Türk Eğitim sistemini evrensel düzeyde eğitim anlayışına taşımak amacıyla Uludağ Koleji’ni kuran ve Türkiye’de ilk defa Bursa Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinden bir bilim kurulu oluşturulmasını sağlayan Tekin Çanga, “Tüm zorluklara rağmen içimizdeki eğitim aşkı hiç sönmedi. Bir kar tanesini çığa çevirmenin arzusundayız” dedi.

1970 yılından bu yana eğitim sektöründe girişimcilik ruhunu ortaya koyarak yeniliklerin peşinde koşan Tekin Çanga, 20 metrekarelik dükkânda başlayan serüvenin başarı hikâyesine dönüşme yolculuğunu BTSO Ekonomi’ye anlattı. Çanga, eğitime verdiği önemle girişimcilik ruhunu harmanlayarak hayata geçirdiği projeler ve çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

 

‘AKADEMİK YAYIN PORTFÖYÜNDE 3’ÜNCÜYÜZ’
Bursa’da babasının kitapçı dükkânı işletmesiyle ortaya çıkan ve Muradiye’deki 20 metrekarelik dükkândan başlayıp bugünlere gelen başarı hikâyesindeki en büyük motivasyonun eğitim aşkı olduğunu vurgulayan Sentez Yayıncılık ve Sentez Eğitim Kurumları Kurucusu Tekin Çanga, “Ticaret serüvenimiz, esasında Muradiye’de 20 metrekare bir kitapçı dükkânında başladı. Ben üniversiteye başlayana kadar da devam etti. Babam sayesinde 1984 yılından itibaren hem kitapçılığı devam ettirdim, hem de ticaretin başına geçtim. Sentez isimli firmamızda kitapçılık ve yayıncılık yapıyoruz. Şu an geldiğimiz noktada ben ve iki arkadaşım; Bursa’nın, İstanbul ve Ankara’nın dışında akademik yayın portföyü açısından Türkiye’nin en başarılı ve en geniş portföye sahip üçüncü ili olmasını sağladık. Yaklaşık 280 yayınımız oldu. Arkadaşlarımızla 2006 yılında ‘Eğitimin başka bir alanında da faaliyet yürütelimE düşüncesiyle dershaneciliğe başladık. Sentez Tudem markasıyla birlikte ilk şubemizi açtık. İçimizde bir türlü dinmek bilmeyen bir eğitim ateşi var. Aklını kullanma becerisi sağlayan, yaşamı sorgulayan, soru soran insanlar yetiştiremezsek ve bu özellikleri onlara yüklemezsek yaptığımız işin bir kıymeti olmayacaktır. Geleceğin eğitimde olduğunun bilinciyle ve gelişmeyi ve başarıyı hedefliyorsak kaliteli bireyler yetiştirmemizin gerektli olduğu fikrinden yola çıkarak kafamda oluşan projeyi kıymetli dostum Çetin Yıldırım’a açtım. Böylelikle onunla birlikte Uludağ Koleji projesini hayata geçirdik” dedi.

‘BTSO’NUN MESLEK LİSELERİ HAMLESİ, ÇOK İSABETLİ’
Türkiye’de hiç yapılmamış bir projeyle Bursa Uludağ Üniversitesi’nden kendi alanlarında çok seçkin hocalardan oluşan bir bilim kurulu oluşturduklarını da kaydeden Tekin Çanga, üniversite-sanayi iş birliğinin önemine dikkat çekerek, “Bütün ülkelerde üniversiteler ile reel sektör iş birliği halinde birlikte hareket ediyor. Dünyayı daha ayrıntılı tanıma ve daha kolay refleks açısından birlikte proje üretiyorlar. Biz de bu konu biraz eksik. Bilim kurulu ile birlikte Uludağ Gelişim Akademisi adında bir akademi de oluşturduk. Çünkü ben, bunun bir vizyon olduğunu düşünüyorum. Tüm dünya anladı ki, insani gelişmişlik olmadan ekonomik anlamda gelişmek ve uygar bir toplum olmak mümkün değil. Çok iyi yetişmiş kaliteli bireyler yetiştirmek zorundayız. Dünyayla yarışmak istiyorsak, dünyanın vizyonunu yakalamak istiyorsak böyle bir çaba içerisine girmemiz lazım. BTSO’nun endüstri meslek liseleri için Milli Eğitim Bakanlığı ile yapmış olduğu bir protokol var ve gerçekten çok doğru bir karar. Hayata geçirildiğinde Türkiye’nin kurtuluş reçetelerinden biri olacaktır. Akademimizdeki birinci hedefimiz, çocuğun burada mutlu olması. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz ki sevgi ve mutluluk, doğuştan olan bir şey değil sonradan kazanılan bir olgu ve paylaştıkça çoğalıyor. Bunu burada aşılayıp daha sonra aileye ve topluma yayarak bu konuda bir kar tanesinin çığa dönüşmesinde katkı sağlama peşindeyiz” diye konuştu.

‘GUHEM İLE İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ’
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın ortaya koyduğu vizyonu takdir ettiğini ve iş birliği içinde olmaktan keyif aldıklarını da belirten Çanga, “BTSO Akademi, Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi ve Bursa Model Fabrika gibi projeler, ortaya koyulan vizyonun birer göstergesi. Biz de geçen seneden itibaren Uludağ Havacılık diye bir alana girdik. Sivil havacılık, ülkede çok gelişmiş ve önemsenmiş değil ama Avrupa’nın birçok ülkesinde durum farklı. Bu konuda da BTSO’nun destek ve tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz. Çünkü GUHEM de BTSO’nun hayata geçirdiği çok önemli projelerden biri. Uludağ Havacılık’ın sivil havacılığı hayata geçirilmesi, sürekliliğinin sağlanabilmesi için bazı adımlar atıyoruz. Bu konuda gerekli görüşmeleri yaptık. GUHEM ile de iş birliği yaparak daha güzel çalışmalar yapmak için hazırız” ifadelerini kullandı.