Ülkemizin 2023 yılı ihracatı bir önceki yıla oranla %0,64 oranında artarak, 255 milyar 809 milyon dolara yükselmiştir. Bursa ise 17.7 milyar dolar ihracatı ile 4.sırayı almıştır. Yıllara göre karşılaştırmalı ithalat ve ihracat verilerine baktığımızda ise rakamların aşağı yukarı aynı seviyede hareket ettiğini görmekteyiz.

2024 yılının Ocak ve Şubat aylarında %11,2 artış ve 1 milyar 545 milyon dolarla dördüncü sırada yer alan şehrimiz, üretim, istihdam ve ihracat kapasitesiyle Türkiye ekonomisi açısından çok önemli bir yere sahip. Ancak ihracat stratejimizi dünya ile rekabet edebilecek seviyede gerçekleştirmek zorundayız. Bu nedenle yüksek teknolojik ürünler üretmeliyiz. Böylece mevcut pazarlardaki payımızı artırırken, yeni pazarlarda da yer edinmiş olacağız. 

Diğer taraftan Bursa, Türkiye'nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biri olarak, sınır ötesi e-ticarette önemli bir potansiyele sahip. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre Türkiye’de yurt dışından yapılan harcamalar, 2019 yılında 12,2 milyar TL iken, bu metrik 2022 yılında 33,8 milyar TL’ye yükseldi. Böylelikle Türkiye’deki e-ihracat hacminin 2019 – 2022, yani 3 yıllık bir dönemde 2,8 kat arttığı görülmekte. Bu durum bizlere, Türkiye’de e-ihracatın artan potansiyelini gösteriyor. 

Trendyol e-ihracat yoluyla dünya pazarlarıyla buluşturduğu Türk ürünleri ve üreticilerine dair 2024 yılı ilk çeyrek verilerini açıkladı. Yaklaşık 50 bin Trendyol satıcısı tarafından başta Azerbaycan ve Körfez ülkeleri olmak üzere toplam 16 milyon ürün ihraç edildi. Bursa ihracatta olduğu gibi e-ihracatta da 4.sırayı almayı başardı. Emeği ve katkısı olan tüm Bursalı e-ihracatçıları kutluyorum.

Türkiye'de gerekli düzenlemelerin uygulanmaya alınmasıyla elektronik ticaretin çok daha hızlı bir şekilde gelişim gösterebileceğine işaret ediyor. Bu noktada özellikle lojistik ve gümrükleme alanlarındaki operasyonel ve mali sorunların çözüme kavuşturulması, e-ihracat yolculuğunda firmalarımızın uluslararası rekabette çok daha etkin bir konumda olmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte, e-ihracat yapan firmalara sağlanacak devlet destekleri, geleneksel yöntemlerin yanı sıra dijital platformların da (hem B2B hem de B2C) potansiyelini artıracak ve ihracata dayalı kalkınma hedeflerimizi destekleyecektir.

Bursalı İşletmelerin dijitalleşmeye uyum sağlayarak çevrimiçi alışveriş platformlarını etkin bir şekilde kullanması, uluslararası pazarda rekabet edebilmek için artık kritik öneme sahip. Hızla ilerleyen dijital teknolojilerle birlikte, bu eğilimin daha da güçlenmesi ve işletmelere yeni fırsatlar sunulması bekleniyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İbrahim Burkay’ın belirlediği vizyon ile kurulmuş olan e-ticaret meslek komitemiz ve Konsey çalışmalarımızda e-ihracattaki gelişmeleri yakından takip ederek üyelerimize e-ihracat fırsatları ile Bursa’daki e-ticaret ekosisteminin özellikle bu yönde gelişmesi için yoğun bir çaba sarf etmekte, düzenli olarak eğitimler, seminerler ve etkinlikler gerçekleştirmekteyiz.

Hedefimiz “E-ihracatın gücüyle’’ Bursa’nın potansiyelini dünyaya açmaktır. Bursa'nın dinamik ekonomisi ve girişimci ruhuyla, e-ticaretin önde gelen merkezlerinden biri olacağına inanıyoruz.