Bugüne kadar yazılarımızda E-Ticaret ve E-İhracat konusunda sizlerle satıcıları odak noktamıza alarak fikirlerimizi paylaştık. Ancak sektörde her ne kadar satış odaklı işlerimiz olsa da bizler, aynı zaman birer e-ticaret tüketicisi olarak günlük hayatımızda otel rezervasyonundan, market alışverişine kadar farklı segmentlerde mal hizmet alımı yapmaktayız. Kısacası, çevrimiçi platformlar aracılığıyla herhangi bir ürün satın aldıysanız veya sattıysanız, e-ticaretin bir parçası oldunuz demektir.
İşin güzel yanı, çevrimiçi alışveriş çağı hızlı bir şekilde mükemmel hediyeyi almayı artık çok daha kolay hale getiriyor. Sanal dünya önümüze farklı seçenekleri hızlı ve avantajlı fiyatlar ile karşımıza çıkarıyor ama çevrimiçi alışveriş çılgınlığına başlamadan önce kendinizi riske atmadığınızdan emin olmanızı tavsiye ediyorum. Siber uzayda yankesiciler çok konusunda endişelenmenize gerek olmayabilir, ancak kişisel ve finansal bilgilerinizi korumak için hala birçok neden var. Bilgilerinizi kara listede yer alan kişilerin ellerinden uzak tutmanıza yardımcı olacak bazı çevrimiçi alışveriş ipuçlarını sizlerle paylaşmak istedim.
Kredi kartı veya ödeme hizmeti kullanın: İnternette alışveriş yaparken kredi kartlarını ( sanal kredi kartı ) veya BKM Ekspres, Paypal gibi ödeme hizmetlerini tercih etmek en iyisidir. Banka kartları banka hesabınıza direkt bağlı olduğundan dolayı birisinin bilgilerinizi ele geçirmesi durumunda çok daha yüksek risk altında olursunuz. Kredi kartları, bir kart numarasının çalınması durumunda daha fazla koruma ve daha az sorumluluk sağlar. Eğer sanal kredi kartı kullanıyorsanız limiti alışverişe göre belirleme şansınız olduğundan dolayı riskiniz çok daha az olacaktır. Bu arada E-ticaret siteleri üzerinden yapılan alışverişlerde farklı 3D Secure (Güvenli Alışveriş) seçenekleri bulunur. Bu sistem, genel olarak dijital platformlarda yapılacak ödemelerde kart sahibinin çalıştığı banka üzerinden özel bir şekilde kendilerinin olduğunu doğrulamalarını sağlar.
Yalnızca güvenli sitelerden alışveriş yapın: Herhangi bir kişisel veya finansal bilgi girmeden önce, ziyaret ettiğiniz sitenin yasal ve güvenli olduğunu doğruladığınızdan emin olun. Bunu anlamanın en kolay yolu, bir sitenin adresinin başında “https” ifadesini aramaktır. (https://www.siteadresi. com.tr/ gibi) Eğer “http”nin sonunda “s” harfini görmüyorsanız site şifrelenmemiş demektir ve verileriniz güvende olmayacaktır. Tüm güvenli alışveriş sitelerinde korunmanız için "s" harfi bulunacaktır. Ayrıca ülkemizde ETBIS ve E-ticaret Güven Damgası gibi bazı ilave sertifikasyon imkânları bulunmaktadır.
Bilindik ve güvenilir markalardan alışveriş yapmaya özen gösterin: Büyük online perakendeciler veya resmi marka mağazaları, genellikle daha güvenli bir seçenektir. Mağazayla sürekli olarak olumlu deneyimler yaşayan başkalarını tanıyorsanız sitenin kalitesinden emin olabilirsiniz. Eğer mağazayı bilmiyorsanız sadece birkaç önlem daha almanız gerekiyor. E-mağazaları inceleyen sitelere bakarak kendi geçmiş kontrolünüzü yapın. Mağaza incelenmemişse veya olumlu değerlendirmeleri yoksa web sitesinden sipariş vermeyin.
