30 Metrekareden Avrupa’ya Uzanan Bir Başarı Hikayesi: Smartist

Talaşlı imalat üzerine Türkiye’den Avrupa’ya birçok firmaya hizmet veren Smartist Endüstriyel Çözümler’in Kurucu Ortağı Ali Tümer, Smartist’in 30 metrekarelik bir alan ve tek çalışanla başlayan imalat serüvenini BTSO Ekonomiye anlattı. Smartist’i talaşlı imalatın neredeyse her noktasına dokunabildikleri bir tesis haline getirdiklerini belirten Ali Tümer, “Önümüzdeki yıllarda da yine temel hedefimiz Avrupa olacak şekilde ihracatımızı da arttırmayı planlıyoruz.” dedi. Büyük parçalar işlemelerinden kaynaklı olarak sahip oldukları alanın yetersiz kaldığını dile getiren Tümer, KOBİ OSB projesinin hem Bursa halkı hem de kendileri gibi gelişme hedefleri olan sanayicilere çok büyük desteği olacağını söyledi.

Öncelikle kendinizi tanır mısınız?

Smartist Endüstriyel Çözümler Kurucu Ortağıyım. 1979 Ankara doğumluyum. Evli ve bir erkek çocuk babasıyım. İlk, orta ve lise öğretimimi Ankara’da tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği lisans programını bitirdim. Sonrasında Hacettepe Üniversitesinde İngilizce İşletme üzerine yüksek lisansımı tamamladım. Sonrasında, önemli bir kısmı otomotiv sektöründe olmak üzere şuan 20. senesinde olduğum profesyonel iş hayatıma adım attım. Otomotiv sektöründe de iş geliştirme, satın alma, tedarik zinciri, bakım, proje ve Ar-Ge gibi birçok alanda üst düzey yöneticilik tecrübem oldu. 20 yılın sonrasında ortağım Erhan Korku ile birlikte Smartist Endüstriyel Çözümler’i kurmaya karar verdik ve yolculuğumuz başladı.

“TALAŞLI İMALATIN NEREDEYSE HER NOKTASINA DOKUNABİLDİĞİMİZ BİR TESİS HALİNE GELDİK”

Firmanızın hikayesini anlatır mısınız?

Smartist Endüstriyel Çözümler, ilk kurduğumuzda tek bir çalışanla ve 30 metrekare alanda, özellikle otomotiv sektörüne talaşlı imalat üzerine hizmet vermek üzerine kuruldu. Yaklaşık 3 senelik yolculuğumuzun ardından şu anda 8’i idari kadro olmak üzere toplam 32 çalışanı olan ve bin metrekarelik bir alanda hizmet veren bir firma haline geldik. Önümüzdeki yıllar için yeni yatırımlarımız ve büyüme hedeflerimiz devam ediyor. Şuan talaşlı imalat üzerine Türkiye’den ve Avrupa’dan müşterilerimize hizmet veriyoruz. Bunlar arasında Ford Otosan, Tofaş Stellantis Otomotiv, ElringKlinger, Beyçelik Gestamp, Coşkunöz, Akpress ve ErMetal gibi büyük firmalar ve bu firmalarla sürdüğümüz büyük iş birliklerimiz var. Birlikte çalıştığımız firmalara, kalıp imalatları ve fikstür imalatları konusunda her türlü talaşlı imalat desteği konusunda hizmet veriyoruz. Ürettiğimiz kalıplar ve hizmetler, dolaylı olarak müşterilerimiz vasıtasıyla yaklaşık yüzde 50’sinden fazlası ihracata yönelik olarak gidiyor. Şu anda yaptığımız cironun yaklaşık yüzde 10’u kadarı ihracat olarak gerçekleşmekte. Geçen sene 1,5 milyon Euro’ya yakın bir ciro gerçekleştirdik. Firmamızı üç sene içerisinde önemli bir yere taşıdık ve ciroda da büyüme hedefimize devam ediyoruz. Şuana kadar yapmış olduğumuz yatırımın geçen sene yaptığımız yatırımlarla yaklaşık 2 milyon Euro’nun üzerine çıktı. Çok farklı alanlarda talaşlı imalatın her noktasına hizmet eden bir yatırım gerçekleştirmiş olduk. Makine parkurumuzda tel erezyonlar, çok hassas ve simultane çalıştırabildiğimiz 5 eksen CNC dik işleme merkezi, 5 metreye kadar işleme kapasitesi olan köprülü dik işleme merkezi, yine 4 metre CNC köprülü dik işleme merkezi, taşlama tezgahları, CMM Ölçüm laboratuvarı ve CMM tezgahı gibi sahip olduğumuz makinelerle talaşlı imalatın neredeyse her noktasına dokunabildiğimiz bir tesis haline geldik.

