Küresel ticaretin hızla evrilen ortamında, e-ticaret işletmeleri, iş yapma biçimini ve tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını kökten değiştiren bir fırsat olarak belirdi. Ancak dijital pazarın sınırsız potansiyeliyle birlikte, e-ticaret işletmeleri için riskleri ve fırsatları da barındıran benzersiz koşullar ortaya çıkıyor. Covid sonrası küresel ekonomi, RusyaUkrayna savaşı gibi bölgesel krizlerle birlikte zaten sıkıntılı bir dönemden geçerken daha da karmaşık bir hal aldı. Bu durum, tedarik zincirinin kırılmasıyla beraber dünya genelinde ekonomik bir sıkıntıya neden oldu. Türkiye'de ise 2023 yılında yaşanan büyük deprem felaketi ve ardından yapılan harcamalar, bütçe dengesini bozdu. Ayrıca, yüksek kamu harcamalarının ekonomi üzerinde ciddi etkileri oldu.

Alınan ekonomik tedbirlerin yanı sıra vergi artışları ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, maliyetlere yansıyarak ekonomik sıkıntıları artırdı. Bu ekonomik sarsıntılar, uzun süredir durgun seyreden enflasyonu artırdı ve tüm sektörleri etkilemeye başladı. Ayrıca, belirsizliklerle dolu bir global ekonomik savaşın içinde olduğumuz da açık. Tarihsel olarak bakıldığında, ülkemiz ekonomisi pazar durgunluklarına yabancı değil, ancak e-ticaret firmaları, önlerine çıkan engelleri aşmak için hazırlıklı olmalıdır.

E-Ticaret sektörü, artan sepetten vazgeçme vakaları ve azalan satın alma gücü nedeniyle zor zamanlarla karşı karşıya kalabilir. Bu ekonomik gerileme döneminde bizim ülkemizde olduğu gibi birçok ülkede, kira, elektrik ve ısınma gibi temel harcamaların artmasıyla birlikte tüketicilerin satın alma gücü sabit kalırken, harcamalarında kısıtlamalara gitmeleri de beklenir.

Son günlerde birçok e-ticaret şirketi, müşterilerinin çoğunun sadece ihtiyaç duydukları ürünleri araması nedeniyle ürünlerinin satışlarında bir düşüş yaşadı. Mevcut durumun şu an itibariyle uzun ve öngörülemeyen bir süre daha devam edeceğini dikkate alırsak, şirketler bir şekilde stratejilerini değiştirmek zorunda kalacak.

Ekonomik yavaşlamanın e-ticaret işletme sahiplerinin çoğunluğu için en büyük endişe olmaya devam etmesi şaşırtıcı değil. Şu anda içinde bulunduğumuz ekonomik bozulma belki aylarca hissedilecek, dolayısıyla işletmelerin ekonominin durma noktasına gelmesinden endişe duyduğunu varsaymak çok doğal.

Unutulmaması gereken önemli bir nokta ise tüketicilerin evde kalmasıyla ekonomi daha da derin bir durgunluğa girebileceğini ihtimali olsa dahi insanların internetten ürün satın almaya devam edeceğidir. E-ticaret sektörü, dalgalanmalardan etkilenmiş olabilir. Ancak pandemiden kaynaklanan tecrübelere dayanarak geleceğin artık, çevrimiçi alışveriş, olduğu gerçeğini biliyoruz.

Ekonomik yavaşlama dönemlerinde e-ticaret perakendecileri için ürünlerinin görünürlüğünü artırmak ve potansiyel alıcıların ilgisini çekmek çok önemlidir. Bu, ürün değerlendirmeleri, yüksek kaliteli görseller ve ayrıntılı ürün bilgileri gibi faktörlerle sağlanabilir. Müşterilerin daha temkinli olma eğilimi gösterdiği bu dönemde, ürün açıklamaları ve listeleri uygun şekilde düzenlenmelidir.

