Teracity Yazılım Teknolojileri Genel Müdürü Osman Akın, teknoloji üreten firmaların Türkiye’nin kaderini belirlemede önemli rol oynayacaklarını söyledi.

Yazılım ve Ar-Ge alanında ileri teknolojilere sahip yapısıyla çalışmalarını sürdüren Teracity Yazılım Teknolojileri firması, Bursa’dan dünyaya teknoloji ihracatı gerçekleştirmek için hazırlanıyor. Teknoloji üreten ve satan firmaların Türkiye’nin kaderini belirleyeceğini vurgulayan Teracity Yazılım Teknolojileri Genel Müdürü Osman Akın, hedeflerini ve ülkeye katma değer sağlayacak projelerini BTSO Ekonomi’ye anlattı.



‘TÜRKİYE’DE İLK MODEMİ GELİŞTİRDİM’

Bilişim sektöründeki faaliyetlerinin eğitim geçmişiyle başladığını belirten Teracity Yazılım Teknolojileri Genel Müdürü Osman Akın, “Uludağ Üniversitesi’nde Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nü bitirdikten sonra aynı branşta yüksek lisans ve doktoramı yaptım. Uludağ Üniversitesi’nde bu bölümde akademisyenlik yaparak, bilimsel çalışmalar gerçekleştirdim. Türkiye’de Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün hızla geliştiği bu süreçte, şirket kurma kararı aldım ve sektörde hikâyem bu şekilde başladı. Ülkemizde ve dünyada internetin yaygınlaşmadığı 1986 yılında, yüksek lisans tezimde Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan bir modem geliştirdim. Bilgisayar alım satımıyla ilerlediğimiz şirketimizde akademisyenlikten gelen özelliklerim nedeniyle inovatif işler yapma heyecanım her zaman vardı. Bu heyecanımı Teknolojix Mağazaları’na çevirdim ve firma olarak teknoloji perakende sektöründe ilk mağaza zinciri olduk. Türkiye’de internet ortamında satış yapılan ilk şirket olan Teknolojix Mağazaları’nın ardından bu alanda dünya devlerinin ülkemize geldiği dönemde yazılım endüstrisine geçiş yaptım” dedi.


‘HOLLANDA VE AFRİKA’YA AÇILMAYI DÜŞÜNÜYORUZ’

Yazılım sektörünün Türkiye’nin geleceğini şekillendiren sektörlerden biri olacağını söyleyen Osman Akın, “Bursa’nın ilk yazılım ve Ar-Ge merkezi olan ve Türkiye’deki merkezler arasında ilk 11’de yer alan şirketimizde, dünyayı şekillendiren firmalardan biri olmak istiyoruz. TÜBİTAK destekli projelerimizin de yer aldığı şirketimizde, ülke nüfusunun yüzde 10’dan fazlası, geliştirdiğimiz yazılımlar ile yönetilmekte. Patentli ve bize ait olan ürünlerimiz ile 2022 yılında ihracat anlamında önemli işler yapan bir şirket hâline gelerek, ithalata dayalı olmayan yapımızla teknoloji ihraç etmek istiyoruz. Bu kapsamda altyapımızı ihracata yönelik şekilde hazırladık ve ilerleyen zamanlarda Hollanda’da bir ofis ve Afrika’da bir şirket kurmayı amaçlıyoruz. Bir Türk şirketi olarak yabancı firmalar tarafından satın alınmak yerine yurt dışından bir firma satın alan bir firma konumunda olmayı çok önemsiyoruz. Bu sayede dünyada değişiklikler gerçekleştirebilecek bir ülke olabiliriz” diye konuştu.


‘YAPAY ZEKÂ ÜRÜNLERİMİZİ PİYASAYA SUNACAĞIZ’
Türkiye’deki belediyelerin yönetim bilgi sistemlerini geliştirdiklerini de kaydeden Akın, ”Türkiye’nin önemli belediyelerinin, uçtan uca e-dönüşümlerini gerçekleştirmiş ve belediyelere teknoloji alanında büyük yenilikler katmış bir şirketiz. Pandemi sürecinde HES kodu uygulamalarını hızlıca hayata geçirdiğimiz gibi insan yaşamını kolaylaştıran ve koşullara uyum sağlama noktasında önemli adımlar atmalarını sağlayan bir yapıya sahibiz. Bu amaçla geliştirdiğimiz 3’üncü TÜBİTAK destekli yapay zekâ projemiz ile yakın tarihte hem kamuya hem de özel sektöre katkı sağlayacak bir ürünü piyasaya sunacağız. Yüz tanıma teknolojileri ve kişisel verilerin tespitiyle ilgili yapay zekâ teknolojilerimiz var. Sesten ve görüntüden yapay zekâyla kişilerin duygu analizini yapabildiğimiz ve yönetebildiğimiz teknolojiler geliştiriyoruz. Kamudan özel sektöre, içinde 27’den fazla iş aracının bulunduğu; hem yapay zekâ hem de süreç temelli bütünleşik bir araçlar platformunu en önemli ürünümüz olarak görüyoruz. Tamamı Türk ve firmamızda çalışan 60 değerli mühendisimizin emeklerinden oluşan bu ürün, ülkemizin ihracat potansiyelini artırırken; ithal ikamesini de sağlayacak” ifadelerini kullandı.