Uluslararası Enerji Ajansı, yeni ‘Net-Sıfır Yol Haritası’ raporunu yayımladı. Rapor, küresel ısınmanın 1.5 ̊C ile sınırlandırılması için daha güçlü uluslararası işbirliğinin önemini vurguluyor. Rapor, şu an ile 2030 arasında hedeflerin ve uygulamaların yeterince artırılmamasının ek iklim riskleri yaratacağı ve 1.5 ̊C hedefine ulaşmayı, pahalı ve ölçek olarak kanıtlanmamış karbon giderme teknolojilerinin büyük ölçüde yaygınlaştırılmasına bağlı kılacağı uyarısında bulunuyor. Raporda, temiz enerji yatırımlarındaki büyüme ile birlikte fosil yakıtların önümüzdeki yıllarda düşüşe geçeceği vurgusu dikkati çekiyor.
Bir karbon nötr yol haritasının temel bileşenleri genellikle şunları içerir:
1.Emisyon Azaltımları: Enerji, ulaşım, sanayi ve tarım gibi çeşitli sektörlerden emisyonları önemli ölçüde azaltacak önlemlerin uygulanması. Bu, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş, enerji verimliliğini artırma, daha temiz teknolojileri benimseme ve sürdürülebilir arazi kullanım uygulamalarını teşvik etmeyi içerebilir.
2.Karbon Giderimi: Kalan emisyonları dengelemek için karbon çıkarım süreçlerini artırma. Bu, ağaçlandırma (ağaç dikme), ormanların yeniden kurulması (var olan ormanların yeniden kazanılması), karbon yakalama ve depolama (CCS) ve atmosferden karbon dioksit emen veya yakalayan diğer doğa temelli çözümleri içerebilir.
3.Enerji Geçişi: Fosil yakıtlardan temiz enerji kaynaklarına, örneğin rüzgâr, güneş, hidroelektrik ve nükleer enerjiye geçiş yapma, enerji sektörünü karbonsuzlaştırmayı içerir. Bu, yenilenebilir enerji altyapısına yatırım yapmayı ve kömür, petrol ve doğalgaz gibi yakıtları kademeli olarak terk etmeyi içerir.
4.Ulaşım: Elektrikli araçları teşvik etme, toplu taşımayı geliştirme ve ulaşımdan kaynaklanan emisyonları azaltmak için sürdürülebilir ulaşım yöntemlerini teşvik etme.
5.Sanayi: Enerji verimli teknolojileri ve süreçleri uygulama, ayrıca karbon yoğun sanayi uygulamalarına alternatifleri keşfetme.
6.Tarım: Methan emisyonlarını azaltan sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik etme ve hayvancılıkla ilgili metan emisyonlarını ve arazi kullanım değişikliğinden kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltma.
7.Politika ve Düzenlemeler: Emisyon azaltımını teşvik eden politika ve düzenlemeleri hayata geçirme, karbon fiyatlandırma mekanizmaları, emisyon ticareti sistemleri ve endüstriler için emisyon standartları gibi.
8.İnovasyon ve Araştırma: Karbon nötr bir ekonomiye geçişi hızlandırabilecek yeni teknolojilerin ve uygulamaların araştırma ve geliştirilmesine yatırım yapma.
9.Uluslararası İşbirliği: Diğer ülkelerle işbirliği yaparak küresel iklim değişikliği ile başa çıkma ve ulusal hedefleri Paris Anlaşması gibi uluslararası anlaşmalarla uyumlu hale getirme.
Enerji sektörünün 2050 yılına kadar net sıfır CO2 salımı hedefine nasıl ulaşacağına dair güncellenmiş bir yol haritası sunan "Road to Net Zero" isimli raporda dikkat çeken başlıklar;
• Temiz enerjinin hızlı büyümesi, fosil yakıt talebinin bu on yıl içinde zirve yaparak sonrasında düşüşe geçmesini öngörüyor.
• Güneş paneli kurulumları ve elektrikli otomobil satışları, 2021'deki Net Zero raporunda belirlenen hedeflere uygun ilerliyor.
• Piyasada olmayan yeni teknolojiler, 2050 yılına kadar emisyon azaltımlarının neredeyse yarısını sağlıyor. Sodyum-iyon pillerin ticarileşmesi gibi hızlı ilerlemeler, bu alandaki potansiyeli gösteriyor.
2023'te temiz enerjiye 1,8 trilyon USD yatırım yapılması bekleniyor. 2030'lu yılların başına kadar bu miktarın 4,5 trilyon USD'ye çıkması gerekiyor.
• Net-sıfır senaryo, fosil yakıtların talebini 2030'da yüzde 25, 2050'de ise yüzde 80 azaltmayı hedefliyor.
• Küresel kurulu yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030 yılına kadar üç katına çıkarılarak 11.000 GW’a yükseltilmesi, NZE Senaryosunda 2030 yılına kadar en büyük emisyon azaltımını sağlıyor.
• NZE Senaryosunda 2030 yılına kadar yıllık enerji yoğunluğu iyileştirme oranının iki katına çıkarılması, bugün karayolu taşımacılığındaki tüm petrol tüketimine eşdeğer enerji tasarrufu sağlıyor.