunma Sanayi kümesine, Enerji Sanayi kümesine üyeyiz. BTSO yaptığı çalışmalar ile Türkiye’ye model oluşturuyor, örnek teşkil ediyor. Aldığımız vizyonla, etkiyle, katkıyla Uzay Havacılık Savunma Sanayi alanında girişimlerde bulunduk. Ülkemize nasıl katkı sağlarız diye düşündük. Ürün yerlileştirme konusunda stratejik anlaşmalar yaptık. Milli Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar’dan yerlileştirme belgesi aldık. Bu alanda da çalışmalar yapmaktayız. Bir insanın kendi alanında uzmanlığını sürdürebilmesi için başka alanlarda çıraklıklar başlatması gerekir. Savunma Sanayi alanı bizim alanımızla ilgili ürünler olmasına rağmen çok değişik bir konu. BTSO’nun Bursa’mıza ve Ülkemize katkıları çok fazla, biz de katkı koymaktan memnun oluyoruz.”