Yazılımlarınızı güncelleyin: Yazılımınızı güncellemek, bilgilerinizi korumak için yapabileceğiniz en kolay şeylerden biridir, ancak çoğumuz bunu erteliyor veya önemsemiyor. Güvenliği artırmaya ve sürekli geliştirilen yeni saldırılarla mücadele etmeye yardımcı olmak için yazılım güncellemeleri sıklıkla yayınlanır. Bilgisayarınızın veya akıllı telefonunuzun güncellemelerden geçmesini ve yeniden başlatılmasını beklemek zor görünebilir, ancak yazılımların sağladığı koruyucu avantajlar buna değer. Bir dahaki sefere yazılımınızı güncellemeniz için bir uyarı gördüğünüzde bunu yapın. Ayrıca ilave güvenlik için kendinizi antivirüs ve kötü amaçlı yazılımlardan koruma yazılımlarıyla koruyun.
Güçlü şifreler kullanın: Bu tavsiyenin tekrar tekrar karşınıza çıkmasının bir nedeni var. Bu konu, gerçekten önemli. Güvenli, benzersiz şifreler özel bilgilerinizi gizli tutma konusunda en iyi koruyucularınızdır. Birden fazla site için aynı şifreyi kullanıyorsanız, bunları değiştirmeye zaman ayırın. Neredeyse ‘hacklenmeye’ karşı korumalı olmak istiyorsanız, bir bilgisayar korsanının kırmaya zaman ayırmaya değmeyeceği uzun, karmaşık şifre türlerini oluşturmanıza ve takip etmenize yardımcı olacak bir şifre yöneticisi kullanmanızı tavsiye ederim. Sanal dünyada yüzde 100 güvenli kavramı olmadığını bilerek oluşturulan bir parolanın “güçlü” kabul edilebilmesi için en az 11 karakterden oluşturulması, Büyük ve küçük harfler bir arada kullanılmasının yanı sıra, rakam ve özel karakterler (“?, @, !, #, %, +, -, *, %” gibi) içermesi önemlidir.
Bilmediğiniz bağlantılara tıklamayın: E-postalardaki sinsi saldırıların yanı sıra, sosyal ağ sitelerindeki gerçek olamayacak kadar İnanılmaz tekliflere, tatil hediyelerine, bonuslara ve iyi fırsatlara yönelik bağlantılara da dikkat edin. Bir teklif gerçekten ilginizi çekiyorsa, biraz araştırma yapın veya tıklamadan önce başka birisinin bu fırsattan yararlanmaya çalışıp çalışmadığını öğrenin.
Ürün dolandırıcılıklarına dikkat edin: Son günlerde ne yazık ki, en sevdiğimiz çevrimiçi alışveriş noktalarında ve sosyal medyada bir takım gizemli markalar ortaya çıkıyor. Sahteleri gerçeğinden ayırmak zor olabilir. Bir ürün dolandırıcılığını tespit etmenize yardımcı olacak bazı ipuçları:
- Ürün veya satıcıyla ilgili kullanıcı yorumlarını okuyarak daha iyi bir fikir edinebilirsiniz Çok fazla olumlu eleştiriye ve tekrarlanan dil veya ifadelere dikkat edin. Ancak tamamen olumlu veya olumsuz yorumlara değil, dengeli ve mantıklı yorumları göz önüne alın.
- Fotoğrafları inceleyin. Fotoğrafın kaynağını bulabilecek misiniz bir bakın. Eğer stok (Hazır) görsel ise dikkatli olun.