Sağlam bir pazarlama stratejisine dayalı güçlü bir marka imajı oluşturun 

Güçlü bir marka imajı oluşturmak da önemlidir. Esnek davranan ve marka imajını koruyan şirketler, genellikle durgunluk dönemlerini daha başarılı bir şekilde atlatır. Müşteri memnuniyeti odaklı çalışmak ve müşterilere değer vermek, yeni müşteriler kazanmaktan daha kolay ve etkilidir.

Müşteri Velinimettir

Diğer taraftan müşteriye kendisini değerli hissettirmek için yeni yöntemler izleyin: Günümüzde artık eskisi gibi alışveriş yapmak istemeyen pek çok müşteri var. Bu düşük gelir döneminde, şirketlerin satışlarını artırmak için ürünlerde indirim yapmaları, teslimat ücretlerini kesmeleri ve hatta siparişe bir miktar bonus eklemeleri gerekiyor. Firmaların böyle zamanlarda yeni müşterilerden çok mevcut müşterilerine odaklanması gerekiyor. Yapılan araştırmalara göre mevcut müşterileri elde tutmanın yeni müşterilere göre beş kat daha kolay olduğu kanıtlandı. Ve özellikle durgunluk sırasında en uygun strateji olacaktır.

Umutları yüksek maliyetleri düşük tutmak

Durumlar kontrol altındayken bir işi büyütmek her zaman caziptir. Ancak bir şirketi akıllıca ve kontrollü bir şekilde yönetmek, durgunluk zamanlarında hayatta kalmak için her zaman daha iyi bir stratejidir. Şirket, müşterilerine sunduğu kalite ve hizmetten ödün vermeden bazı maliyetlerini azaltmanın bir yolunu bulmalıdır. Örneğin birçok e-ticaret şirketi, mal depolamak için depoya para ödemek zorunda kalmamak için Drop Shipping'i kullanmakta. Bu modelde sadece müşteriden siparişi alıp satıcıya iletilir ve müşteriye verilen nakliye ve teslimatla ilgili hizmetin geri kalanı satıcının sorumluluğundadır. Doğru iş ortaklarıyla para tasarrufu sağlayan iyi bir stratejidir. Diğer taraftan kriz dönemlerinde kar marjlarından fedakârlık edilerek hem ürün fiyatlarını düşürmeli hem de pazarda rekabeti yüksek tutmalı ama zor zamanlarda bile satışları sürdürmelidir.

Dalgalanan tüketici talepleri karşısında ürünleri çeşitlendirmek başarılı olmak için çok önemlidir. Niş pazarların ve yeni trendlerin farkına varılarak yeni büyüme fırsatları teşvik edilebilir. Giderleri en aza indirirken nakit likiditesini artıracak şekilde envanter yönetiminin optimizasyonu yapılması gerekli olabilir; firmanıza özel geliştireceğiniz envanter stratejileri ile stok seviyelerini optimumda tutabilir ve böylelikle e-ticaret satıcıları için önemli olan aşırı stok veya stok tükenmesi durumlarını önleyebilir.

Bir şeyi ölçemezseniz yönetemezsiniz

Veri analitiğine ve tüketici içgörülerine yatırım yapmaktan büyük fayda sağlayabilir. Bunu yaparak, çalkantılı zamanlarda pazarlama, fiyatlandırma ve ürün teklifleri de dahil olmak üzere işlerinin çeşitli yönleri hakkında bilinçli kararlar almalarına yardımcı olabilecek önemli bilgiler edinebilirler.

Sonuç olarak, zorlu ekonomik koşullarda e-ticaret, işletmeler için hem riskler hem de fırsatlar sunar. E-ticaret girişimcileri, çalışma ortamının nüanslarını anlayarak, yeniliği benimseyerek ve iş birliğini teşvik ederek zorlukların üstesinden gelebilir ve dijital pazarın dönüştürücü potansiyelinin kilidini açabilir. Eğer doğru stratejiler ve yatırımlar yapılırsa e-ticaret sektörü ekonomik güçlenme ve refah için bir katalizör olabilir.