“SADECE YATIRIM YAPMAK YETMİYOR, BUNU KULLANACAK İNSANLARI YETİŞTİRMEK DE GEREKİYOR”

Smartist, 32 çalışanımızın emeği ve iş birliği ile bu noktaya geldi. Hepsinin çorbada çok önemli payları var. Hepsi burayı sahipleniyorlar. Bildiğiniz gibi sadece yatırım yapmak yetmiyor, bunu kullanacak insanları, çalışma arkadaşlarımızı yetiştirmek de gerekiyor. Biz de elimizden geldiğince hem bu yatırımları yaparak hem onları geliştirerek çok daha ileri gitmelerini sağlıyoruz. Ama onların emeği, isteği ve çalışma azmi olmadan bu saydıklarımın hiçbiri olmaz. Bu vesile ile onlara teşekkür etmek istiyorum.

“İHRACAT PAYIMIZI YÜZDE 50’NİN ÜZERİNE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”

Hangi ülkelere ihracat gerçekleştiriyorsunuz? Gelecekteki ihracat hedeflerinizden bahseder misiniz?

Özellikle ihracatımızı önümüzdeki yıllarda arttırmayı düşünüyoruz. Firma kurulduktan sonra belirli altyapıyı oturttuk. Teknolojik yatırımlarımız, programlarla ve en önemlisi bunların hepsini çalıştıracak olan iş gücümüzle güzel bir tesis kurduk. İş gücü bizler için çok önemli. Kendi alanlarında uzman, oldukça tecrübeli iş arkadaşlarımızı bünyemize kattık ve onlarla birlikte önümüzdeki yıllarda ihracatımızı artırmayı düşünüyoruz. Şu anda yüzde 10'a yakın bir ihracat payımız var. Birkaç sene içerisinde ihracat payımızı yüzde 50’nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Genellikle Avrupa ülkelerine, otomotiv sektöründe ağırlıklı üretimi olan ülkelere, kalıp ve fikstür ihracatları gerçekleştiriyoruz. Almanya başta olmak üzere, İtalya ve Fransa en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler. Önümüzdeki yıllarda da yine temel hedefimiz Avrupa olacak şekilde ihracatımızı da arttırmayı planlıyoruz.

“KOBİ OSB, HEM SANAYİMİZ HEM DE BURSA HALKI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Mevcut üretim alanınız hedefleriniz için yeterli mi?

Bin metrekare yerleşik kapalı alanda hizmet ediyoruz ama bizim yaptığımız işler çok büyük ve yer kaplayan işler. Büyük döküm, çelik, otomotiv kalıplarını ve makine parçalarını işliyoruz burada. Alanımız gerçekten çok kısıtlı. Bursa’da hem alan satın alma maliyetlerinin hem de kiralarının yüksek olması problem yaratmakta. Dolayısıyla maliyetlerimizi yönetebilmek ve daha rekabetçi olabilmek için burayı çok sıkışık bir şekilde kullanmaya ve oldukça dar alanlarda hizmet vermeye çalışıyoruz. Müşterilerimizden kapasite artırımıyla ilgili gelen taleplere karşılık vermek için hem birlikte çalıştığımız tedarikçi parkurunu genişletiyoruz hem de yeni yatırımlara devam ediyoruz. Ancak bir yandan, en büyük kısıtımız ne yazık ki alan oluyor. Alan bizi kısıtladığı için bazen yapabileceğimiz 10 birim iş yerine 2-3 birim iş almak mecburiyetinde kalabiliyoruz. Alanı büyütme şansımız olduğunda, istihdam, ihracat ve katma değerli üretim gibi birçok anlamında faydası olacaktır. Konu vasıtasıyla, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’na Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi TEKNOSAB gibi önemli bir işe imza atmaları sebebiyle teşekkürlerimi sunuyorum. Kurulan sanayi bölgesinde birçok firma, yatırımlarını büyüterek faaliyetlerine devam ediyor. Bu bölge, altyapısı güzel, temiz ve düzgün bir yer haline geldi.

