Küresel ekonominin önemli bir parçası olan mobilya perakendeciliği ve ticareti; önemli bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Değişen tüketici tercihleri, teknolojik gelişmeler ve sürdürülebilirlik kaygılarına rağmen milyarlarca dolar değerinde bir endüstri oluşturan sektörde, küresel piyasa değerinin 2027 yılında 654.6 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Mobilya sektöründeki büyüme trendinin kişiselleştirilmiş ve fonksiyonel ürünlerle sürmesi bekleniyor.

Türkiye, 2021 yılında gerçekleştirdiği 225 milyar dolarlık ihracatın ardından 2022 yılında da artan bir ihracat performansı sergiledi. Geçen yılı toplam 254 milyar dolar değerindeki ihracatla tamamlayan Türkiye’nin, dış satımı, böylece bir önceki yıla göre yüzde 13 artmış oldu. Türkiye’nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı ise son yıllarda pazar çeşitlendirme faaliyetlerinin hızlandırılmasıyla yakalanan istikrar sonucu 2022’de önceki yıla göre yüzde 20,8 artarak 8,44 milyar dolar ile tüm zamanların yıllık rekorunu kırdı.

Mobilya sektörünün en önemli merkezleri arasında bulunan Bursa’nın sektör ihracatı ise 925 milyon doların üzerine çıktı. Bursa’da mobilya sektörünün 2021 yılı ihracatı 884 milyon dolar olarak kayıtlara geçmişti. COVID-19 salgını öncesinde mobilya sektöründe istikrarlı bir büyüme yakalayan mobilya sektörü 2019 yılında küresel pazarda 480,7 milyar dolara ulaştı. Sektörün 2027 yılına kadar 654,6 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Mobilya sektörünün büyümesini sağlayan faktörler arasında artan dünya nüfusu, kentleşme, harcanabilir gelirler ve ev yenileme ile iç tasarımın popülaritesi yer alıyor. Ayrıca, sürdürülebilir ve çevre dostu mobilya, kişiselleştirme ve fonksiyonel tasarıma olan talebin de sektördeki büyümeyi hızlandırması bekleniyor.

COVID-19 pandemisi mobilya sektörünü önemli ölçüde etkileyerek tedarik zincirlerinde aksamalara ve tüketici davranışlarında değişikliklere neden oldu. Pandeminin mobilya sektörünün büyümesi üzerindeki etkisinin tam boyutu henüz netlik kazanmamış olsa da bazı uzmanlar, küresel ekonominin toparlanmasıyla sektörün önümüzdeki yıllarda toparlanacağını ve büyümeye devam edeceğini öngörüyor. E-ticaret ve dijital teknolojilerin artan oranda benimsenmesinin de sektördeki büyümeyi hızlandırması bekleniyor.

Sürdürülebilir Malzemeler:

Sürdürülebilirlik tüketiciler için giderek daha önemli hale gelmektedir ve bu durum mobilya sektörüne de yansımaktadır. Tüketiciler bambu, geri dönüştürülmüş plastik ve geri dönüştürülmüş ahşap gibi sürdürülebilir malzemelerden yapılmış mobilyalar aramaktadır. Birçok ileri seviye mobilya şirketi de üretim süreçlerinde sürdürülebilir uygulamaları benimsemektedir.

Dijital Dönüşüm:

E-ticaret ve dijital teknolojinin yükselişi mobilya sektörünü önemli ölçüde etkiledi. Daha fazla tüketici çevrimiçi mobilya alışverişi yapıyor ve şirketler dijital pazarlamaya, çevrimiçi satış platformlarına ve sanal gerçeklik teknolojilerine büyük yatırımlar yapıyor. Bu eğilim aynı zamanda doğrudan tüketiciye yönelik markalar ve çevrimiçi pazar yerleri gibi yeni iş modellerinin ortaya çıkmasına da yol açmıştır.

Özelleştirme:

Günümüzde tüketiciler, benzersiz ve kendi özel ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş mobilyalar istemektedir. Sonuç olarak, kişiselleştirme mobilya sektöründe büyüyen bir trend. Mobilya şirketleri, farklı renkler, kumaşlar ve boyutlar gibi daha fazla kişiselleştirme seçeneği sunmaktadır.

Çok İşlevli Mobilyalar:

Daha küçük yaşam alanlarının artması ve alanı en üst düzeye çıkarma ihtiyacı ile çok işlevli mobilyalar giderek daha popüler hale gelmektedir. Yatak olabilen kanepe ya da gömme dolaplı sehpa gibi birden fazla amaca hizmet edebilen mobilyalar yüksek talep görmektedir. Uzaktan çalışan insan sayısının artmasıyla evde çalışma alanı oluşturulması için uygun mobilyalara olan talepteki artış da dikkat çekmektedir.

Teknoloji Entegrasyonu:

Teknoloji, yerleşik şarj istasyonları, akıllı aydınlatma ve sesle kontrol edilen asistanlar gibi çeşitli şekillerde mobilyalara entegre edilmektedir. Mobilya şirketleri ayrıca, müşterilerin bir satın alma işlemi yapmadan önce mobilyaların kendi alanlarında nasıl görüneceğini görselleştirmelerine yardımcı olmak için sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler kullanmaktadır.

Retro ve Vintage:

Retro ve vintage mobilya tasarımları, birçok tüketicinin nostaljik bir havası olan mobilyalar aramasıyla geri dönüş yapmaktadır. Orta yüzyıl modern tasarımları, temiz hatları ve minimalist estetiği ile bu dönemde özellikle popülarite kazanmaktadır.

Döngüsel Ekonomi:

Döngüsel ekonomi, mobilya sektörü de dahil olmak üzere birçok sektörde ilgi görmektedir. Şirketler, kullanım ömürlerinin sonunda kolayca demonte edilebilecek, geri dönüştürülebilecek veya başka bir amaca uygun hale getirilebilecek ürünler tasarlamanın yollarını araştırmaktadırlar. Bu eğilim, israfı azaltma, kaynakları koruma ve daha sürdürülebilir iş modelleri yaratma arzusundan kaynaklanmaktadır.

Mobilya sektörü, sürdürülebilirlik, kişiselleştirme, çok işlevlilik, teknoloji entegrasyonu ve retro tasarımların ana trendlerden bazıları olmasıyla hızla gelişmektedir. Değişen tüketici tercihlerine uyum sağlayabilen mobilya firmalarının önümüzdeki yıllarda başarılı olması daha muhtemel görünmektedir.