Türkiye'nin lokomotif sektörü tekstilin ana dallarından ev tekstili, yüksek üretim kapasitesi, kalitesi ve tasarım yeteneği ile dikkat çekiyor. Sektör, ihracatta yeni stratejiler belirleyerek güçlü yanlarını küresel pazarda avantaja çevirmeyi hedefliyor.
Ev tekstili, genel olarak evlerde günlük ihtiyaçlarda veya evleri dekore etmek amacıyla kullanılan tekstil ürünleri olarak tanımlanmaktadır. Ev tekstili ürünleri sentetik iplikler ve kumaşlardan üretildiği gibi pamuk, keten, ipek ve yün gibi doğal lifler ve bunların sentetik liflerle karışımlarından oluşan ipliklerden imal edilen kumaşlarla üretilebilmektedir. Türkiye'nin ev tekstili üretimi, ihracatının yükselmesine paralel olarak artış eğilimini sürdürmektedir. Ev tekstili üretiminin yoğunlaştığı başlıca iller; Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir ve Uşak'tır. Bursa özellikle havlu, tül ve çarşaf üretiminin; Denizli havlu ve çarşaf üretiminin; Uşak battaniye üretiminin; İstanbul ise tül ve çarşaf üretiminin yoğun olduğu illerdir.
Ev tekstili sektöründe dünyanın en önde gelen ülkelerinden olan Türkiye'de birçok firma kendi markasını oluşturmuş, buna bağlı olarak da yurt içi ve yurt dışında mağaza zincirleri kurmaya başlamışlardır. Sektördeki üreticilerin büyük çoğunluğu küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Sektörde bazı ünlü yabancı markaların da lisanslı üretimi yapılmaktadır.
Türkiye Tekstil Ve Ev Tekstili Sektörü
Türkiye'nin tekstil ve hammaddeleri sektörü ihracatı, 2023 yılının Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %22,1 oranında azalarak yaklaşık 953 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir. 2023 yılı Haziran ayında Türkiye genel ihracatı %10,5 oranında gerileyerek 20,9 milyar dolar değerinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde sanayi ürünleri ihracatı ise %13,4 oranında düşüş göstererek 14,9 milyar dolar değerinde gerçekleşmiştir.2023 yılı Haziran ayında tekstil ve hammaddeleri ihracatında, bir önceki aya göre %6,9; 2022 yılı Haziran ayına göre ise %22,1 oranında gerileme yaşamıştır. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı AB (27) ülkelerine yapılmış olup, AB (27) ülkelerine yapılan ihracat, 2022 yılının aynı dönemine göre % 22,5 oranında azalışla 2,4 milyar dolar değerinde gerçekleşmiştir. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde, Türkiye'nin en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirdiği ikinci ülke grubu Afrika 3 ülkeleri olmuştur. Afrika ülkelerine yapılan ihracat bu dönemde %18,9 oranında azalarak 622 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
2023 yılı Ocak-Haziran döneminde Türkiye tekstil ve hammaddeleri ihracatında öne çıkan ülkeler değerlendirildiğinde, en önemli ihracat pazarının İtalya olduğu gözlemlenmektedir. İtalya'ya bu dönemde tekstil ve hammaddeleri ihracatı %30 azalarak 468 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirilen ikinci ülke Almanya'dır. Türkiye'nin Almanya'ya tekstil ve hammaddeleri ihracatı %20,6 oranında azalarak 408 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir. İspanya ise en önemli beşinci ihracat pazarı olarak Haziran 2023 döneminde 34,1 oranında gerileme yaşamıştır. İspanya'ya Ocak-Haziran 2023 döneminde ihracatımız 25,3 oranında gerileme ile 251 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Tekstil ve hammaddeleri ihracatında en çok ihracat gerçekleştirilen ülkelere bakıldığında, 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre genel olarak düşüş yaşandığı gözlemlenmektedir.
Alt Ürün Grupları Bazında Tekstil ve Hammaddeleri İhracatı
2023 yılı Ocak-Haziran döneminde Türkiye tekstil ve hammaddeleri sektörü ihracatı ürün grupları bazında incelendiğinde, en önemli ürün grubunun %21,2 pay ile dokuma kumaş ürün grubu olduğu görülmektedir. Aynı dönemde en fazla ihracat gerçekleştirilen 2. ürün grubu olan teknik tekstilde, %6,5 oranında düşüş kaydedilmiş ve ihracat 1,1 milyar dolar değerinde gerçekleşmiştir. Türkiye tekstil ve hammaddeleri ihracatında üçüncü önemli ürün grubu olan iplik ihracatı, 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde %24,3 düşüşle 1,1 milyar dolar değerinde gerçekleşmiştir. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde örme kumaş ihracatı %0,9 artış göstererek 1 milyar dolar değerinde gerçekleşirken, ev tekstili %16,3 azalışla 943 milyon dolar, elyaf ihracatı ise %11,3 azalışla 526 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir. Konfeksiyon yan sanayi ihracatına 4 bakıldığında ise 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde, ihracatın %6,3 oranında artışla 311 milyon dolar değerinde gerçekleştiği gözlemlenmektedir.
Ev Tekstili İhracatı
2023 yılı Ocak-Haziran dönemindeki ev tekstili ihracatı alt ürün grupları bazında incelendiğinde, en önemli ürün grubunun %31,1 pay ile havlu ve temizlik bezleri olduğu görülmektedir. Türkiye'nin havlu ve temizlik bezleri ihracatı bu dönemde %23,8 oranında azalarak 293 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
Türkiye Ev Tekstili İhracatı
Türkiye'nin ev tekstili ürünleri ihracatı 2022'de bir önceki yıla kıyasla %14 oranında artış göstermiş olup en çok ihracat yapılan ülkeler sırası ile Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere olmuştur. Son 5 yılda en fazla ihracat artışı yaşanan ülkeler ise Belarus, Özbekistan, İspanya, Rusya, Kazakistan ve ABD olarak göze çarpmaktadır. İhracat düşüşü yaşanan 6 ülkede ise genelde çok küçük düşüşler yaşanmış, yalnızca Bulgaristan'da %56 oranında bir düşüş yaşandığı görülmektedir.
Bursa Tekstil Sektörü
Bursa tekstil ürünleri ihracatında 2023 yılının ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %9 oranında bir düşüş yaşanmıştır. Pamuklu ev tekstili ürünlerinde Bursa'nın ihracatında Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık %30'a yakın, suni sentetik ev tekstili ürünlerinde %5 civarında düşüş yaşanmış, diğer ev tekstili grubunda ise %43,83 oranında düşüş görülmektedir.
Bursa ilinden en çok ev tekstili ürünleri ihracatı yapılan ülke Almanya'dır. Almanya'yı sırası ile ABD, İspanya, İtalya, Fas ve Mısır takip etmektedir. 2021'e kıyasla 2022 yılında en fazla ihracat artışı yaşanan ülkeler ise Rusya, Beyaz Rusya ve Tunus olmuştur.
Ev Tekstilinde Global Trendler
Ev tekstili, evlerde günlük ihtiyaçlarda veya evleri dekore etmek amacıyla kullanılan tekstil ürünleri olarak tanımlanmaktadır. Sıklıkla mefruşat olarak anılan ev tekstili ürünleri çeşitlilikte oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir; banyo ve mutfak havluları, masa örtüleri, duş perdeleri, çarşaflar, yastık kılıfları, nevresimler, şilteler, battaniyeler, yorganlar, yatak örtüleri, kilim ve halılar, perdeler ve döşemelik kumaşlar... Bu ürünlerin çoğu ev harici otel ve motellerde, ofislerde, showroomlarda, perakende satış mağazalarında, restoranlarda, dinlenme tesislerinde ve diğer çeşitli ticari kuruluşlarda kullanılmaktadır.
Küresel Ev Tekstili Pazarı Yıllık %3,51 Büyüyerek 2025 Yılına Kadar 152 Milyar Dolara Ulaşacak
Ev tekstilinin küresel pazar boyutu 2016 yılında 110 milyar dolar olarak kaydedildi. 2020 yılında 127,76 milyar dolara, 2021 yılında 132,36 milyar dolara, 2022 yılında 137 milyar dolara yükselen pazar büyüklüğünün 2023'te 141,65 milyar dolar, 2024'te 146,6 milyar dolar ve 2025'te ise 151,83 milyar dolara çıkması bekleniyor. 2020-2025 yılları arasında pazarın yüzde 3,51 yıllık ortalama büyüme göstermesi öngörülüyor. (TexPro)
Sürdürülebilir Tasarımlar
Sürdürülebilirlik son yıllarda moda bir kelime haline geldi ve iç tasarım dünyasında da aynı ilgiyi görmeye devam ediyor. Tasarım, gün geçtikçe yenilikçi, sürdürülebilir ve çok katmanlı ve fonksiyonel bir kimliğe doğru kayıyor.
Ev tekstil trendlerinde de ivme, doğal ve çevreci materyallerin hakim olduğu, teknolojinin daha aktif rol oynadığı, çok yönlü ve faydacı bir yapıya doğru evrilmekte. Yoğun yaşam temposu içerisinde, bireylerin problemlerine çözüm üreten ve konforunu artıran tasarımlar çok daha fazla öne çıkacak. Alternatif materyaller ya da hibrit tekstil ürünleri çok daha fazla önem kazanacak. Dönüştürülebilir materyallerin kullanıldığı, çevre dostu moda anlayışının hakim olduğu tasarımlar, kullanıcıların uzun soluklu seçimler yapmasını amaçlamaktadır.
3D Kumaşlar Pazarda İlgi Görüyor
Ev tekstili pazarı, 3D pamuklu tekstillerdeki artan yenilikler nedeniyle tercihlerde büyük bir değişime tanık oluyor. Diğer yandan; pamuk üretiminde doğal kaynakların, özellikle tatlı su tüketiminin fazla olması üretim şirketlerini kenevir ve ısırgan otu gibi alternatif doğal elyaflara yönlendirmekte.
Teknolojik Ev Tekstili
Teknolojideki ilerlemeler, çeşitli işlevler ekleyerek ve ürünlerin dayanıklılığını artırarak geleneksel tekstilleri yüksek performanslı tekstillere dönüştürdü. Bu, üreticilerin nanoteknolojiyi tekstil ürünlerine entegre ederek ve sürdürülebilir malzemeleri birleştirerek akıllı ev tekstilleri trendine yönelmelerini sağladı. Yalıtım özelliğine sahip içi boş elyaflar, uyku tulumlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kendi kendini temizleyen perdeler yine son yıllarda tercih edinmekte. Teknolojik ev tekstili trendi de popülerliliğini korumaya ve ilerlemeye devam edecek.