Şimdi ise planlar tabi bizim gibi KOBİ’ler üzerine yapılıyor. Çünkü Kobiler Türkiye'de önemli bir pay teşkil ediyor ve bu payı çok hızlı arttırabiliyorlar. Dolayısıyla biz burada KOBİ’lere yönelik olan sanayi bölgesi planlarını hızlandırmak ve bir kaç sene içerisinde devreye girmesi için ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini düşünüyoruz. KOBİ OSB’nin hem sanayimiz hem de Bursa halkı için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ne yazık ki çok büyük çevre kirliliğine, trafiğe veya başka problemlere yol verecek şekilde plansız bazı sanayi alanları geliştiriyor ve bu plansız sanayi alanları her alanda herkese zarar veriyor. KOBİ OSB projesinin hem Bursa halkı hem de bizim gibi gelişme hedefleri olan sanayicilere çok büyük desteği olacak. Yurt dışıyla iş birliğini artırmaya çalışan bir firma olarak, doğrudan ve dolaylı olarak iş yaptığımız birçok Orijinal Ürün Üreticisi (OEM) ve büyük global firmalardan ağırladığımız ziyaretçilerimizden ortak görüşler alıyoruz. Tabi ki, yaptığımız işin kalitesi çok değerli ancak burada yaşadığımız ulaşım ve imaj anlamında bazı problemler yaşıyoruz. Yeni tanıştığımız ve iş birliğini artırmaya çalıştığımız müşteriler için bu alanın ilk intibası büyük önem arz ediyor.

Elektrik kapasitesi, kanalizasyon ve IT alt yapısı ve park alanı gibi birçok alanda problemler yaşıyoruz. KOBİ OSB ile birlikte sıraladığım alt yapı problemlerin hepsi çözülerek Bursa güzel bir tesise ve birlik haline kavuşacak. Bazı sektörlerden firmalar, tedarikçiler ve bizim gibi sanayiciler bir araya gelmiş olacak ve hepsi iş birliği içerisinde Türkiye’ye çok daha fazla katkı sunabilecekler. Projeye hız verilmesi ve tamamlanması için bize de ne düşüyorsa biz de yapmaya hazırız.

“UYGUN MALİYETLİ BİR ALAN İMKANIMIZ OLUŞTUĞUNDA HACMİMİZİ BİRKAÇ KATINA ÇIKARABİLECEĞİZ”

KOBİ OSB’lerin kurulması size nasıl bir katkı sağlayacak?

Yaklaşık bin m² alanda Türkiye’den ve Avrupa’dan global ve bazıları OEM olan müşterilerimize 1,5 milyon euro'luk bir işlem hacmi gerçekleştiriyoruz. Örneğin, geçen sene içerideki makine kapasitemizin yanında tedarikçi ağımızda kullanarak iş birliği yaptığımız firmalarımızla birlikte bizim mevcut kapasitemiz üzerine yaklaşık 2 kat kapasite kullandık. Bir yandan da bizi tedarikçi ağımız da genişliyor. Şuan bu işin birkaç katı kadar iş yapabilecek potansiyelimiz mevcut. Ama ne yazık ki alan sıkıntımızdan dolayı o işleri almakta, tedarikçilerimizle paylaşmakta ve ulaşımını sağlamakta çok zorlanıyoruz. Uygun maliyetli bir alan imkanımız oluştuğunda hacmimizi birkaç sene içerisinde rahatlıkla birkaç katına çıkarabileceğimize inanıyorum. Burada da bizim gibi canı gönülden çalışan sanayicilerin olduğunu ve bunların hepsinin birleşerek çok büyük bir işlem hacmi yaratacağına inanıyorum.