Cihazlarınızı kilit altına alın: Çevrimiçi alışverişin avantajlarından biri de bunu her yerden yapabilmeniz ve herhangi bir cihazı kullanabilmenizdir. Alışveriş yaptığınız her cihazın güvenlik yazılımının mevcut olduğundan emin olun. Tabletinize veya akıllı telefonunuza erişmek için her zaman bir parola kullanın ve bilgisayarınızdan uzaklaştığınızda bilgisayarınızdaki oturumu kapatın veya ekranı kilitleyin. Bir alışveriş veya bankacılık sitesine giriş yaptıktan sonra, çıkmadan önce siteden tamamen çıkış yaptığınızdan emin olun ve bilgisayarınızın veya akıllı cihazınızın kullanıcı adınızı, şifrelerinizi veya kredi kartı bilgilerinizi hatırlamasına izin vermeyin.
E-posta dolandırıcılıklarına karşı uyanık olun: Hediye veya özel teklif kisvesi altında virüs ve kötü amaçlı yazılım gönderen e-posta dolandırıcılarına karşı dikkatli olun. Tanımadığınız birinden veya ziyaret etmediğiniz bir siteden gelen e-postaları açmayın. Kötü adamların sizi ele geçirmeye çalışmasının bir başka yolu da bankanızdan veya diğer finans kuruluşlarından, hesabınızda bir uyarı veya sorun olduğunu söyleyen sahte mesajlardır. Olası sorunları doğrulamak için her zaman doğrudan bankayı arayın ve bu tür bir e-postaya yanıt olarak asla hesap bilgilerinizi girmeyin.
İsteğe bağlı alanları atlayın: Ziyaret ettiğiniz veya alışveriş yaptığınız çoğu web sitesi, satın alma işleminizi tamamlamak veya kayıt listesi başlatmak için sizden bilgi isteyecektir. Onlara yalnızca vermenizi istedikleri bilgileri verin. Tam adres veya telefon numarası isteğe bağlıysa bu alanları atlayın. Oraya ne kadar çok bilgi verirseniz, kötü adam için o kadar erişilebilir olursunuz. Bilgilerinizi bir siteye vermeden önce, sitenin gizlilik politikasını okumaya zaman ayırın ve bilgilerinizin tam olarak nerede ve nasıl paylaşılacağını öğrenin.
Güvenli ağları kullanın: Ücretsiz Wi-Fi erişim noktaları dışarıdayken bir kurtarıcı gibidir, ancak bilgisayar korsanları onları sizden daha çok severler. Genel ağlar güvenli olmadığından kafe veya havaalanı gibi açık bir ağa girdiğiniz her türlü bilgi toplanmaya hazırdır. Halka açık bir ağdaki özellikle bankacılık ve alışveriş sitelerine veya ödeme sitelerine giriş yapmayın ve genel bir ağa bağlanmadan önce mobil cihazlarda bu tür sitelerdeki oturumunuzu kapattığınızdan emin olun.
Alışveriş uygulamaları konusunda uyanık olun: Uygulamalar, özel bilgilerinizin çalınması dâhil her şeyi daha kolay hale getirir. Alışveriş uygulamalarını yalnızca Apple App Store veya Google Play gibi güvenilir bir kaynaktan indirin. Uygulamanın istediği izinlere dikkat edin. Kişilerinize erişim gibi mantıklı olmayan bir şey görürseniz uygulamanın buna erişmesine izin vermediğinizden emin olun. Bir uygulamayı indirmeden önce yorumlara ve incelemelere göz atmak, şüpheli etkinliği tanımlamanın başka bir yoludur. Çevrimiçi dünyada yüzde 100 güvenlik sağlamak mümkün olmasa da, dikkatli ve bilinçli adımlarla riskleri minimize edebilir ve daha güvenli bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz. Her zaman güvenlik ve gizliliğinizi koruma konusunda özen göstermek önemlidir. Bilinçli alışveriş yapmak, kötü niyetli kişilerin ve çevrimiçi tehditlerin hedefi olma olasılığını azaltmanın en iyi yoludur. Önerileri dikkate alarak daha güvende bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz.